Jei turime labai siaurą kambarį su neproporcingai aukštomis lubomis, jį patobulinti gali pakabinamos lubos ir nišose įtaisyti šviestuvai. Vonia šalia WC sufleruotų išgriauti juos skiriančią sieną. Pamėginkite pritaikyti šį mąstymo principą ir įprastinėms erdvėms, neturinčioms didesnių dydžio ar proporcijų problemų, - pamatysite, kaip gerai apgalvojus veiksmus gali pasikeisti erdvė.

Praeityje pamėgta erdvių perskyra gali būti ne visai tinkamas sprendimas šiuolaikiniam gyvenimo būdui. Septintajame ir aštuntajame dešimtmetyje atsirado plastiko ar metalo stelažai, išsikišę skersai visą svetainę. Ši mada praėjo, bet pats principas vis dar naudojamas, tik dabar jau naudojame audinio pertvaras, stiklo sieneles ar sulankstomas bambukines širmas.

Paprastoms kvadratinėms erdvėms taip pat galima skirti daugiau dėmesio, sukuriant didesnio ilgio įspūdį. Tai paprasta – tiesiog viena priešais kitą skirtinguose kambario kampuose pastatykite po širmą. Jos neturi būti didelės ar labai išsiskiriančios; jau pats jų buvimas sukurs kitokios erdvės iliuziją. Jei kambarys ganėtinai aukštomis lubomis, viename jo gale galite sukonstruoti platformą miegojimui, skaitymui, televizoriaus žiūrėjimui. Tai ypač padeda padidinti naudojamos erdvės plotą mažame bute.

Pakabinamos lubos neturi būti ilgalaikės. Audinio juostos gali sukurti jaukumą dideliame ir šaltame kambaryje. Dideliame valgomajame ar svetainėje galima išskirti valgomojo zoną ir suteikti jai ypatingo jaukumo tiesiog pakeliant: gautą erdvę po grindimis galima panaudoti įvairiems daiktams laikyti, kad ir savotiškam vyno rūseliui.

Visi šie pokyčiai padaromi negriaunant sienų ir dažniausiai apsiriboja vieno kambario pakeitimu. Pertvarkyti visą butą ar namą – kur kas sudėtingiau. Ankšti netvarkingi kambariai gali būti pertvarkyti taip, kad būtų sukurtas didesnės erdvės įspūdis.

Pagrindiniai tokios pertvarkos principai atsispindi gerame sodo suplanavime. Įstriža regos linija skersai kvadratinę erdvę sukuria didesnės erdvės įspūdį. Jei perkėlus duris ar prijungus arką gauname įstrižą liniją ir mums atsiveria du ar daugiau kambarių, efektas – toks pat. Kurdami kambarių, sujungtų vienas su kitų griežtai sulygiuotomis durimis ar arkomis, seką, septynioliktojo ar aštuonioliktojo amžiaus architektai savo projektuojamuose didinguose namuose bei rūmuose sukurdavo perspektyvos įspūdį. Pasiskolinkite šią idėją savo namams.

Nepamirškite veidrodžių bei stiklo. Devynioliktojo amžiaus pradžioje architektas seras Johnas Soane dievino veidrodžius ir tą erdvę, kurios iliuziją jie kurdavo. Jo namai Londone buvo išsaugoti nepaliesti su visomis jų architektūrinėmis keistybėmis, veidrodinėmis lubomis ir sienomis, vidiniais liukais - langais. Didžiuliai Viktorijos laikų veidrodžiai, netekę didžiulių mantijų ir indaujų, virš kurių jie kabėdavo, kuria elegantišką dvigubos erdvės įspūdį, pakabinus juos priešais tuščią sieną.

Stiklo plokštės, plytelės, graviruotas stiklas – visa tai kūrybiškai panaudojama kuriant šiuolaikinį neužgriozdintą, šviesų ir erdvų interjerą. Dabar meistrai iš stiklo gali sukurti viską, pradedant stikliniais laiptais, baigiant židiniais. Šis stiklas nėra trapus – priešingai, jis tvirtas, patvarus ir labai gražus.

Jei šalia namų yra sodelis, pamėginkite sujungti šias erdves tiek estetiškai, tiek vizualiai. Įsirenkite prancūziškas arba slankiojamąsias duris – atverkite nuostabiai gamtai kelią į jūsų namus. Paryškinkite šį įspūdį, naudodami tą pačią dangą ir išorėje, ir viduje. Puikiai tiks smiltainis ar terakotos plytelės. Jei neturite galimybės įsirengti prancūziškų durų, tiesiog apsodinkite palanges iš lauko pusės gėlėmis – dar geriau, jei tos palangės bus nudažytos spalvomis, besiderinančiomis su kambario dekoru. Būkite drąsūs! Išmėginkite įvairiausius derinius savo svajonių namams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją