Tuo tarpu šiuolaikinė Konstitucija - "sėkminga patirtimi ir naujomis idėjomis pagrįstas reformatoriškas atsakas į išsiplėtusiai Europos Sąjungai tenkančius politinius ir ekonominius iššūkius".

Penktadienį Prezidentas V. Adamkus tarė sveikinimo žodį Užsienio reikalų ministerijos ir Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto konferencijoje "Sutartis dėl Konstitucijos Europai".

Pasak V. Adamkaus, atsakymus, ar šis konstitucinis evoliucinis Europos integracijos etapas bus sėkmingas, gausime tik ateityje.

"Ir tik po to, jei per ateinančius dvejus metus Sutartis bus sklandžiai ratifikuota visose ES šalyse", - pridūrė V. Adamkus.

Prezidentas kartojo įsitikinimą, kad neratifikavę šios Konstitucijos, "rizikuotume destabilizuoti visą Europos integracijos procesą".

Šalies vadovas sakė, kad Seimo sprendimas ratifikuoti Sutartį dėl Europos Konstitucijos turi prasmės daugeliui žmonių, kovojusių už nepriklausomos Lietuvos ateitį Europos šeimoje: "Tai ženklas, kad Lietuva tampa neatskiriama politiškai integruotos, bendrų socialinių vertybių vienijamos Europos dalimi".

V. Adamkus pažymėjo, kad ES Konstitucija apibrėžia visiems priimtiną ir aiškią Europos ateities viziją.

"Jau šiandien Europa brangiai "moka" už aiškios, politinės Europos vizijos neturėjimą, už vengimą prisiimti atsakomybę už politinę ES integraciją. Europiečių nuomonė apie ES teikiamą naudą dažnai yra skeptiška, žmonės nesupranta, kas, kaip ir kodėl vyksta, jie vangiai renka savo atstovus į Europos Parlamentą", - sakė V. Adamkus.

Pasak V. Adamkaus, žmonės iš Europos tikisi saugumo ir stabilumo, ekonominės gerovės, naujų darbo vietų ir švaresnės aplinkos. Ir šia prasme Konstitucija turi būti mūsų kelrodė, mus vienijanti idėja, kad šis Sąjungos raidos etapas taptų stimulu įgyvendinti Europai reikalingas reformas.

Ketvirtadienį Seimas ratifikavo Europos Sąjungos (ES) Konstituciją. Lietuva tapo pirmąja tai padariusia organizacijos nare.

Už įstatymo dėl Sutarties dėl Konstitucijos Europai ratifikavimo projektą ketvirtadienio plenariniame posėdyje balsavo 84, prieš - 4, susilaikė 3. Balsavimo rezultatus posėdyje dalyvavę parlamentarai sutiko plojimais.

Spalio 29 dieną Romoje pasirašytos Konstitucijos ratifikavimo procedūros Seime užtruko vos savaitę.