Panašumas neliko nepastebėtas ir įmonėje „Tele 2“, mat „Lipdyk“ savo veiklą vykdė ne tik internete, bet ir parduotuvėje „IKI – Minskas“. „Taip jau sutapo, kad visai greta šios parduotuvės yra ir pagrindinė „Tele2“ būstinė Lietuvoje, o šios įmonės darbuotojai, užsukę į parduotuvę įsigyti šokoladuko, pastebėjo keistai panašų į „Pildyk“ prekės ženklą, todėl primygtinai rekomendavo toje pačioje parduotuvėje šokoladuką nusipirkti ir „Tele2“ teisininkui, kuriam prekės ženklų panašumas taip pat neprasprūdo pro akis“, - sakė „Tele2“ viešųjų ryšių vadovas Andrius Baranauskas.

2009 metų rugsėjo 17 dieną „Tele2“ atstovai vieninteliu jiems tuo metu žinomu „Lipdyk“ kontaktu nusiuntė elektroninį laišką, kuriuo pasiūlė taikiai išspręsti galinčius kilti nesutarimus ir paragino nenaudoti „Lipdyk“ prekės ženklo komercinėje veikloje.

Svetainę lipdyk.lt valdančios VŠĮ „Pikti kiškiai“ direktorius Mindaugas Pocius į šį laišką veiksmais nereagavo. Kaip telefonu DELFI sakė M. Pocius, „Tele2“ pareikalavo nutraukti „Lipdyk“ veiklą ir norėjo žlugdyti verslą, nors peržiūrėjus „Tele2“ siųsto laiško kopiją aiškėja, kad tai buvo ne reikalavimas nutraukti verslą apskritai, o teisiškai įformintas pasiūlymas nesiimti jokių teisinių veiksmų jeigu „Lipdyk“ prekės ženklo naudojimas būtų nedelsiant nutrauktas. „Tele2“ jokių pretenzijų dėl paties pavadinimo ar veiklos vykdymo neturėjo.

„Aš nematau, kad tai būtų kažkas tokio, ką mes pažeidžiame iš jų pusės, be to, taip pat pilna yra kitų logotipų, iš kurių mes taip pat draugiškai pasijuokiam. Lygiai tas pats yra ir „Lipdyk“ su „Pildyk“. Nematau tame jokios problemos – nei mes papildymais prekiaujame, nei jie marškinėliais. Ir nemanau, kad jiems tai būtų taip svarbu, kad jie imtų ėsti mus visais būdais ir žlugdyti verslą“, - sakė M. Pocius.

„Tele2“ atstovų tvirtinimu, M. Pocius, telefonu su „Tele2“ atstovaujančiu teisininku Eriku Saukalu 2010 vasarį kalbėjosi visai kitu tonu ir pasakė, kad gražiuoju nesirengia nutraukti prekės ženklo naudojimo bei pasiūlė mobiliojo ryšio operatoriui kreiptis į teismą – esą, „Lipdyk“ nuo to bus tik geriau, nes tai jiems bus papildoma reklama.

„Lipdyk“ atstovams niekaip nereaguojant į taikius raginimus nutraukti ženklo naudojimą (visais „Tele2“ atstovams žinomais adresais du tokie raginimai buvo išsiųsti 2009 metų rugsėjį, dar vienas – 2010 metų vasarį), „Tele2“ savo registruotą prekės ženklą nusprendė ginti teisme.

2011 m. gegužės 24 d. Vilniaus apygardos teismui buvo pateiktas „Tele2“ ieškinys, kuriuo atsakovo – VŠĮ „Pikti kiškiai“ - reikalaujama nutraukti esamo vaizdinio žymens „Lipdyk“ naudojimą, sunaikinti prekes ir gaminius su žymeniu „Lipdyk“, sumokėti 6500 Lt dydžio kompensaciją už autorių turtinių teisių pažeidimą ir sumokėti visas ieškovo patirtas teisines išlaidas.

Po dviejų dienų teismas priėmė sprendimą taikyti laikinąsias apsaugos priemones – uždraudė atsakovui naudoti žymenį „Lipdyk“. Tiesa, šios nutarties niekaip nesisekė perduoti atsakovams, nes jie nepriiminėjo korespondencijos. Už nutarties nevykdymą teismas 2011 rugsėjo 15 d. Mindaugui Pociui skyrė baudą.

M. Pocius tvirtina, kad gegužės 26 d. teismo nutarties negavo nes nutartį priėmęs asmuo buvo pastatą, kuriame veikia jo įmonė, valdančios bendrovės komercijos direktorius, kuris dokumento jam neperdavęs.

Tuo tarpu A. Baranauskas sakė: „Jie [„Pikti kiškiai“] nusprendė į teismo sprendimus nekreipti dėmesio – tai yra kaubojiška verslo praktika, kuomet manoma, kad valstybėje įstatymai galioja ne visiems“.

Dėl teismo nutarties nevykdymo 2011 metų rugsėjo 15 dieną M. Pociui buvo skirta bauda, o nutarties vykdymas perduotas antstoliams – tai paskatino lipdyk.lt šeimininkus rimčiau vertinti šią bylą.

Lapkričio mėnesį šiame tinklalapyje esantis „Lipdyk“ ženklas buvo nežymiai modifikuotas – pats ženklas paliktas, bet ant jo užklijuotas stilizuotas kelių eismo taisyklių draudžiamojo ženklo simbolis ir prierašas „TELE2 nežudyk mūsų“.

A. Baranauskas tvirtina, kad VŠĮ „Pikti kiškiai“ atstovams „Tele2“ vis dar siūlo tartis – atsisakyti bet kokių teisinių sankcijų taikymo su sąlyga, kad „Lipdyk“ vizualinis ženklas nebebūtų naudojamas. Į tai atsakydamas M. Pocius telefonu DELFI sakė: „Jeigu su mumis kalbėsis kaip su žmonėmis – mes visada už“.

Įdomu tai, kad „Tele2“ vieną iš savo paslaugos „Pildyk“ reklaminių projektų pavadino „Piktc Kiškis“. Tiesa, A. Baranauskas neigia bet kokias reklaminės akcijos ir įmonės, „pasiskolinusios“ „Pildyk“ logotipo išvaizdą, pavadinimų sąsajas: „Buvo atliktas tikslinės auditorijos tyrimas ir paaiškėjo, kad kiškis kaip minkštas žaisliukas yra patraukliausias žmonėms“.

2012 metų sausio 19 dieną vyks parengiamasis teismo dėl neteisėto prekės ženklo naudojimo posėdis, kuriame dalyvauti pažadėjo ir VŠĮ „Pikti kiškiai“ atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)