Mašinų prekeiviams iš užsienio verslo reikalai svarbiau už mokamas baudas

Neteisėtai Lietuvoje užsibuvęs automobilių prekeivis iš Kazachstano pats kreipėsi į Kaune dirbančius pasieniečius ir prisipažino padaręs pažeidimą. Užsienietis tuoj pat sumokėjo ir jam skirtą baudą. VSAT pareigūnai pastebi, kad pernai tokių atvejų, kai užsienio šalių piliečių geranoriškai prisipažįsta per ilgai užsibuvę Lietuvoje, daugėjo.

Pirmadienį į VSAT Vilniaus rinktinės Nelegalios migracijos prevencijos ir kontrolės skyriaus Kauno poskyrio pasieniečius kreipėsi 32 metų kazachas. Vyras pranešė, kad Lietuvoje išbuvo ilgiau nei leidžia jo turėta viza – dokumente nurodyta, kad iš šalies užsienietis privalėjo išvykti sausio 2-ąją.

Nustatyta, kad atvykėlis Lietuvoje verčiasi automobilių supirkimu ir gabenimu į Kazachstaną. Už neteistą buvimą šalyje pasieniečiai užsieniečiui skyrė 625 Lt administracinę baudą, kurią vyras tą pačią dieną sumokėjo.

Pasak nelegalios migracijos prevenciją vykdančių Kauno poskyrio pasieniečių, vien jų padalinyje 2011-aisiais užfiksuota 150 atvejų, kai išaiškinti per ilgai Lietuvoje užsibuvę automobilių prekeiviai iš buvusių sovietinių respublikų - Kazachstano, Kirgizstano, Armėnijos bei Tadžikistano.

Kai kuriuos iš tokių užsieniečių VSAT pareigūnai nustato vykdomų reidų metu, tačiau sparčiai daugėjo atvejų, kuomet šie prekeiviai patys skambino pasieniečiams, gailėjosi dėl padarytų pažeidimų ir nesiginčydami mokėjo baudas.

Kaip teigia su nelegalia migracija kovojantys VSAT pareigūnai, korektiškai elgtis užsieniečius skatina ir jų verslo reikalai. Tokie prekeiviai yra suinteresuoti įsigyti kuo daugiau automobilių, kurie yra kraunami ant tralų arba gabenami geležinkeliu.

Dažnas užsienietis neretai nespėja per jo vizoje leistiną Šengeno erdvėje išbūti laiką įsigyti norimo mašinų kiekio ir lieka Lietuvoje toliau tęsti automobilių paieškas. Vidutiniškai tokie automobilių perpardavinėtojai Lietuvoje išbūna 3-5 dienomis ilgiau, nei leidžia jų turimos vizos.

Didžioji dauguma mašinų prekeivių nesiginčydami prisipažįsta dėl padarytų pažeidimų, todėl VSAT pareigūnai jiems skiria pusę Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatytos minimalios baudos – 125 Lt.

Pasieniečiai pastebi, kad pasitaiko atvejų, kai vieną kartą už tai jau bausti užsieniečiai vėl atvyksta į Lietuvą verslo reikalais, nespėja įsigyti automobilių ir vėl neteisėtai lieka šalyje. Tokie prekeiviai vis tiek kreipiasi į pasieniečius puikiai žinodami, kad antrą kartą bus baudžiami kur kas griežčiau.

Taip nutiko ir pirmadienį su VSAT pareigūnais bendravusiam kazachui. Praėjusių metų gegužę šis vyras pasieniečių jau buvo baustas 125 Lt bauda už neteisėtą buvimą šalyje, todėl padaręs antrą analogišką pažeidimą per metus turėjo pakloti jau 625 Lt.

Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą užsieniečių atvykimo į Lietuvą, gyvenimo joje, vykimo tranzitu ir išvykimo iš jos tvarkos pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 250 iki 1000 Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją