Markas Regnerusas iš Teksaso universiteto kartu su Jeremy Ueckeriu parašė knygą „Ikivedybinis seksas Amerikoje: kaip jauni amerikiečiai susitikinėja, poruojasi ir mąsto apie vedybas“. M. Regnerusas tvirtina: „Seksas – tai tam tikri mainai. Kiekvienas žmogus partneriui kažką duoda, o ką būtent – priklauso nuo kiekvieno konkretaus atvejo“.

Suprantama, tai tikrai nėra nauja mintis, vis dėlto daugeliui gali pasirodyti įdomu, kaip ją plėtoja minėtas amerikiečių mokslininkas. Jo įsitikinimu, šių mainų taisyklės šiandien iš esmės skiriasi nuo tvarkos, galiojusios tais laikais, kai dar nebuvo veiksmingų kontraceptinių priemonių. Anot M. Regneruso, naujos poros pagrindas yra ne kas kita, kaip keitimasis paslaugomis.

Anksčiau viskas buvo aišku: jis – medžiotojas ir šeimos gynėjas, ji – šeimininkė, besirūpinanti šeimos židinio kurstymu ir gimdanti jam vaikus. Kartais formulę „tu man – aš tau“ papildydavo kraitis ar išpirka už nuotaką. Faktiškai „sekso rinka beveik sutapo su nuotakų ir jaunikių rinka“, - aiškina sociologas. Norėdamas atsidurti vienoje lovoje su konkrečia moterimi, vyras turėjo ją vesti (ar bent jau pažadėti tai padaryti).

Dabar gi „jaunikių ir nuotakų mugė“ veikia nepriklausomai nuo „seksualinių malonumų mugės“. Sociologas vaizdingai aiškina, kad dabar vyrai ir moterys bendravimą dažniausiai pradeda nuo antrojo atrakciono ir neskuba situacijos keisti. Vyrams tai neįtikėtinai patogu – jiems patinka seksas su skirtingomis partnerėmis be jokių įsipareigojimų ir romantinių svaičiojimų. O jaunos moterys anksčiau ar vėliau suvokia, kad neįvertino „ilgalaikės buvimo sekso rinkoje rizikos“ ir jų santuoka... atidedama.

Situacija labai paprasta: „jaunikių ir nuotakų mugėje“ vyrų gerokai mažiau nei moterų lyginant su „seksualinių paslaugų muge“, o mažuma visada turi daugiau teisių.

M. Regnerusas viliasi, kad vyrai ims labiau paisyti moterų norų, o dailiosios lyties atstoves ragina įtakoti seksualinio gyvenimo normas, ribojant vyrų galimybes naudotis jų kūnais. Sociologas įsitikinęs, kad tai padėtų padidinti santuokų skaičių ir pakeltų „sekso akcijų“ kainą.

„Deja, šiandien niekuo panašiu net nevepia, - liūdnai konstatuoja M. Regnerusas. - Kol kas situacija tokia, kad nevedę vyrai yra kur kas geresnėje padėtyje nei netekėjusios moterys, norinčios ištekėti ir iki vestuvių išsaugoti nekaltybę“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)