Paminklą numatoma pastatyti iki 2006 m. liepos mėnesio dabartinėje Savivaldybės aikštėje Gedimino prospekte. Šią aikštę irgi ketinama pavadinti V. Kudirkos vardu.

Kaip Eltai sakė Labdaros ir paramos fondo V. Kudirkos atminimui įamžinti pirmininkas profesorius Juozas Galdikas, per mėnesį Vilniaus miesto savivaldybės kolegija turės patvirtinti konkurso nugalėtoją, o fondas su paminklo autoriais sudarys sutartį. Vėliau kūrybinis darbas vyks keturiais etapais, paminklo autoriai bus konsultuojami ekspertų grupės.

Paminklo monumentalioji dalis, vaizduojanti uždaros trijų kolonų formos piramidę su Lietuvos himno žodžiais, bus kuriama iš gintaro spalvos akmens luito, kurį numatoma atgabenti iš Kinijos. Piramidės priekyje stovėsianti V. Kudirkos skulptūrinė figūra visu ūgiu bus liejama iš bronzos.

J. Galdiko teigimu, vilniečiai turės progos pasižiūrėti, kaip atrodys būsimasis paminklas aikštės aplinkoje - čia bus pastatytas natūralaus dydžio paminklo medinis modelis.

Preliminari paminklo sąmata siekia pusę milijono litų. Pasak J. Galdiko, jo vadovaujamas fondas jau yra surinkęs per 80 tūkst. litų. Iš šių pinigų visiems konkurso dalyviams, taip pat ir nugalėtojui, bus išmokėta po 10 tūkst. litų.

Savo projektus galutiniam konkurso etapui taip pat buvo pateikę skulptoriai Stasys Žirgulis ir Vilniaus dailės akademijos skulptūros studentas Dovydas Klimavičius.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją