Obuoliai labai naudingi sveikatai: jie mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina žarnyno veiklą, mažina insulto, vėžio, širdies ligų, diabeto, astmos riziką. Paskutiniais tyrimais patvirtinta, kad obuoliai apskritai labai naudingi mūsų organizmui, padeda išlaikyti gerą sveikatą.

Preliminarūs tyrimai Suomijoje nurodo, kad dieta, į kurią įtraukta daug obuolių, net 46 proc. sumažina plaučių vėžio riziką. Nustatyta, kad du obuoliai per dieną arba maždaug pusė litro 100 proc. obuolių sulčių mažina “blogojo” cholesterolio žalingą poveikį.

Vėžio prevencija

Per pastaruosius ketverius metus keleriose studijose obuolių vartojimas buvo susietas su sumažėjusia vėžio rizika. 2001 m. “Mayo Clinic” tyrime pažymima, kad obuoliuose esančios medžiagos padeda užkirsti kelią prostatos vėžio ląstelių vystymuisi. Cornell universiteto studijoje nurodoma, kad obuolio žievelėje esančios medžiagos 43 proc. slopina gaubtinės žarnos vėžio ląstelių dauginimąsi. Nacionalinio vėžio instituto pranešimu, maistas, kuriame yra flavanoidų, randamų obuoliuose, mažina plaučių vėžio riziką daugiau nei penkiasdešimt procentų.

Obuolių ir kopūstų salotos

1/3 stiklinės medaus,
1/4 stiklinės citrinos sulčių,
1/2 arbatinio šaukštelio trintos žaliosios citrinos žievelės,
1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų garstyčių,
1/8 arbatinio šaukštelio druskos,
3 obuoliai,
4 stiklinės supjaustytų kopūstų,
2 nulupti ir supjaustyti kiviai,
2 supjaustyti žalieji svogūnai,
salotų lapai.

Dideliame dubenyje sumaišykite medų, citrinos sultis, citrinos žievelę, garstyčias ir druską padažui. Išpjaukite vieno obuolio šerdį ir supjaustykite obuolį plonomis skiltelėmis, sudėkite į padažą. Sudėkite kopūstus, kivius ir svogūnus; gerai sumaišykite.

Patiekdami išpjaukite likusių dviejų obuolių šerdis ir supjaustykite. Suberkite ant svogūnų.

Obuolių ir melsvojo sūrio salotos

2 raudoni saldūs obuoliai (apie 160 g kiekvienas), išpjautomis šerdimis, plonai supjaustyti,
1/4 stiklinės plonai supjaustytų raudonųjų svogūnų,
1/4 stiklinės grietinės,
1/4 stiklinės majonezo,
3 valgomieji šaukštai susmulkintų petražolių,
Apie 30 g sutrupinto pelėsinio sūrio,
1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių,
1/4 arbatinis šaukštelis cukraus,
druskos, pipirų.

Gerai sumaišykite visas sudedamąsias dalis. Skaniausia bus, jei palaikysite šaltoje vietoje šešias valandas arba per naktį.

Obuolių, sūrio ir graikinių riešutų salotos

Salotoms

8 stiklinės susmulkintų salotų lapų,
2 žali vidutinio dydžio obuoliai, perpjauti pusiau, išimtomis šerdimis ir supjaustyti skiltelėmis,
1/3 stiklinės sutrupinto pelėsinio sūrio,
1/4 stiklinės stambiai supjaustytų pakepintų graikinių riešutų.

Padažui

3 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus,
2 valgomieji šaukštai acto,
2 arbatiniai šaukšteliai garstyčių,
1 susmulkinta česnako skiltelė,
švieži malti juodieji pipirai.

1) Dideliame dubenyje sumaišykite salotų lapus ir obuolių skilteles. Supilkite padažą, atsargiai sumaišykite. Sudėkite salotas į pusdubenį, apibarstykite sūriu ir riešutais.

2) Mažame dubenėlyje sumaišykite padažo sudedamąsias dalis ir patiekite šalia.

Kiniškos obuolių salotos

Šios lengvos ir gaivinančios salotos puikiai tinka kaip garnyras prie mėsos, keptos ant grotelių, ar viščiuko.

Sojos padažui

3 valgomieji šaukštai augalinio aliejaus,
2 valgomieji šaukštai obuolių acto,
1 valgomasis šaukštas sojos padažo,
1/4 arbatinis šaukštelis juodųjų pipirų.

Salotoms

1 obuolys, išimta šerdimi, supjaustytas,
1 stiklinė supjaustytų grybų ,
1 stiklinė pupų daigų ,
1 stiklinė žirnių ankščių ,
1/4 stiklinės supjaustytų salierų ,
1/4 stiklinės supjaustytos saldžiosios žaliosios paprikos.

Paruoškite sojų padažą: dideliame dubenyje sumaišykite aliejų, actą, sojos padažą ir juoduosius pipirus.

Sudėkite obuolius, grybus, pupų daigus, žirnių ankštis, salierus ir papriką į padažą ir gerai išmaišykite.

Kalifornijos vištienos salotos

1/2 stiklinės neriebaus jogurto be priedų,
1/2 stiklinės neriebaus majonezo,
1 saldus raudonas obuolys, išimta šerdimi, supjaustytas,
1 supjaustytas saliero stiebas,
1/4 stiklinės + vienas valgomasis šaukštas kepintų susmulkintų riešutų,
3 valgomieji šaukštai smulkiai supjaustyto saldžiojo svogūno arba žaliojo svogūno,
1/4 arbatinio šaukštelio druskos, tiek pat pipirų,
4 stiklinės supjaustytos virtos (keptos) vištienos (apie 900 g vištienos be kaulų, be odelės) ,
salotų lapų.

Dideliame dubenyje sumaišykite jogurtą ir majonezą. Sudėkite obuolius, salierą, ¼ stiklinės riešutų, svogūnus, druską ir pipirus.

Įmaišykite vištieną. Patiekite ant salotų lapų, papuošę likusiu vienu valgomuoju šaukštu riešutų, arba atšaldykite prieš patiekdami.

Valdorfo ryžių salotos

Apie 1 kg raudonų saldžių obuolių, išimtomis šerdimis, supjaustytų,
1 stiklinė ananasų sulčių,
Apie 3 l virtų ir atšaldytų rudųjų ar baltųjų ryžių,
4 stiklinės supjaustyto saliero,
4 stambiai supjaustytų graikinių riešutų,
3 stiklinės smulkių razinų be grūdelių,
1 1/2 stiklinės smulkiai supjaustytų morkų,
3 stiklinės neriebaus vanilinio ar paprasto jogurto,
1 1/2 stiklinės neriebaus majonezo,
1 valgomasis šaukštas druskos,
1 arbatinis šaukštelis cinamono,
1/2 arbatinis šaukštelis maltos kalendros.

Dideliame dubenyje sumaišykite obuolius su ananasų sultimis, jei reikia, nusausinkite. Įmaišykite ryžius, salierą, riešutus, razinas ir morkas. Atskirame inde sumaišykite jogurtą, majonezą, druską, cinamoną ir kalendrą. Sumaišykite su obuolių mase. Uždenkite ir atšaldykite prieš patiekdami.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)