400-ųjų karalaičio paskelbimo šventuoju metinių proga pagrindinė Lietuvos šventovė pirmą kartą išleido paveikslo, kuriame vaizduojamas trirankis Šv. Kazimieras, atvirukus.

Pasak Vilniaus arkikatedros bazilikos administratoriaus Ričardo Doveikos, sidabrinio "drabužio" dengiamas trirankio Šv. Kazimiero paveikslas puošia jo vardo koplyčią ir sidabrinį karstą arkikatedroje.

Menotyrininkės Sigitos Maslauskaitės teigimu, Šv. Kazimieras su trimis rankomis, laikančiomis lelijas, vaizduojamas vieninteliame arkikatedros paveiksle. Pasakojama, jog kartą trečiąją šventojo ranką buvo mėginta užtapyti, tačiau nesėkmingai - po kiek laiko ji vėl išlindo.

"Rytų tradicijos aiškinimu, šventojo vaizdavimas su trimis rankomis pabrėžia ypatingą jo dosnumą. Su trimis rankomis kai kuriose ikonose vaizduojama ir Dievo Motina", - pabrėžė menotyrininkė.

Kaip Eltai sakė kunigas R. Doveika, jubiliejiniams Šv. Kazimiero metams atminti pagamintų į atlapą įsegamų medalikėlių tikintieji gali įsigyti arkikatedroje.

Artimiausiu metu bažnyčios užsakymu bus pradėti gaminti ir pakabinami auksiniai, sidabriniai bei paprasto metalo jubiliejiniai medalikėliai su Lietuvos globėjo atvaizdu.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją