„Užsienio automobilių gamintojams oficialiai Klaipėdos krašte atstovaujanti uostamiesčio bendrovė, mokesčių administratoriui susidomėjus jos veiklos rezultatais, iš pradžių teikė klaidinančią informaciją apie įmonės pardavimus. Nors dalis automobilių senokai turi kitus savininkus ir rieda šalies keliais, įmonės balanse jie figūravo kaip neparduoti. Pagal pateiktus dokumentus, nemenką avansą už geidžiamą pirkinį sumokėję klientai esą jo tebelaukia. Tikroji situacija paaiškėjo išanalizavus turimų šaltinių duomenis ir įmonės apskaitos duomenų neatitikimus“, - sako Klaipėdos AVMI Kontrolės departamento direktorė Gražina Rimkienė.

Pasak Klaipėdos AVMI Kontrolės departamento direktorės, negalutiniais duomenimis, automobilių pardavėjai į apskaitą nebuvo įtraukę gautų pajamų už ne mažiau kaip 17 parduotų automobilių. Atitinkamai nuo šių pajamų nebuvo skaičiuojami pridėtinės vertės bei pelno mokesčiai. Pradėjus domėtis įmonės veikla, nustatyta, kad ji už dvejus metus papildomai turėjo deklaruoti per 450 tūkst. Lt PVM apmokestinamų pajamų bei triskart didesnę mokėtino pelno mokesčio sumą nei buvo sumokėta ankstesniais metais. Be prastų veiklos rezultatų, bendrovės veiklos skaidrumu suabejota ir dėl jos darbuotojų gaunamų žymiai mažesnių atlyginimų, nei jie mokami kitose panašia veikla užsiimančiose įmonėse.

Pajamų slėpimo atvejų, kitų pažeidimų, tarp jų mėginimų neteisėtai pasinaudoti PVM lengvatomis, taip pat grynųjų pinigų apskaitos taisyklių pažeidimų nustatyta ne tik naujų, bet ir naudotų automobilių prekybos srityje. Ypač naudotų automobilių prekybos sritis, mokesčių administratoriaus vertinimu, turi pakankamai aukštą riziką, susijusią su pajamų neapskaitymu, atlyginimų mokėjimu vokeliuose, nelegaliu darbu bei neregistruotos veiklos vykdymu. Mokesčių inspekcijos akiratyje yra ne tik įmonės, bet ir šia veikla užsiimantys gyventojai, galimai vykdantys neregistruotą veiklą arba nedeklaruojantys visų gautų pajamų.

Klaipėdos AVMI primena, jog apie pastebėtus mokestinius pažeidimus galima pranešti paskambinus trumpuoju VMI pasitikėjimo telefonu 1882, užpildžius anketą interneto svetainėje www.vmi.lt arba apsilankius inspekcijos teritoriniame skyriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją