Suprantama, yra visokių žmonių: vieni bijo ieškoti kažko naujo, išbandyti save kitose veiklose, kiti tiesiog nežino, kur galėtų save realizuoti, nes ankstesnis gyvenimas jau nebe toks, koks yra dabar. Jis pasikeitė, nes nebereikia kiekvieną dieną eiti į darbą. Visgi savanorystė – labai universali ir unikali, nes skirta tiek jaunam, tiek senam. Ji turi itin daug veiklos formų, tereikia paieškoti ir išsirinkti, ką norite ir galite veikti geriausiai.

Galbūt norite savanoriauti, bet nežinote, kaip rasti vietą, organizaciją, kur galima tai daryti? Pirmiausia siūlau apsidairyti savo gyvenamojoje aplinkoje: neabejoju, kad čia veikia įvairūs būreliai, organizuojami susitikimai, vykdomos labdaringos iniciatyvos. Jūsų per gyvenimą kauptos žinios tikrai gali praversti! Jeigu ieškoti nesiseka, paprašykite pagalbos vaikų arba anūkų – neabejoju, kad jie su malonumu Jums padės.

Sakoma, kad turint veiklos ir ypač – užsiimant tuo, ką mokate ir mėgstate, mažiau puola ligos. Yra vienas posakis – „Jei jau į pensiją, vadinasi – į eilę poliklinikoje“, nes, sako, daugiau tiesiog nebeturi žmogus ką veikti. Paistalai! Matytumėt mano senelę – ji kaip toj dainoj „su džinsais ir tekina“. Skaičiuoja ji jau savo aštuntojo dešimtmečio antrą pusę, bet kiek energijos ir noro veikti! Nesvarbu, kad gyvena nedideliame miestelyje – ir čia randa veiklų: dainuoja, gieda, lankosi bendruomenės šventėse, dalyvauja bendraminčių klubų veiklose, su jais keliauja po Lietuvą ir pan. Taip, pas daktarą ji irgi apsilanko, bet ne tam, kad bent čia galėtų su kuo nors pasišnekėti...

Jaunime, padėk savo artimajam rasti mielą aplinką, kurioje jis galėtų vykdyti prasmingą ir naudingą veiklą. Savanoriška veikla užsiimančios organizacijos taip pat galėtų drąsiau ir aktyviau kviesti vyresnio amžiaus žmones savanoriauti. Labai džiugu, kad šiandien turime verslo įmonių, siūlančių savo darbuotojams savanoriauti vienoje ar kitoje organizacijoje, pritaikyti turimas žinias ir tokiu būdu būti naudingiems tiems, kuriems trūksta konkrečių kompetencijų. Tai – nauda ne tik keletui organizacijos narių, bet ir visai visuomenei, prie kurios gerbūvio prisidedama vykdant organizacijos iniciatyvas.

Šį savaitgalį sostinėje organizuotas Europos savanoriškos veiklos metų uždarymo renginys. Jame pasakyta, kad savanoriška veikla Lietuvoje sukuria net 1,5 proc. BVP! Argi tai ne argumentas, kad savanoriška veikla – naudinga visiems?

Skatinkime savanorystę, nes gebėjimas duoti be atlygio moko mus supratingumo, iniciatyvumo, nuoširdumo tiek darbe, tiek ir asmeniniame gyvenime.

--
Šis rašinys yra „DELFI Piliečio“ ir Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) inicijuoto rašinių ciklo „Savanorystė“ dalis, kuriuo norima išsklaidyti mūsų visuomenėje egzistuojančius mitus apie savanorystę, informuoti apie savanorystės teikiamą naudą, prieinamumą ir svarbą.

Šiame cikle bus žinomų asmenų, įvairių profesijų atstovų, darbdavių pasisakymai ir mintys apie savanorišką veiklą.

Jeigu Jūs pats(-i) esate kada nors užsiėmęs savanoriška veikla ar iš arti stebėjote draugų darbą, gal pažįstami, pabuvę savanoriais, pasidalijo su Jumis savo patirtimi, parašykite mums ir Jūs el. paštu: pilieciai@delfi.lt. Įdomiausių rašinių autorius apdovanosime!!!