Protestas Belgijoje prasidėjo sekmadienio vakarą 22.00 val. Geležinkeliu traukiniai palaipsniui pradės judėti tik nuo pirmadienio 22.00 val.

Streiko padarinius pajuto ir į Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimą Briuselyje besirenkantys šalių lyderiai. Vokietijos kanclerę Angelą Merkel atskraidinęs lėktuvas nusileido ne, kaip įprasta, Briuselio oro uoste, bet į pietryčius esančioje "Beauvechain" karinių oro pajėgų bazėje. 40 km iki Belgijos sostinės kanclerė įveikė automobiliu. Panašų maršrutą rinkosi ir kiti susitikimo dalyviai.

Profsąjungos buvo patenkintos akcijų sėkme. "Europos pareigūnai kaip tik didina prarają tarp savęs ir piliečių. Iš aukštai, iš savo sraigtasparnių, jie pamatys šalį, kurią dėl jos politikos ištiko sąstingis", - sakė profsąjungų susivienijimo CSC generalinis sekretorius Claude Rolin. Jis dalyvavo proteste prie Europos Tarybos pastato Briuselyje, kur vyks ES viršūnių susitikimas.

Pirmadienį neveikė į pietus nuo Briuselio esantis Šarlerua oro uostas. Briuselio oro uoste lėktuvų judėjimas buvo sutrikęs, į reisus nekilo kai kurie lėktuvai. Be to, belgų naujienų agentūros "Belga" duomenimis, orlaivių vėlavimus lėmė šaltis.

Dėl streiko nekursavo didžioji dalis autobusų. Be kita ko, buvo blokuojami keliai. Profsąjungos duomenimis, daugiau kaip 400 žmonių blokavo du nedidelius sienos perėjimo postus prie Acheno. Vėliau streikininkai 250 automobilių kolona lėtai važiavo greitkeliu E 40, taip trikdydami eismą.

Streikai palietė ir uostus. Uostininkai streikavo Antverpene. Atstovės duomenimis, viena streiko valanda uostui atnešė milijoną eurų nuostolių.

Prie protestų taip pat prisijungė privačios bendrovės. Pavyzdžiui, nedirbo "Coca-Cola" darbuotojai Vilrijke netoli Antverpeno. Visuomeninis transliuotojas RTBF nutraukė įprastą programą ir išsamiai pranešinėjo apie streikus.

Protesto akciją surengė didžiausios profsąjungos, protestuodamos prieš griežto taupymo politiką.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją