Antikorupcijos komisijai įtarimų sukėlė tai, jog pagal VRM suformuluotas sąlygas konkursą galės laimėti tik bendrovės, siūlančios TETRA ryšio standartą, o pastarajam ryšiui įdiegti ir išlaikyti reikės daugiau lėšų nei modernizuoti šiuo metu naudojamą APCO standartą.

Komisijos pirmininkė Nijolė Steiblienė BNS pažymėjo, jog dar 2002 metais pati VRM savo parengtame investiciniame projekte konstatavo, jog Lietuvai optimaliausias variantas būtų modernizuoti esamą ryšio sistemą, kuria naudojasi pasieniečiai ir kitos specialiosios tarnybos.

Tuo tarpu, dabar vidaus reikalų ministras Virgilijus Bulovas kategoriškai pasisako už TETRA standarto diegimą, nes, anot jo, taip rekomenduoja Europos Sąjunga.

"Tai europinis standartas ir jį rekomenduoja ES. Kol eisiu šias pareigas, tikrai jo laikysiuos", - šią savaitę interviu "Verslo žinioms" sakė V.Bulovas.

N.Steiblienė teigia, jog ministras sako netiesą - ES nėra pateikusi jokių tiesioginių nurodymų, kokį standartą pasirinkti, išskyrus tai, jog jis turi būti skaitmeninis ir nepasiklausomas.

Antikorupcijos komisijos duomenimis, APCO standartą naudoja Latvija, Anglija, Šveicarija, Ispanija, Vokietija, TETRA - Suomija, Belgija, Nyderlandai. Valstybės saugumo departamentas (VSD) yra pareiškęs, jog abi sistemos yra tinkamos Lietuvai, bet APCO standarto diegimas yra pigesnis ir žymiai greitesnis.

Iki šiol nėra tiksliai žinoma, kiek kainuotų TETRA sistemos įdiegimas ir jos išlaikymas. VRM ministras atsisakė Antikorupcijos komisijai pateikti parengtą konkurso medžiagą, motyvuodamas tuo, jog tai tėra tik "darbinė medžiaga".

"Verslo žinioms" ministras teigė, jog konkursas skaitmeniniam ryšiui įdiegti pasienyje su Rusijos Kaliningrado sritimi ir Baltarusija bus paskelbtas "po savaitės ar dviejų".

VRM per per 1,5-2 metus planuoja TETRA standartą įdiegti ir visoje Lietuvoje. Lėšos skaitmeninio ryšio diegimui bus skirtos iš Europos Sąjungos biudžeto.