Nuotakas visada žavėjo gyvų gėlių grožis, kerintis frezijų, rožių, lelijų kvapas... Ar ne apie tokią puokštę jos visada svajojo? Deja, gyvos gėlės gyvena trumpai, ir savo puokšte po vestuvių dar kartą dažniausiai galima pasigrožėti tik nuotraukose...

Daugybei nuotakų iškyla klausimas, ar įmanoma išsaugoti gyvų gėlių puokštę. Atsakymas – „taip!”. Tai galima padaryti keliais būdais priklausomai nuo gėlių rūšies. Kai kurių merginų sprendimą rinktis tam tikras gėles lemia tai, kad jas lengviau sudžiovinti ir pasilikti prisiminimui.

Vienas geras, bet brangus ir nedaugeliui nuotakų prieinamas būdas yra sublimacinis džiovinimas. Pirmiausiai puokštė užšaldoma iki maždaug -30 laipsnių, o tada sublimacinio džiovinimo aparatu sukuriamas vakuumas ir iš žiedlapių išgarinama visa drėgmė. Taip sudžiovintos gėlės išlaiko savo formą ir grožį. Vėliau atliekama dar viena procedūra, kuri užtikrina, kad žiedlapiai vėl neprisigers drėgmės.

Žinoma, galima užbėgti įvykiams už akių ir vestuvių dieną neštis puokštę iš šiuo būdu jau sudžiovintų gėlių; jos savo išvaizda visiškai nesiskirs nuo gyvų. Vienintelis minusas – baltos rožės tampa dramblio kaulo atspalvio. Tad jei visada svajojote apie baltas rožes, jas džiovinkite jau po šventės.

Kokias gėles galima džiovinti? Tam labiausiai tinka rožės. Jas galima sudžiovinti tiesiog pakabinus už kotelių, nenaudojant jokių papildomų priemonių. Lengvai džiūsta ir apimties puokštei suteikiantys saulutiniai kermėkai, sėklučiai, gubojos.

Frezijas ir gvazdikus džiovinkite silicio dioksidu. Tulpes šiuo būdu džiovinti nelengva, nes vaškas pristabdo drėgmės iš žiedlapių į silicio dioksidą absorbavimą. Šis būdas netinka ir orchidėjoms džiovinti.

Tikriausiai iškilo klausimas, kaip apsaugoti silicio dioksidu sudžiovintas gėles? Vienas būdų – kiekvieną gėlę panardinti į karštą parafiną. Jos pasidengs apsauginiu sluoksniu, kuris neleis prasiskverbti drėgmei.

Žalius augalus galima apdoroti glicerinu. Kai kurie jų sugers gliceriną per kotelius, o kitus, pavyzdžiui, gebenes, reikės į jį panardinti. Įvairius džiovinimo būdus išbandykite dar prieš vestuves, kad žinotumėte, kas labiausiai tinka jūsų puokštei.

Štai vienas metodų:

Paruoškite glicerino mišinį: vieną jo dalį sumaišykite su dviem dalimis verdančio vandens. Kad neparuduotų lapeliai, įlašinkite žalios spalvos maistinių dažų.

Augalų kotelius pamerkite į glicerino mišinį ir laikykite tol, kol koteliai nustos jį siurbti. Jei tai gebenės, jas panardinkite į gliceriną ir laikykite 2 savaites. Jei laikysite ilgiau, gebenių lapeliai taps permatomi ir praras natūralią išvaizdą. Glicerinu apdorotų augalų nereikia padengti apsauginiu sluoksniu.

Norėdamos pailginti gėlių gyvenimą, nelaikykite jų saulėje. Kad nerinktų dulkių, jas geriausia laikyti medinėje dėžutėje su stikliniu dangteliu arba stikliniame inde.

Jei norite sulaukti geriausių rezultatų, prieš vestuves truputį pasipraktikuokite. Tokiu būdu vestuvių dieną galėsite džiaugtis gyvomis gėlėmis, o po jų turėsite nuostabų prisiminimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją