Oficialus jūros kopūstų pavadinimas – laminarija. Japonijos, Ochotsko, Baltojoje ir Karsko jūrose auga per tris dešimtis šio vandens augalo rūšių ir visos jos valgomos. Nors prekybos centruose dažniausiai parduodami laukiniai jūros kopūstai, tačiau Kinijoje ir Japonijoje jie auginami ir specialiai.

Nuo neatmenamų laikų

Į keistoką vandens augalą pirmieji dėmesį atkreipė kinai. VIII amžiaus rankraščiuose rašoma: varginguose pajūrio kaimuose laminarija valgoma, o medikai su ja gydo votis ir piktybinius auglius.

XIII amžiuje Kinijos imperatorius Kangsi išleido nurodymą visiems privaloma tvarka valgyti jūros kopūstus. Šiam įsakymui nepaklusę asmenys buvo prilyginami valstybiniams nusikaltėliams. Rezultatų ilgai laukti nereikėjo: šio įsakymo galiojimo laikotarpiu Kinijoje labai sumažėjo sergamumas hipotireoze – tai liga, atsirandanti dėl sutrikusios skydliaukės hormonų gamybos.

Jūros dumbliai mėgsta akmeningas vietas, kur nuolat juntamas vandens tekėjimas. Tikri jūros kopūstų miškai susiformuoja 4-10 metrų gylyje, tačiau kartais šie vandens augalai aptinkami net 35 metrų gylyje.

Deficitinis elementas

Kinijoje laminarija vadinama jūros ženšeniu, nes ji labai panaši į šio augalo stebuklingą šaknį – tikra vaistinėlė! Vandens augalas, nuolat skalaujamas jūros vandens, savo lapuose prikaupia daugybę vertingų mikroelementų.

Pirmiausia tai jodas, būtinas normaliai skydliaukės veiklai. Jo trūkta visiems, kurie gyvena toliau nuo jūros. Pakanka vos 30-40 gramų jūros dumblių per dieną, kad išvengtumėte hipotireozės, lengvos formos Bazedovo ligos, endeminio gūžio (strumos), prostatos adenomos.

Be to, jodas skatina baltymų, geležies ir fosforo įsisavinimą. Šis mikroelementas taip pat padeda palaikyti normalų arterinį spaudimą ir kraujo klampumą.

Kempinė viduje

Jūros kopūstuose gausu algino rūgšties ir jos darinių – alginatų, kurie gerai sugeria vandenį ir išbrinksta, panašiai kaip kempinė, taip dirgindami gleivinės receptorius ir gerindami žarnyno peristaltiką. Šis vandens augalas veikia kaip lengvas vidurių laisvinamasis preparatas, todėl laminarija rekomenduojama esant lėtiniam vidurių užkietėjimui, enterokolitui, proktitui.

Skrandyje išbrinkę jūros dumbliai suteikia sotumo jausmą, todėl besirūpinantiems savo svoriu jie padeda išvengti persivalgymo. Be to, algino rūgštis ir alginatai sugeria ne tik vandenį, bet ir į žarnyną patekusius sunkiuosius metalus ir radionukleidus.

Negana to, jūros kopūstai – tikras atradimas alergiškiems žmonėms. Jų imuninė sistema gamina pernelyg daug imunoglobulino E, kuris ir skatina alergijos išsivystymą bei pažeidžia kraujagyslių sieneles, kas ilgainiui baigiasi aterosklerozės išsivystymu. Alginatai sugeria dalį imunoglobulino E ir vėliau jis iš organizmo pasišalina. Be to, jie stimuliuoja imunoglobulino A gamybą, kuris žudo ligas sukeliančias bakterijas.

Taip pat alginatai skatina fagocitų augimą. Fagocitai – tai ląstelės, kurios sumedžioja ir sunaikina kenksmingus mikroorganizmus ir jų atliekas.

Vaistas kraujagyslėms

Laminarijoje slypi dar vienas vaistas – riebalus primenanti medžiaga beta-sitosterinas, kuris yra puikus pagalbininkas nuo aterosklerozės. Beta-sitosterinas mažina „blogojo“ cholesterino kiekį kraujyje ir padeda ištirpinti cholesterino plokšteles.

Dar vienas pripažintas kovotojas su padidėjusiu cholesterinu – polinesočiosios riebalų rūgštys omega-3, kurių taip pat gausu šiame nuostabiame vandens augale. Galiausia, jūros kopūstai turtingi vitaminu C – čia jo netgi daugiau nei citrusiniuose vaisiuose.

Ieškome savo skonio

Turbūt visi sutiks, kad tokį vertingą produktą būtina vartoti. Itin populiarios salotos su jūrų dumbliais, tačiau jų dėti galima visur: į troškintų daržovių patiekalus, padažus, sriubas. Pavyzdžiui, kinai ir japonai ruošia arbatą su laminarija, o amerikiečiai daro iš jos cukatus. Maisto pramonėje gaminamas netgi jūros dumblių marmeladas ir zefyrai.

Šiandien jūros dumblių galima įsigyti įvairiu pavidalu: džiovintų, konservuotų, marinuotų ir taip toliau. Kokius rinktis? Viskas priklauso nuo jūsų skonio.

Jeigu norite išbandyti džiovintą laminariją, nakčiai ją pamerkite į vandenį ir kitą dieną 15 minučių pavirkite. Tiesa, ypatingai jautriai uoslei pasklidęs jūros ir žuvies kvapas vargu ar patiks.

Konservuoti jūrų kopūstai kvapo praktiškai neturi, o naudingos jų savybės taip išsaugomos netgi geriau, nei verdant džiovintus dumblius. Skonis neutralus, todėl tinka į daugelį patiekalų. Prieš valgant geriau būtų praskalauti, nes kartais konservuotuose jūros kopūstuose pasitaiko smėlio smiltelių.

Marinuota laminarija kažkiek primena konservuotą variantą, tačiau pirmoji pasižymi aštresniu skoniu, kurį suteikia actas. Būtent dėl šios priežasties į bet kokį patiekalą netinka, tačiau puikiai dera su krakmolingais produktais: bulvėmis, ryžiais, duona.

Jūros kopūstų gerbėjai gali įsigyti jau paruoštų jų salotų, kuriuose be šio vandens augalo dar yra svogūnų, morkų, kartais spanguolių.

Jeigu tradicinės jūrų kopūstų salotos jums ne prie širdies, nenusiminkite. Norėdami nustelbti specifinį jų skonį, pridėkite virtų ryžių. O jeigu norite, priešingai, jį pabrėžti, salotas pagardinkite virtu kiaušiniu, morkomis, kalmarais (tinka ir kiti jūros produktai).

Naudojami kosmetikoje

Šis puikus vandens augalas tinka ne tik maistui. Kosmetologijoje plačiai paplitusios jūros dumblių kaukės veidui, nes šis augalas valo, suminkština ir maitina odą, netgi sumažina mimikos raukšleles. Į jų sudėtį įeinančios rūgštys ir jodas suaktyvina limfodrenažą, todėl laminarija dažnai naudojama priešceliulitiniams kūno įvyniojimams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)