Visą dieną laukiate, kol ateis vakaras ir galėsite patogiai atsisėsti su taure vyno ar taurele konjako rankoje, pamiršti rūpesčius, nerimą ir atsikvėpti. Pažįstama padėtis? Tuomet jūs – viena iš daugelio moterų, kurioms vyno taurė kiekvieną vakarą tampa apdovanojimu už dienos vargus ir sunkumus. Nekaltas būdas atsipalaiduoti virsta žalingu įpročiu.

Apie šią problemą garsiai beveik nekalbama, vis tik nuolat daugėja 30 – 40 metų moterų, padauginančių nepavojingą, kai kurių medikų nuomone, alkoholio normą. Daugeliui atrodo, kad po sunkios dienos nusipelnė atokvėpio, na, o manoma, kad vyno taurė – greitas būdas atsipalaiduoti. Daugumai savimi pasitikinčių, sėkmingų moterų šis įprotis neatrodo blogas – juk jos nepasigeria iki sąmonės netekimo, negriuvinėja gatvėje, nėra asocialios. Visgi medikai sunerimę, kad moterys vartoja per daug alkoholio.

Lenktyniauja su vyrais

Iš tyrimų matyti pavojinga tendencija – per pastaruosius 10 metų vyrų suvartojamas alkoholio kiekis praktiškai nepasikeitė, o moterys ėmė vartoti daugiau alkoholio. Į rizikos grupę pateko išsilavinusios, sėkmingai darančios karjerą moterys, vadinamosios viduriniosios klasės atstovės. Kodėl taip yra?

Daugelio psichologų spėjimu, pavojinga tendencija vystosi todėl, kad keičiasi moters vaidmuo visuomenėje. Mes vis daugiau dirbame, kad apsirūpintume pačios, aprūpintume vaikus, o dažnai dar ir vyrą paremtume. Suprantama, kad didėja krūvis, daugėja įtampos.

Viena vertus, daugelyje šalių padaugėjo kokybiško alkoholio, atsirado įvairių alkoholinių gėrimų, kita vertus, moterys ėmė daugiau uždirbti. Vystosi pavojinga tendencija – moterys daugiau vartoja alkoholio, o įpranta prie alkoholio daug greičiau nei vyrai.

Dar vienas veiksnys: dažnai produktus šeimai, taip pat ir vyną ar stipresnį gėrimą perka moterys. Neseniai Didžiojoje Britanijoje atliktas tyrimas parodė – 42 proc. perkančiųjų alkoholinius gėrimus įsitikinę, kad alkoholiniai gėrimai – tinkamas būdas atsipalaiduoti po sunkios dienos.

Kelly (38 m.) iš Londono pasakoja: „Esu nekilnojamojo turto agentė, tai labai įtemptas darbas. Tenka dirbti ir su didelėmis sumomis, ir su nervingais klientais susidurti, pasitaiko ir kriminalinių situacijų. Be to, viena auginu dukterį. Kai mergaitė užmigdavo, įsipildavau taurę vyno, įsijungdavau mėgstamą muziką, paimdavau pavaryti žurnalą – tada prasidėdavo mano metas, apie kurį visą dieną svajodavau. Atidarytą butelį vyno įprastai išgerdavau per dvi dienas.“

Kelly susirūpino, kad kažkas negerai, kai ėmė stambėti. Draugė patarė kasdien susirašyti, ką suvalgo. Tada moteris ir susivokė, kad per dieną išgeria po 2 – 3 dideles taures vyno ir taip kasdien suvartoja po didžiulį kiekį kalorijų. „Iki tol nekilo minčių paskaičiuoti, kiek išgeriu. Paaiškėjo, kad per savaitę buvo tik vienas vakaras, kai apsiėjau be alkoholio. Stebiu, ką valgau, bet paaiškėjo, kad su vynu suvartoju tiek kalorijų, kiek jų yra dideliame mėsainyje. Jau nekalbu apie alkoholio žalą.“

Moteris išsigando ir nusprendė pakeisti dienos ritualą. Vakarais ji įsipildavo šviežių sulčių, pasidarydavo gėrimo su liesu jogurtu ar pienu. „Labai greitai pastebėjau – jei vakare negeriu, ryte jaučiuosi kur kas geriau. Nuo šiol jeigu leidžiu sau išgerti vyno taurę (tai atsitinka dažniau, nei kartą per savaitę), kur kas labiau mėgaujuosi jo skoniu.

Kaip sužinoti savo normą

Amerikos vyndarių asociacijos duomenimis, per pastaruosius 20 metų vyno stiprumas padidėjo 1,2 proc. Kitas svarbus veiksnys – dabar dauguma renkasi Argentinoje, Kuboje, Čilėje pagamintus vynus, o šiose šalyse pagaminti vynai stipresni už švelnius itališkus ar prancūziškus vynus, kadangi vynuogės užauga karštesniame klimate. Jei jūsų taurės didelės ir jūs mėgstate, tarkime, čilietišką raudonąjį vyną, jūsų taurėje ne viena, o netgi trys alkoholio porcijos.

44 m. Rita iš Crawley nesusimąstydavo, kiek alkoholio per dieną išgeria, kadangi buvo girdėjusi – per dieną galima išgerti dvi taures sauso vyno. „Dirbu, auginu vaikus, ant mano pečių gula beveik visi namų ūkio darbai, todėl atsipalaiduoti man reikia greitai. Jogos užsiėmimams arba ilgiems pasivaikščiojimams mėnesienoje tiesiog nėra laiko. Įprastai pirmą vyno taurę įsipilu vos grįžusi namo. Antrą išgeriu gamindama vakarienę, trečią – valgydama. Kadangi mano vyras vyno negeria, nekreipdavo dėmesio, per kiek laiko pasibaigia butelis.

Mane išgelbėjo dviejų savaičių atostogos sodyboje. Mano kaimynė – gydytoja. Mes beveik kasdien kviečiame vieni kitus vakarienės. Po kelių dienų ji paklausė: „Tu visada šitiek geri?“ išgirdusi teigiamą atsakymą, išbarė mane: „Ką darai su savo sveikata?“ Kai pradėjau kalbėti apie vieną, dvi porcijas, draugė atsistojo, paėmė matavimui skirtą stiklinę ir įpylė 125 ml vyno. Paaiškėjo, kad per vakarą išgerdavau 5 – 6 porcijas. Mane apėmė siaubas. Nuo to laiko, kai kyla noras išgerti vyno, įsipilu vieną ar dvi porcijas po 125 ml.“

Dviejų taurių rizika

Šiandien dauguma moterų, kurios atsipalaiduoja su viena ar dviem taurėmis vyno, nė nesusimąsto apie sveikatai daromą žalą. Visi esame girdėję, kad besaikis alkoholio gėrimas kenkia sveikatai. Tik mažai kas suvokia, jog kasdienis alkoholio vartojimas net ir nedideliais kiekiais – didelis smūgis organizmui. Toks režimas kenkia kepenims, skrandžiui, žarnynui, burnai, jau nekalbant apie imuninę sistemą ir piktybinių auglių grėsmę. Taip pat didėja širdies ir kraujagyslių ligų, osteoporozės rizika. Tad jei nuolat viršijate rekomenduojamą normą, nežinia, kada sušlubuos sveikata.

Moterims alkoholis labiau kenkia, nes mūsų medžiagų apykaita lėtesnė, mūsų organizme mažiau vandens ir daugiau riebalų. Dėl viso šito prireikia daugiau laiko pašalinti iš organizmo alkoholio skaidymosi produktus. Vadinasi, jie ilgiau laikosi kraujyje ir padaro daugiau žalos.

Moterims žalą padaro mažesnis alkoholio kiekis. Be to, alkoholiniai gėrimai labai pavojingi, nuo jų beveik visada atsiranda antsvorio. Pirma, vynas ir kiti alkoholiniai gėrimai turi daug kalorijų, antra – alkoholis lėtina medžiagų apykaitą. Nuolat išgėrinėjančių žmonių organizme didžioji dalis kalorijų virsta riebalais.

Nenorime jūsų įtikinti visiškai atsisakyti alkoholio, nors jo žala jau seniai moksliškai įrodyta. Atsiminkite – jei norite apsaugoti kepenis, mažiausiai tris dienas per savaitę skelbkite sausą įstatymą. O kitomis dienomis neviršykite rekomenduojamos normos – 1 – 2 porcijos per dieną, ne daugiau 4 porcijų per savaitę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)