Artimiausiomis dienomis ketinama ant monumento hebrajų, lietuvių ir anglų kalbomis pateikti informaciją apie kapines ištikusį likimą bei čia palaidotus žymius žmonės

Senųjų kapinių sutvarkymo projektą architektas Jaunutis Makariūnas buvo parengęs jau 1992 metais, bet tuomet nebuvo lėšų jo įgyvendinimui. Praėjus dvylikai metų Lietuvos žydų bendruomenei atsirado galimybė sugrįžti prie kapinių sutvarkymo idėjos, nes Amerikos paveldo užsienyje fondas šiam tikslui skyrė apie 75,5 tūkst. litų, o Vilniaus savivaldybė - 80 tūkst. litų.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininko pavaduotojas Josifas Parasonis yra pasakojęs, kad Užupio kapinėse laidoti žydus buvo uždrausta 1959 metais.

"Po šešerių metų kapai buvo brutaliai naikinami buldozeriais, o antkapiai panaudoti grįsti laiptus į Tauro kalną", - sakė J.Parasonis. Jis prisiminė, kad ant kai kurių "laiptų" buvo įmanoma įskaityti mirusiųjų pavardes. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, iš antkapių pagaminti laiptai buvo išardyti.

Vilniaus savivaldybė yra išsaugojusi apie 2 tūkst. antkapių likučių. Būtent iš jų ir pastatytas monumentas Užupio kapinėse. Planuojama, kad iš viso kapinėse stovės dešimt tokių monumentų.

Kol kas nežinoma, kiek laiko gali užtrukti senųjų kapinių tvarkymas - skirtų lėšų pakako tik pirmajam projekto etapui. Tačiau S.Alperavičiaus žiniomis, Amerikos paveldo užsienyje fondas ir toliau rinks aukas senųjų žydų kapinių Vilniuje sutvarkymo darbams.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją