Smarkiai nukritęs šaltis nerimą kelia ne vien tik žmonėms, bet ir laukinei gyvūnijai. Žvėrims kasdien vis sunkiau susirasti maisto, laimei, prasidėjus paskutiniam žiemos mėnesiui sniego sluoksnis dar nėra storas gyvūnai bei paukščiai gali prisikasti iki maisto. Vis dėlto gyvajai gamtai jau reikia žmogaus pagalbos, skelbia Panevėžio aplinkos apsaugos agentūros pareigūnai.

Visgi yra piliečių, kurie naudojasi sunkia žvėrių padėtimi žiemą. Medžiotojų ir Žvejų draugijos Rokiškio skyriaus, „Juodupės“ medžiotojų klubo nariai savo medžioklės plotuose, palei Latvijos Respublikos pasienio ruožą jau seniau buvo aptikę brakonieriavimo pėdsakų – pastatytų kilpų.

Sausio pabaigoje „Juodupės“ medžiotojams kartu su Panevėžio agentūros aplinkosaugininkais surengus reidą, Juodupės seniūnijoje ant žvėrių takų buvo surasta priraizgytų plieninio lyno kilpų. Kilpose buvo užsismaugusios dvi suaugusios (patinas ir patelė) stirnos. Anksčiau, medžioklės metu „Juodupės“ klubo medžiotojai prie šių krūmų buvo sulaikę pilietį A. Z., kuris, sulaikymo metu, sniege išmėtė įtartinus įrankius, todėl vyrai įtarė šį žmogų brakonieriavus.

Medžiotojai nutarė užsukti pas A. Z. tėvus, kur tuo metu ir buvo įtariamąsis. Jų šaldytuve buvo surasta rūkytos mėsos, labai panašios į stirnieną.

Buto savininkų ir pačio A. Z. paklausus apie stirnienos skonį, jie nenorėjo paaiškinti iš kur jų šaldytuve atsirado žvėriena, teigdami, kad tai turguje pirkti mėsos gaminiai, o ten, pasak jų, nežinai ką galima nusipirkti. Tiktai vėliau, priminus apie atsakomybę už melagingų parodymų davimą, pateikus anksčiau pamiškėje jo išmėtytus pažeidimo padarymo įkalčius, A. Z. prisipažino apie savo juodus darbelius Latvijos pasienyje, kur ant žvėrių takų buvo priraizgęs net 12 plieninio lyno kilpų.

Piliečio A. Z. sodyboje buvo surastos dar 24, paruoštos statymui plieninės kilpos, neselektyviniai spąstai, trys žvejybiniai statomi tinklai.

Už neteisėtą draudžiamų medžioklės ir žūklės įrankių gaminimą ir laikymą piliečiui A. Z. Panevėžio Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos nutarimu paskirta 250 Lt administracinė bauda. Už neteisėtą medžioklę statant kilpas, brakonieriui paskirta 3000 Lt administracinė bauda, konfiskuoti visi pažeidimų padarymo įrankiai. Už netesėtai, kilpomis pasmaugtas dvi suaugusias stirnas, papildomai teks atlyginti 1063 Lt laukinei gyvūnijai padarytą žalą.