Ligoninių palatos, klasės, greito maisto restoranai ir biurai nudažyti spalvomis, kurios turėtų veikti žmonių, nuolat būnančių tose patalpose, elgesį ir nuotaiką. Net produktai ant artimiausio prekybos centro lentynų yra pakuotėse, kurių spalvos kruopščiai parinktos, kad patrauktų jūsų dėmesį ir paskatintų pirkti. Taigi kodėl žmonės taip abejoja rinkdamiesi spalvas savo namams? Kodėl neutralios spalvos erdvė laikoma idealia?

Kodėl mes bijome spalvų?

Pirmasis žingsnis atsikratant spalvų naudojimo baimės - suprasti, kokį psichologinį poveikį jos daro mums. Žinoma, kad raudona stimuliuoja apetitą, taigi tai puiki spalva valgomiesiems. Tiek mėlyna, tiek žalia – gaivios ir raminančios spalvos. Tai gamtinės spalvos ir gali būti populiarios miegamuosiuose. Geltona ir oranžinė suteikia energijos, taigi tinka kambariuose, kuriuose reikia sužadinti energingumą – tarkime, virtuvėje. Terakotinė oranžinė ideali namų darbo kambariui; ji turi energizuojančio poveikio kaip ir raudona ar oranžinė, bet kartu nėra tiek ryški, kad nenusėdėtumėte savo kėdėje.

Daugumoje šiuolaikinių televizijos programų meistriškai naudojamos drąsios ryškių spalvų kombinacijos: violetinės ir gelsvai žalios, žalsvai melsvos ir raudonai oranžinės, oranžinės ir fuksijos. Bet atsargiai naudokite spalvų derinius kasdienėje aplinkoje. Violetinė ir gelsvai žalia tinka, nes jos yra papildomosios spalvos – jos yra opozicijoje spalvų rate. Taip pat ir žalsvai melsva bei raudonai oranžinė.

Manysite, kad oranžinė ir fuksijos spalva nesiderins viena su kita, bet kadangi spalvų rate jos yra viena šalia kitos, jos sudaro harmoniją. Verta investuoti į spalvų ratą (galima įsigyti daugumoje gerų meno parduotuvių) – jis padės jums pamatyti, kaip dera spalvos, užuot bereikalingai iššvaisčius pinigus greipfruto geltonos ir alyvų žalios spalvų dažams miegamajame. Ir gerai pagalvokite, ar tikrai violetinė ir gelsvai žalsva svetainė tikrai yra ta vieta, kur galėtumėte gyventi.

Tai anaiptol nereiškia, kad ryškioms spalvoms negalima rasti vietos. Per daug namų nudažyti įvairiais smėlio spalvos tonais, o nauja standartinė neutrali spalva vis dar tebėra gelsva kreminė. Subtilios sienų spalvos, pavyzdžiui, beveik balta, rusva, gerai atrodo ir netrikdo ramybės, tačiau jas pagyvina ryškesni aksesuarų, kilimų, užuolaidų akcentai. Tai gali būti ryškių spalvų kilimas, šiek tiek spalvingų keramikos ar stiklo dirbinių, gyvybės įkvepiančių paveikslų ar pagalvėlių. Visuma atrodys erdvi ir raminanti, bet spalvų pliūpsniai atspindės jūsų asmenybę.

Ryškios spalvos labiausiai tinka kambariams, kurie mažiau naudojami. Prieškambariai ir drabužinės – idealios erdvės eksperimentams. Šiose patalpose nepraleidžiame daug laiko, taigi galime leisti sau šiek tiek drąsos. Vien dėl to, kad šios erdvės paprastai būna mažos ar siauros, nebijokite naudoti ryškių spalvų. Maža drabužinė ir yra maža drabužinė, ir jokia balta spalva to nepakeis. Kodėl gi nepabrėžus jos dailių proporcijų, nudažant tamsia bordo ar mėlyna spalva ir nepanaudojus baltos akcentams (rankšluosčiai ir pan.)?

Žalsvai melsva gali būti baigiamasis akcentas. Maišykite šlakelį koralų spalvos su žalsvai melsva ir žiupsniu nefrito. Svarbu gerai apgalvoti proporcijas. Apsispręskite, kokia bus jūsų pagrindinė spalva, ir tuomet kruopščiai parinkite akcentus.

Apgalvokite, kokia galėtų būti spalvos tekstūra. Spalva išliktų tokia pat, įvairuotų tik jos ryškumas. Spalvos gali būti sluoksniuojamos – taip gaunamas netikėtas efektas. Nebrangūs pušiniai baldai gali būti pakeisti užtepant mėlyno, balto grunto ir tuomet nušveičiant baltus dažus kampuose ir aplink rankenas, kad baldai atrodytų kaip senoviški.

Jei pritrūkote minčių, kokių spalvų norėtumėte savo kambariui, apsidairykite, kokie baldai ar kiti daiktai yra jame. Galbūt jūsų vaizduotę įkvėps paveikslas ar kilimas. Daugybė interjero dizainerių kuria spalvinę gamą, pradėdami nuo vieno vienintelio objekto. Apsidairykite – net sena violetinė vaza ar nutrinti raudoni knygų kolekcijos viršeliai gali būti jūsų kambario spalvų planavimo pradžia. Mėgaukitės žaidimu su spalvomis. Būkite drąsūs ir rizikuokite!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją