„Iki šiol bendrabučius administravo mūsų įsteigta viešoji įstaiga „Saulėtekio būstas“, bet Viešųjų pirkimų tarnyba po tikrinimų nusprendė, kad be konkurso pirkti administravimo paslaugų mes negalime. Jie pareikalavo skelbti viešą konkursą, pagrindinis kriterijus buvo kaina“, – aiškina VGTU kancleris docentas Arūnas Komka. „City Service“ bendrabučius administruos trejus metus.

„Saulėtekio būstas“ bendrabučių administravimui per mėnesį išleisdavo 115 tūkst. Lt, „City Service“ tai daryti pasiūlė už 39 tūkst. Lt.

Pasak A. Komkos, pasikeitus bendrabučio administratoriui, nuomos kaina studentams šiek tiek sumažėjo. Atsižvelgiant į kambarį ir bendrabučio tipą, studentai už gyvenimą moka iki 180 Lt per mėnesį.

Kanclerio teigimu, papildomų mokėjimų už paslaugas studentams neturėtų atsirasti. Neturėtų kisti ir nuomos kaina.

Atleido darbuotojus

Jurgita Molienė
„Vasarą buvo paskelbtas konkursas, mes nelaimėjome, nuo sausio bendrabučius pradėjo valdyti „City Service“. Mes atsiskaitėme su studentais, su darbuotojais, laukiame dalininkų susirinkimo – mus turėtų likviduoti“, – sakė „Saulėtekio būsto“ direktorė Jurgita Molienė.

Nuo 2006 m. VGTU bendrabučius administravusi įstaiga rinko mokesčius už bendrabutį, prižiūrėjo pastatus, šalindavo gedimus, remontuodavo, iš sutaupytų lėšų pirkdavo baldus.

Pasak J. Molienės, darbo neteko 50 žmonių – administratoriai, elektrikas, technikai, kiemsargiai, budėtojos, valytojos.

Studentę piktina dingstantis vanduo, šaltis ir grotos

Pasikeitimus tvirtina spėję pajusti ir 25-u numeriu pažymėto Saulėtekio alėjoje esančio bendrabučio studentai.

„Pasikeitus administracijai, atsirado nesklandumų. Pavyzdžiui, nuo šeštadienio karštas vanduo per dieną atsiranda kokius 2-3 kartus ir po 10-20 minučių dingsta. Paklausus, kada bus sutaisytas gedimas, numykia, kad trasa trūkusi arba sugedęs padavimo siurblys ir jie nežino, už kiek laiko bus pataisyta“, – laiške DELFI skundėsi bendrabučio studentė Aistė (pavardė DELFI žinoma).

Mergina piktinosi, kad trečiadienį lauke spaudžiant 10 laipsnių šaltukui, bendrabutyje išjungtas šildymas. Šildymas esą atsirado tik naktį, kai visi bendrabučio gyventojai ėmė skųstis.

„Be to, bendrabutyje planuojamas praėjimas per grotuotus rėmus - vien juos pamačius žadą atima. Norėdami šeštadienio dieną arba po 17 val. atsivesti svečią, to padaryti negalėsime, nes nebus leidimą išduodančio administratoriaus. Taip mūsų teisės vėl bus pažeidžiamos“, – piktinosi bendrabučio gyventoja.

Į bendrabutį – nuskenavus pirštų atspaudus

„Žinome problemas dėl vandens ir šildymo, šias problemas sprendžiame, tikimės, kad bendrovė situaciją pagerins. Jie perėmė tik prieš mėnesį, žiema šalta, matyt, atsirado netikėtų avarijų ir viso kito. Priežastis aiškinamės“, – studentės skundus komentavo A. Komka.

City Service” komunikacijos vadovas Vilius Mackonis šilumos ir karšto vandens tiekimo sutrikimų priežastimi įvardijo techniškai pasenusią bendrabučiuose esančią inžinerinę įrangą.

„Šildymas dingo dėl automatinės reguliavimo sistemos gedimo. Gedimas buvo sutvarkytas gavus pranešimą. Specialistai atvyko taip operatyviai, kaip galėjo – šiomis dienomis dėl buvusių speigų registruojamų pranešimų srautas išaugęs“, – DELFI aiškino V. Mackonis.

Pasak V. Mackonio, karšto vandens tiekimas sutriko sutrūkus pasenusiam šilumokaičiui. Kol VGTU perka naują įrenginį, bendrovė tvirtina paskolinusi ir pastačiusi laikiną šilumokaitį.

„Moderni įėjimo kontrolės sistema diegiama ir budėtojų atsisakoma studentų pageidavimu. Bendrabučiuose bus įdiegta pirštų atspaudų skenavimo įranga. Tuo metu svečiams bus išduodamos laikinos praėjimo kortelės. Korteles išdavinės vietoje dirbantis „City Service“ vadybininkas. Kol kas budėtojai dar dirba visą parą, o vakarais ir naktimis budėtojai išliks ir vėliau“, – sakė bendrovės atstovas.

V. Mackonis tvirtino, kad už įvairius remonto darbus studentams mokėti nereikės. Gedimai bus priimami bendrovės skambučių centre. „Jeigu problema bus rimta, už darbus sumokės VGTU. Smulkūs gedimai nebus papildomai apmokestinami“, – teigė jis.

Penktadienį V. Mackonis patikslino, kad pirštų atspaudų reikalaujanti elektroninės kontrolės sistema naudojama gavus kiekvieno gyventojo asmeninį sutikimą.

„Iš 1200 bendrabučiuose gyvenančių studentų naudotis sistema atsisakė vos 5 asmenys. Jiems už papildomą mokestį bus išduotos vardinės kortelės – taip bus išlaikyti kontrolės ir saugumo reikalavimai“, – tvirtino V. Mackonis.