Vengrą pamena kaip ypatingą darboholiką

Trečiadienį Lietuvos futbolo federacijos (LFF) vykdomojo komiteto naujuoju nacionalinės komandos strategu patvirtintas Cs. Laszlo nenusiteikęs švaistyti laiko.

„Atvyksiu į Lietuvą galbūt jau šią savaitę ir iškart norėčiau pradėti dirbti – iš pradžių ketinu pasižiūrėti, kaip Lietuvos jaunimo rinktinė žais Sandraugos taurės turnyre Sankt Peterburge“, – DELFI sakė Edinburge gyvenantis 47-erių specialistas, kuris jau dairosi lėktuvo bilieto į Lietuvą.

Vokietijos pilietybę turinčio vengro uolumas ir atsidavimas darbui Lietuvoje žinomas gana gerai.

„Csaba yra ypatingas darboholikas – tikrai ne toks žmogus, kuris atvažiuoja, dvi valandas patreniruoja ir traukia savais keliais“, – teigė sostinės VMFD „Žalgirio“ klubo sporto direktorius Mindaugas Nikoličius.

Būtent jo pastangomis 2008-aisiais tuometis Ugandos nacionalinės rinktinės vairininkas Cs. Laszlo persikėlė į Edinburgo „Hearts“ klubą. Buvęs Škotijos ekipos savininko Vladimiro Romanovo darbuotojas iki šiol nepamiršo, kad, kalbantis su vengru apie darbą „Hearts“ komandoje, Cs. Laszlo dažniausiai minimas žodis buvo „success“ (išvertus iš anglų kalbos – sėkmė).

„Tai yra žmogus, kuris aiškiai žino, ko nori, ir visomis išgalėmis siekia savo tikslo. Jam svarbiausia – komandos rezultatas. Be to, Csaba yra patyręs specialistas, sugebantis sutelkti žaidėjus, o jo vedamas treniruočių procesas taip pat yra aukšto lygio. Neveltui dirbdamas Menchengladbacho „Borussia“ klubo jaunimo komandoje jis išaugino kelis Vokietijos rinktinės narius“, – DELFI pasakojo M. Nikoličius.

Nori mesti iššūkį krepšinio hegemonijai

Nors ir būdamas darboholiku, Cs. Laszlo nepamiršta, kad dirigentas be orkestro – tuščias reikalas. Kalbėdamas su DELFI vengras ne sykį pabrėžė, jog jau pačioje darbo pradžioje jo lauks itin atsakingas uždavinys – iš vietinių specialistų suburti solidų rinktinės trenerių štabą.

„Noriu susitikti ir pasikalbėti su Lietuvos treneriais, kitais įtakingais žmonėmis, kurie man gali suteikti naudingos informacijos. Tada pradėsime lipdyti kolektyvą, kuris galėtų įgyvendinti mūsų viziją. Būsiu tik viena sudedamoji mechanizmo dalis, todėl man labai svarbu greta turėti žmonių, kurie gerai išmano Lietuvos futbolą“, – dėstė Cs. Laszlo.

Jis puikiai žino, kaip iš užsienio atvykusiam strategui reikalinga turėti atramą tarp vietos trenerių – prieš septynerius metus Cs. Laszlo pats dirbo legendinio vokiečio Lotharo Mattheuso asistentu Vengrijos rinktinėje.

Vizija, apie kurią kalba dvejų metų sutartį su galimybe ją pratęsti tokiam pačiam laikotarpiui su LFF sudaręs specialistas, apima nacionalinės komandos komplektaciją, jaunimo rinktinių priežiūrą, ryšius su šalies klubais. Anot paties Cs. Laszlo, tik po to seka Lietuvos rinktinės rezultatai artėjančiame atrankos į 2014 metų pasaulio čempionatą cikle.

„Futbolas Lietuvoje yra atsidūręs krepšinio užnugaryje. Noriu, kad būtume rimti konkurentai krepšiniui. Žmonės turi jausti pasididžiavimą savo futbolo komanda – to aš ir sieksiu.

Nemanau, kad būtų teisinga diskutuoti apie tai, ar Lietuvos rinktinė pateks į 2014 metų pasaulio čempionato finalinį etapą. Žinoma, stengsimės ten prasimušti, tačiau pirmiausia norėsiu aikštėje matyti komandą, turinčią nugalėtojų dvasią ir mokančią pasiekti pergalių. Turime vėl priversti oponentus gerbti Lietuvos rinktinę.

Futbolas Lietuvoje turi didžiulių resursų, kuriuos mes turėsime išnaudoti. Kur jie? Žinau, kad Lietuvos jaunimo komandos turi pakankamai talentų, tereikia juos nukreipti tinkama linkme. Be to, visi žaidėjai turi suprasti, kad galimybė apsivilkti nacionalinės rinktinės marškinėlius yra didžiausia įmanoma garbė ir atsakomybė, o ne tik proga sugrįžti į tėvynę trumpoms atostogoms“, – aiškino buvusio rinktinės vyriausiojo trenerio Raimondo Žutauto įpėdinis.

Greito uždarbio tikina nesivaikantis

Finansinių kontrakto su Cs. Laszlo detalių LFF neviešina, apie jas nenoriai kalba ir pats treneris. DELFI paklausus apie uždarbį Lietuvoje, Cs. Laszlo tik nusijuokė.

„Klausykite, juk ne piniguose laimė. Žinoma, visiems reikia gauti pajamų, kad galėtų pragyventi. Turiu šeimą, auginu du vaikus, taigi, turiu pakankamai įsipareigojimų. Tačiau aš tikrai nemąstau vien apie kontrakto dydį. Viskas yra labai paprasta: turi sunkiai dirbti tam, kad tave aplankytų sėkmė, o jai iš paskos ateis ir pinigai. Todėl esu labai laimingas, kad galėsiu dirbti ir tobulėti šalyje, kuri nusipelno daugiau nei yra gavusi.

Pamenu, kaip dirbau treneriu Budapešto „Ferencvaros“ klube. Vengrijos čempionate užėmėme antrą vietą, prasimušėme į pagrindinį UEFA Čempionų lygos turnyrą. Kai palikau šią ekipą, žaibiškai sulaukiau pelningų pasiūlymų iš Šveicarijos ir Graikijos klubų. Bet tuomet man paskambino agentas ir, nežinia kodėl, užsiminė, kad manimi domisi Ugandos futbolo federacija. Širdyje pajutau, kad tai būtų teisingiausias pasirinkimas – patikėkite, su pinigais jis neturėjo nieko bendro. Panašų jausmą jaučiu ir dabar“, – patikino Cs. Laszlo.

Cs. Laszlo biografija:

Gimė: 1964 m. vasario 13 d., Odorhėju Sekujeske (Rumunija);
Pilietybė: Vokietijos;
Tautybė: Vengras.

Žaidėjo karjera:

- Odorhėju Sekuiesko „Progresul“, Kristuru Sekuiesko „Unirea“, „Odorheiu Secuiesc FC“ (Rumunija);
- Spvg „Oberaussen“, TuS „Grevenboich 1911“, Kiolno „Ford Niehl“, Krėfeldo „Bayer Uerdingen“ (Vokietija);
- Budapešto „Volan“, Budapešto VSC (Vengrija);
- 1991 m. baigė futbolininko karjerą dėl traumos.

Trenerio karjera:

- 1996-1999 m. įgijo UEFA Pro licenciją, treniravo TuS „Grevenboich 1911“, Kerpeno „Blau-Weiss“ (Vokietija), Vengrijos U-18 rinktinę;
- 1999-2003 m. Menchengladbacho „Borussia“ B/Jaunimo komanda;
- 2003-2005 m. Vengrijos nacionalinės rinktinės trenerio asistentas;
- 2004-2006 m. Budapešto „Ferencvaros“ (Vengrija);
- 2006 m. FC „Sopron“ (Vengrija);
- 2006-2008 m. Ugandos nacionalinė rinktinė;
- 2008-2010 m. Edinburgo „Hearts“ (Škotija);
- 2010-2011 m. RSC „Charleroi“ (Belgija).

Laimėjimai ir apdovanojimai:

- 2004-2005 m. Vengrijos vicečempionas, taurės finalininkas, UEFA taurės grupių etapo dalyvis);
- 2004-2005 m. Vengrijos metų treneris;
- 2008-2009 m. Škotijos čempionato 3-ois vietos laimėtojas;
- 2008-2009 m. Škotijos metų treneris (futbolo žurnalistų bei „Premier“ lygos rinkimuose).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją