Rašytojo duona nėra lengva. Būti pastebėtam ir patekti į plačiuosius vandenis – taip pat talentas. Juk yra daug istorijų, kai žinomi rašytojai paatvirauja, kaip ta ar ana leidykla jo knygą pavadino mėšlu, jį pasiuntė ir dar pažadėjo į dantis duoti, jei kur netoli pasirodys. Pasaulis žiaurus, o valgyti visiems norisi. Tad ir slankioja pradedantieji rašytojai nuo durų iki durų, į dantis savo tekstus įsikandę.

Veikiausiai tai ir užkliuvo „Apple“, kuri, siekdama naudos sau ir teisingesnio pasaulio, sugalvojo ir nusprendė, kad nauja mada – elektroninės knygos – juda ne tuo keliu ir turėtų būti visiškai kitokios. Gal ir pasipriešinimas elektroninėms knygoms bus ne toks akivaizdus, kai jos nebus dokumentas .pdf formatu kompiuterio ekrane ar vien tik juodas tekstas baltame fone.

Jau kurį laiką buvo galima įsigyti elektroninių knygų „Apple“ parduotuvėje. Kaip ir muzikos ar filmų. Tiesa, jei norėjote patrauklios, interaktyvios ir animacija papildytos knygos, jos dažniausiai ieškodavote ne elektroninio knygyno lentynose, bet tarp programėlių. Štai kad ir „Pelytė Smailytė“ ar „Ozo knyga“ – puikios pasakos lietuvių kalba, nuostabi elektroninių knygų galimybių demonstracija. Bėda ta, kad iki šiol tokias knygas sukurti trukdavo labai ilgai (banalus programavimas) ir tai galėjo daryti tikrai ne kiekvienas.

Jei turite „Apple“ kompiuterį, jau galite atsisiųsti nemokamą programą „iBooks Author“, leisiančią kurti interaktyvias elektronines knygas ir jas parduoti „Apple“ parduotuvėje. Smagioji dalis – nereikia mokėti programuoti (na, nebent norite dar didesnių galimybių), knygą galima kurti kaip, tarkim, „Microsoft PowerPoint“ ar „iWork Keynote“ skaidres. Sukurtą knygą galėsite įdėti į „Apple“ parduotuvę ir po nedidelių vargų (ten savi niuansai, mokesčiai ir taisyklės) jūsų kūrinys išvys pasaulį. Jeigu sulauksite pirkėjų, pinigus su „Apple“ dalysitės 30 ir 70 proc. principu. Jums, žinoma, liks didesnė dalis. Be to, reikės atseikėti ir mūsų Vyriausybei.

Taigi, tereikėjo vieno ryto, kad didžiajai daliai leidyklų atviptų žandikauliai. Jos, žinoma, dar kurį laiką neigs akivaizdžius faktus, galbūt grasins teismais, bet galop pasiduos ir pripažins tiesą – autorius gali išgarsėti ir išpopuliarėti ir be jų pagalbos.

Beje, jei vis dar netikite „Apple“ nuoširdumu, priminsime – informacinių technologijų gigantė į savo knygų parduotuvę neįsileido visų žinomiausių ir populiariausių autorių, tokių kaip Stephenas Kingas ar J. K. Rowling. Juk logiška, kad pasaulyje pripažinimo sulaukusios knygos būtų gerai parduodamos ir sukrautų krūvas dolerių „Apple“ pinigų saugyklose, tačiau bendrovė nori leisti pasireikšti vos pradedančioms žibėti žvaigždutėms.