Naują sukčiavimo formą policijos pareigūnai atskleidė šių metų pradžioje, kai vienas paskui kitą į policiją ėmė kreiptis nuo „Facebook“ sukčių nukentėję asmenys. Nors jaunųjų sukčių pasisavintos sumos yra nedidelės, tačiau nukentėjusieji labiausiai nerimavo ne tik dėl asmens duomenų vagystės, bet ir draugų akyse patirto pažeminimo.

Vilniaus miesto 1 apylinkės teismas ketvirtadienį paskelbė nuosprendį, kuriuo dėl sukčiavimo „Facebook“ kaltais pripažino du Elektrėnų gyventojus – tris kartus teistą 19 metų Gytautą Malakauską ir 20 metų Arnoldą Kazlauską, teistą du kartus. Teisėja Irma Randakevičienė sukčiams skyrė po 11 mėnesių laisvės atėmimo, tačiau bausmės vykdymą atidėjo dvejiems metams. Per šį laikotarpį nuteistieji negalės išvykti ilgesniam kaip 7 dienų laikotarpiui, o per du mėnesius nukentėjusiesiems privalo atlyginti žalą.

Vos išgirdę nuosprendį G. Malakauskas ir A. Kazlauskas iš teismo neišvyko – tuose pačiuose Vilniaus teisingumo rūmuose esančiame Vilniaus miesto 3 apylinkės teisme prasidėjo kitos jiems iškeltos baudžiamosios bylos nagrinėjimas. Čia jie taip pat kaltinami sukčiavę ir paskleidę svetimus elektroninius duomenis. Kartu su nuteistaisiais prieš teismą stojo ir jų bičiulis Eimantas Paškevičius.

Šioje byloje nukentėjusiaisiais yra pripažinta 30 žmonių.

G. Malakausko ir A. Kazlausko baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas nustatė, kad jaunuoliai sausio 12-ąją Elektrėnų bibliotekoje prisijungė prie vieno lietuviško puslapio, kuriame iš savo bičiulio E. Paškevičiaus neteisėtai įgijo vilniečio Vyčio G. prisijungimo prie „Facebook“ duomenis.

„Eimantas Paškevičius turėjo daug žmonių pašto, svetainių, e-pašto, svetainių prisijungimo duomenų“, - aiškino G. Malakauskas. Iš kur šie duomenys – neatskleidė.

Netrukus prie Vyčio G. profilio socialiniame tinklalapyje prisijungę jaunuoliai rašė nepažįstamojo draugams žinutes, prašydami paskolinti pinigų.
Viena nukentėjusiųjų Marija S. pareigūnams vėliau pasakojo, kad Vytis G. jai anksčiau padėjo susitvarkyti dokumentus dėl draudimo ir buvo kažkiek jam skolinga pinigų.

„Kai Vytis G. man parašė žinutę per „Facebook“, pagalvojau, kad gal dar likę kažkiek neatiduotos skolos, - sakė mergina. – Žinutėje buvo parašyta: ,,Labas“. Aš iš karto atrašiau: ,,Labas, Vyti, žinau, kodėl rašai, greičiausiai dėl draudimo kažkas likę“. Vaikinukai iš karto pasigavo mintį: „Taip, taip dar likę, reikia pervesti dar 150 Lt“. Tuo metu buvau darbe, nebuvo laiko gilintis į situaciją, todėl atrašiau: „Gerai, pervesiu“. Tada jie man nurodė A. Kazlausko sąskaitą ir parašė: „Oi, nepervesk man, o pervesk pinigus draugui, kaip tik aš jam skolingas“. Aš tada pervedžiau 150 Lt ir parašiau, kad pavedimas atliktas. Tada man parašė, kad apsiskaičiavo ir dar reikia pervesti 300 Lt“.

Mergina tikino, kad tuo metu jai kilo įtarimas, todėl ji paskambino Vyčiui G. telefonu. „Išsiaiškinau, kad jis nebuvo prisijungęs prie „Facebook“ ir jokių pinigų iš manęs neprašė, su manimi nebendravo“, - teigė Marija S.

Dar kitas Vyčio G. draugas Vytautas B. sukčiams pervedė 100 Lt. „Tada buvau namuose, nes sirgau, - teisme pasakojo vyras. – Sėdėjau prie kompiuterio ir prisijungiau prie „Facebook“. Netrukus man parašė Vyčio G. vardu žinutę: „Labas, kaip sekasi? Gal gali paskolinti šimtą litų?“. Vytis G. yra geras mano draugas, todėl jam atrašiau: „Gerai, jeigu reikia pervesiu“. Jis tada atrašė: „Atiduosiu už savaitės“. Dar jis parašė: „Pervesk į kito žmogaus sąskaitą, jam perku daiktą, neturiu sąskaitoje pinigų, jeigu gali, iš karto pervesk“. Buvo nurodyta sąskaita A. Kazlausko vardu, kai pervedžiau pinigus, man padėkojo“.

Vytautas B. teigė, kad po dviejų savaičių paskambino Vyčiui G. ir paklausė, kaip yra reikalai su skola. „Tuomet Vytis G. mane informavo apie padarytą nusikalstamą veiką – kad sukčiai prisidenginėjo jo vardu“, - teigė nukentėjusysis.

Dar vienas sukčiams pervedęs pinigus buvo karys, atlikęs karinę tarnybą Afganistane. Aurimas G. teisme pasakojo, kad būdamas prisijungęs prie socialinio tinklalapio iš draugo sulaukė žinutės, kurioje Vytis G. prašė paskolinti pinigų. Juos taip pat reikėjo pervesti A. Kazlauskui.

„Pervesk pinigus, reikia atsiskaityti su žmogumi. Pervesk į jo sąskaitą, atiduosiu po kelių savaičių“, - draugu prisistatę rašė sukčiai. Aurimas G. pervedė 300 Lt.

„Pagalvojo, kad tai gal nelabai švarus reikalas, bet kai buvo nurodytas sąskaitos numeris ir pavardė, tai nekilo abejonių, kad taip naiviai sukčiai galėtų elgtis“, - sakė nukentėjusysis. Jis teigė, kad apie sukčiavimą sužinojo tą pačią dieną, kai Afganistane tarnaujantis draugas su juo susisiekė per pokalbių programą „Skype“.

.Dar vienas Vyčio G. draugas Mantas K. apie sukčiavimą irgi sužinojo tą pačią dieną, kai pervedė 150 Lt – po kiek laiko prisijungęs prie „Facebook“ jis pamatė bičiulio žinutę visiems draugams. „Jis rašė, kad jo puslapiu naudojasi svetimi asmenys, kurie iš draugų skolinasi jo vardu pinigus“, - sakė Mantas K.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukti sukčiai pripažino savo kaltę ir beveik visiems nukentėjusiesiems jau atlygino žalą. Tiesa, kai juos policijos pareigūnai sulaikė ir pradėjo ikiteisminį tyrimą, savo veiklos nenutraukė – toliau prisijunginėjo prie „Facebook“ ir mulkino nepažįstamus žmones.