Vaikai, kurie yra nepatenkinti savo fizine išvaizda ar išsiskiria iš bendraamžių tarpo, kartais blogai jaučiasi, dalyvaudami komandinėje veikloje. Nesėkmės baimė, visuomenės požiūris, tėvų kritika taip pat gali paveikti vaiko norą nedalyvauti sportinėje veikloje.

Kai kuriems vaikams trūksta grakštumo, judesių koordinacijos ar kitų duomenų, norint sėkmingai dalyvauti atitinkamoje sporto šakoje. Vaikai dažnai bijo galimų traumų ar yra nedrąsūs iš prigimties.

Kai kurie vaikai, kaip ir dauguma suugusiųjų, tiesiog nesidomi komandiniu sportu, tačiau jie gali puikiai pasirodyti kitose sporto šakose, nereikalaujančiose didelės varžybų įtampos. Todėl nebūtina nerimauti, jeigu jūsų vaikas vengia dalyvauti sportiniuose užsiėmimuose.

Pasiūlykite savo vaikui užsiimti dviračių sportu, bėgiojimu, kovos menais (karate, dziudo...) ar turistiniais žygiais. Visi šie išvardinti užsiėmimai yra individualūs, stiprinantys fizinį pasirengimą ir nereikalaujantys varžybų įtampos. Galima išmėginti tenisą ar klasikines imtynes. Imtynėse dalyvauja varžovai ,,vienas prieš vieną“, tačiau sportininkai įgauna ir komandinių įgūdžių.

Kaip susidoroti su problemomis?

Prieš pradedant sportuoti ar dalyvaujant sveikatingumo programose, būtina gydytojo apžiūra. Sportuodami įvairiose sporto šakose, vaikai gali turėti problemų, susijusių su nediagnozuotais regėjimo ar klausos sutrikimais. Jeigu pastebėjote neįprastą vaiko elgesį ar staigų nusivylimą veikla, kuri neseniai teikė džiaugsmą, būtinai apsilankykite pas savo gydytoją, nes tai gali būti susiję su sveikatos sutrikimais.

Ar galima išmokyti pamėgti sportą?

Būtinai pasikalbėkite su vaiku, pasidalinkite savo mintimis, bet niekada nestumkite vaiko dalyvauti sportinėje veikloje.

Žinoma, dauguma vaikų išgyvena dėl to, kad negali pateisinti tėvų lūkesčių, dalyvaudami kokioje nors sporto šakoje. Vaikas turi žinoti, kad jums labai patinka krepšinis, tačiau nieko blogo, jeigu vaikas žais golfą, tenisą, lankys gimnastikos ar karate treniruotes.

Labai svarbu, kad jūsų lūkesčiai būtų realūs. Juk ne visi vaikai taps miesto ar net olimpiniais čempionais. Pagrindinis jūsų tikslas – padėti vaikui tapti stipriu, sveiku ir laimingu.

Reikėtų priminti, kad tėvai į vaikų pasirinktą sporto šaką turėtų žiūrėti be išankstinio nusistatymo. Pavyzdžiui, jūsų vaikas norėtų sportuoti tokią sporto šaką, kurios nėra jūsų mokykloje ar ši sporto šaka skirta tik berniukams. Taigi, jeigu jūsų vaikas nori išmėginti futbolą ar ledo ritulį, padėkite jam surasti vietinę mokyklą ar komandą, kurioje jūsų vaikas galėtų sportuoti. Berniukams gali patikti dailusis čiuožimas ar net baletas. Leiskite savo vaikui žinoti, kad visai nesvarbu, kokią sporto šaką jie pasirinks. Svarbiausia, kad jie gautų jūsų pritarimą.

Būkite kantrūs savo vaikui, jeigu jis sunkiai pasirenka sporto šaką. Dažniausiai prireikia keleto bandymų, kol vaikas atranda tą sporto sritį, kurioje jaučiasi gerai.

Jeigu jūsų vaikas nepriklauso jokiai sporto komandai, yra daug įvairiausių sričių, kuriose galima išmokti svarbių komandinio darbo įgūdžių, bendradarbiavimo pagrindų. Įvairūs klubai, mokyklos, savanoriška veikla, muzikos pamokos, vaidyba, debatų grupės ir dar gausybė užsiėmimų vaikams leidžia neatsilikti nuo bendraamžių ir gerai jaustis.

Žinoma, yra įvairių alternatyvių būdų, kaip būti sveikam ir aktyviam. Juk ne visi gali ir nori lankyti sporto treniruotes.

Kaip pasiekti gerą fizinę formą?

Tėvai, gyvenantys sėslų, ramų gyvenimą, gali turėti sunkumų, norėdami, kad jų vaikas įgautų gerą fizinę formą. Pamėginkite sportinius pratimus įtraukti į kasdieninį savo šeimos gyvenimą. Darykite įvairius pratimus kartu, pvz. plaukiokite, važinėkite dviračiais, plaukite kanojomis, žaiskite tenisą, keliaukite ar tiesiog kartu išveskite savo šunį paivaikščioti.

Visada pažymėkite teigiamas fizinių pratimų savybes. Niekada nesakykite, kad fiziniai pratimai –tai bausmė ar sunkumas. Padrąsinkite savo vaiką, įtraukdamį jį į šeimos sportinio gyvenimo planavimą. Vaikams patinka, kai jie jaučiasi reikalimgi ir svarbūs.

Tėvai, kurie dažnai lanko sportinius užsiėmimus, gali būti geros fizinės formos pavyzdžiais savo vaikams. Sporto medicinos specialistas nerekomenduoja 12 – 13 metų vaikus įtraukti sporto šakas, susijusias su sunkumų ar svorių kilnojimais.

Pabrėžiant, kad sveikas kūnas ir protas yra labai svarbu vaiko gyvenime, įtraukime fizinius pratimus į savo vaiko dienotvarkę. Tėvai, būdami pavyzdžiu savo vaikams visada suvaidins teigiamą vadmenį, pasiūlys vaikui pasirinkti tinkamą sportinę veiklą, padės ugdyti gerus įpročius, kurie tęsis visą gyvenimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)