B. Gatesas kovai su AIDS, tuberkulioze ir maliarija skyrė 750 mln. dolerių. Tai ne pirmas kartas, kuomet milijardierius aukoja tokias sumas kovai su šiomis ligomis. Be to, Billas teigia, kad jau po poros metų bus atrasta ir vakcina nuo maliarijos.

„Šiuo metu yra ekonominis sunkmetis, tačiau tai nepasiteisinimas mažinti paramą skurdžiausiems pasaulio gyventojams“, - pareiškė B. Gatesas Davose vykusiame ekonomikos forume.

Jis teigė norįs savo pavyzdžiu padrąsinti žmones aukoti. Pinigai atiteko Globaliam kovos su AIDS, tuberkulioze ir maliarija fondui. Jis yra pagrindinis kovos su šiomis trimis didžiausiomis pasaulio epidemijomis finansavimo šaltinis.

Tiesa, pastaruoju metu B. Gatesas sulaukė kritikos dėl kaltinimų sukčiavimu. Kai kurios šalys donorės dėl to laikinai sustabdė savo piniginę paramą. Tačiau pats Billas iš tokių kaltinimų tik juokiasi.

„Turiu tiek, kad sukčiauti man tiesiog neapsimoka. O mano santaupų dar užteks kelioms kartoms ir po manęs“, - tokias žodžiais milijardierius atremia kaltinimus bei priduria, kad taip žmonės kalba tiesiog iš pavydo.

Žalias iki kaulų smegenų

Medicina ne vienintelė sritis, kuriai B. Gatesas atseikėja nemažas sumas. Kova su klimato kaita - taip pat jo prioritetų sąraše.

„Man svarbu, kur aš gyvenu. Ir jei galiu ką nors padaryti, kad būtų pristabdyta klimato kaita, įrašykite mane į pagalbininkų sąrašą“, - teigia Billas.

„Microsoft“ įkūrėjas nusprendė skirti 300 tūkstančių dolerių sukurti specialiems laivams, kurie purkštų jūros vandenį į atmosferą, taip formuodami saulės spindulius atspindinčius debesis. Tokius laivus - mašinas kuria San Francisko kompanija „Silver Lining“. Jūros vanduo išpurškiamas net į vieno kilometro aukštį. Šie agregatai per sekundę į orą išmeta dešimt tonų vandens.

Jeigu bandymai bus sėkmingi, kompanija planuoja didesnio masto eksperimentą. Dešimt tokių laivų pasklis vandenyne, beveik šešių tūkstančių kvadratinių kilometrų plote. Tiesa, sunku tikėtis, kad net ir sėkmės atveju tai reikšmingai paveiks klimatą. Norint sustabdyti Žemės atmosferos temperatūros kilimą, reiktų 1900 tokių laivų, kurie kainuotų daugiau kaip 7 mlrd. dolerių. Tačiau idėja verta aukštų balų už originalumą.

Vaikų auklėjimo strategija

Šiuo metu B. Gatesas turtas vertinamas 56 milijardais JAV dolerių, tačiau jis, kaip pats teigia, nė neketina visko palikti savo vaikams: „Nemanau, jog toks kiekis pinigų jiems išeitų į naudą. Jiems bus suteiktas neįtikėtinai geras išsilavinimas ir tai labiau apsimokės. Žinoma, pasirūpinsime jų sveikatos priežiūra, tačiau kalbant apie pajamas, jie patys turės pasirinkti norimą darbą. Mano vaikai normalūs ir jie atlieka kasdienius darbus, gauna kišenpinigių“.

Jo žmona Melinda žurnalui „Vogue“ pasiskundė, kad vyras jai kaip ir vaikams draudžia naudotis telefonu „iPhone“. Toks B. Gateso elgesys paaiškinamas paprastai: „iPhone“ yra „Microsoft“ konkurento „Apple“ gaminys.

„Mūsų namuose vaikams leidžiama viskas. Išskyrus du dalykus -„iPhone“ ir „iPod“. Tai gali pasirodyti labai žiauru, tačiau žmogiškai paaiškinama“, - sakė M. Gates.

Vis dėlto Melinda neneigia, kad „Apple“ produktai ją labai vilioja.

„Kiekvieną kartą žiūrėdama į draugus, besidžiaugiančius „iPhone“, tyliai sau pagalvoju: kaip gera turėti tokį žaisliuką“, - prisipažino ji.

Svarbiausia - tikėti

B. Gatesas gimė Sietle, Vašingtono valstijoje (JAV) Williamo ir Mary Maxwellų Gatesų šeimoje. Šeima buvo pasiturinti: tėvas - žinomas advokatas, motina – kompanijos „United Way International“ direktorių tarybos ir Vašingtono universiteto valdybos narė.

Billas šeimoje augo su dviem seserimis - už jį vyresne Kristianne ir jaunesne Libby. Jo tėvai troško, kad jis sektų tėčio pėdomis ir pasirinktų teisininko karjerą. Tačiau būsimas „Microsoft“ įkūrėjas pradėjo užsiiminėti programavimu, kai jam buvo 13 metų.

1968 metais Sietle atsidarė įmonė “Computer Center Corporation” kuri įrengė ir nuomojo mokykloje kompiuterius. B. Gatesas su draugais iškart pradėjo tyrinėti naujus kompiuterius, bet labai greitai jiems uždraudė jais naudotis, nes jie nuolat gudravo su laiko skaičiuokliais.

Bet tai nesustabdė jaunų entuziastų. B. Gatesas, Paulas Allenas ir kiti vaikinai susijungė į “Lakeside Programmers Group”. Pirmą galimybę pasinaudoti savo žiniomis jiems suteikė “Computer Center Corporation”.

Kompanija „įdarbino“ juos ieškoti klaidų ir silpnų vietų programinėje įrangoje, o už tai jie gaudavo galimybę naudotis jų kompiuteriais.

Vaikinai kiauras dienas sėdėjo prie kompiuterių ir skaitė kompiuterinę literatūrą. Po kurio laiko kiti įmonės darbuotojai pradėjo kreiptis į juos patarimo.

Metęs mokslus Harvardo universitete būsimasis milijardierius visas jėgas skyrė kompanijai „Microsoft“, kurią 1975 metais įkūrė su tuo pačiu vaikystės draugu Paulu Allenu. Kartu jie kūrė programinę įrangą ir šventai tikėjo, kad kompiuteris taps neatskiriama kiekvienų namų ir biuro dalimi.

Faktai

Tikrasis vardas - Williamas Henry Gatesas III. Billas Gatesas – ketvirtasis giminės vyras, kuriam buvo duotas Williamo vardas, tačiau jis vadinamas Williamu III, nes jo paties tėvas šį skaičių iš vardo ir pavardės pašalino.

JAV dienraštis „Time“ 2005 metais paskelbė B. Gatesą Metų žmogumi. Dienraštis įvardijo „Microsoft“ įkūrėją vienu iš 100 įtakingiausių XX amžiaus žmonių. Panašių apdovanojimų B. Gatesas yra pelnęs ir daugiau.