Nuo 2012 m. didesnę VIAP naštą ėmus dalintis smulkesnėms įmonėms ir gyventojams, elektra turėtų brangti maždaug 0,3 ct/kWh be PVM, nes vietoj 7,04 ct/kWh VIAP didėja iki 7,31 ct/kWh be PVM.

Tačiau Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) ketvirtadienį priimtu sprendimu, šis brangimas į elektros kainą bus įskaičiuotas ne nuo kitų, bet nuo 2014 m.

VKEKK pirmininkė Diana Korsakaitė tvirtina, kad tokį vėlyvą brangimo perkėlimą lemia įstatymų reikalavimas apie naujas kainas pranešti likus bent mėnesiui iki jų įsigaliojimo.

Tačiau tai padaryti nebebuvo laiko, nes vėlai sulaukta energetikos ministro Arvydo Sekmoko nutarimo dėl kitokio VIAP perskirstymo.

„Kai sugretinome ministro įsakyme nustatytus terminus ir Energetikos bei Elektros energetikos įstatymuose nustatytus terminus, paaiškėjo, kad vienu metu abiejų įgyvendinti negalime, nes jie vienas kitam nekoreliuoja laike. Todėl buvo pasirinktas toks sprendimas“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė ji.

Taigi VKEKK sprendimu, mažiau VIAP galinčios mokėti įmonės tai darys nuo Naujųjų metų, o dėl to išaugusį VIAP gyventojai ir smulkus verslas kompensuos 2014 m.

„Tie VIAP mokėtojai, kurie dėl ministerijos aprašo pakeitimo gavo nuolaidas nuo VIAP mokėjimo kainos, jie gali pasinaudoti tomis nuolaidomis ir nuo sausio mokėti mažesnes VIAP kainas nei buvo nustatyta spalį“, – sakė D. Korsakaitė.

Jos teigimu, dabartinėje VIAP mokėjimo tvarkoje yra sunku įžvelgti kokią nors subsidiją, kuria nuolat piktinasi pramonininkai.

VKEKK sprendimu, elektrą savo reikmėms gaminanti pramonė vietoj visiems nustatyto 7,04 ct/kWh VIAP mokės 1,2-5,84 ct/kWh ir 8349 L/MW galios mokestį per metus.

Dėl šio persiskirstymo kitąmet pramonė sutaupys 24,26 mln. Lt. Tačiau ši suma bus įtraukta gyventojų ir smulkaus verslo elektros kainą 2014 m.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas į nuolatinį pramonininkų prašymą leisti jiems nemokėti VIAP už pačių pasigaminamą ir sunaudojamą elektrą išgirdo rudenį ir tik lapkričio pabaigoje priėmė atitinkamą nutarimą.

Šiuo sprendimu iš didžiosios dalies VIAP mokėtojų gretų iškrenta bendrovės „Achema“, „Lifosa“ ir kiti smulkesni gamintojai.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos Energetikos komiteto pirmininkas Pijus Ralys tvirtino, kad iki šiol galiojanti VIAP tvarka yra nesąžininga, nes efektyvios kogeneracinės elektrinės, savo reikmėms gaminančios elektrą, turėjo subsidijuoti neefektyvias elektrines.

„Pramonės gamintojai, kurie gamina elektrą kogeneracijos principu, nebeturės kryžminio subsidijavimo termofikacinėms elektrinėms. Anksčiau mums būdavo uždedamas mokestis, kuris nukeliaudavo kitai verslo grupei – termofikacinėms elektrinėms, kurios gamino šilumą ir elektrą ir tiekė jas į centralizuotus tinklus. Taip apmokestinus tapo nebenaudinga gaminti elektrą, tai stipriai didino mūsų sąnaudas, reikalavo pirkti elektrą iš neefektyvių termofikacinių elektrinių, rusišką energiją“, – žurnalistams po posėdžio sakė jis.

Pasak pramonininkų atstovo, mažiau mokant VIAP, tai per prekių kainas pajus ir gyventojai.

P. Ralys teigė, kad mokėdama mažesnį VIAP pramoninė ir toliau rems atsinaujinančius energijos išteklius ir infrastruktūrą.

Patvirtintas bendras kitų metų VIAP biudžetas – 723,634 mln. Lt.

VIAP yra vartotojų remiama dalis elektros gamintojams, kurie yra palaikomi norint užtikrinti Lietuvos energetikos sistemos patikimumą arba paremti atsinaujinančius išteklius. VIAP yra tiesiogiai įskaičiuojama į elektros kainą visiems vartotojams.

Elektra brangs 1-4 ct/kWh

DELFI primena, kad nuo Naujųjų metų gyventojams galios 1-4 centais už kilovatvalandę didesnes elektros kainos.

Gyventojams, kurie moka vienos laiko zonos tarifu, elektra brangs 1 ct/kWh. Šiuo metu jie moka 45 ct/kWh, o nuo Naujųjų metų – 46 ct/kWh.

Maždaug tiek pat iki 44,2 ct/kWh elektra brangs ir vienos laiko zonos tarifo naudotojams, kurie turi elektrines virykles.

Mokantiems dviejų laiko zonų tarifais, dieną suvartojama elektros kaina didės mažiau nei centu iki 49,7 ct/kWh, o naktį ir savaitgaliai – 3 ct/kWh iki 37,1 ct/kWh.

Mokantiems pagal dviejų laiko zonų tarifus ir turintiems elektrines virykles, dieninė elektra brangs 2,6 ct/kWh iki 47,6 ct/kWh, o naktinė ir savaitgaliais – 4 ct/kWh iki 36 ct/kWh.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją