„Sunku suvokti tokį pasirinkimą. Ne tik Lietuvai, ne tik Europai, bet visai tarptautinei krepšinio bendruomenei turėtų kilti daug klausimų“, - DELFI sakė M. Balčiūnas.

Kelias į Londoną ves per Karakasą – tokiems geografiniams viražams pasiryžo FIBA centrinė valdyba, šeštadienį per posėdį Madride atmetusi Lietuvos kandidatūrą ir teisę kitų metų liepą organizuoti olimpinį atrankos turnyrą patikėjusi revoliucionieriumi save vadinančio prezidento Hugo Chavezo valdomai Venesuelai.

Panašu, kad įtaką prarandančios FIBA vadovams su generaliniu sekretoriumi Patricku Baumannu priešakyje draugystė su pasaulinei organizacijai dar lojaliais kontinentais bei naftos turtingos Venesuelos pasiūlytas čekis pasirodė svaresni už sveiką logiką.

„Mes turėjome daugelio didžiųjų federacijų iš Europos, Azijos, JAV palaikymą, ir tai rodo, kad logiškiausias sprendimas būtų turnyrą skirti Lietuvai. Bet viską lėmė aštuoni balsai, kuriuos turi FIBA administracija, - po lemiamo balsavimo DELFI teigė M. Balčiūnas, Ispanijos sostinėje laukęs FIBA centrinės valdybos verdikto. - Žinoma, argumentų visada galima surasti: FIBA turbūt sakys, kad negerai du turnyrus rengti viename žemyne, kad Lietuva kitą vasarą ir taip turės daug jaunimo čempionatų. Bet iš sportinės pusės tokį sprendimą nėra kaip paaiškinti.“

Nors LKF atstovams su kolegomis iš Europos Madride pavyko įtikinti Makedonijos krepšinio federaciją (MKF) užleisti kelią lietuviams mainais į palaikymą renkantis 2017 metų Senojo žemyno krepšinio čempionato šeimininkus, FIBA centrinė valdyba nusprendė, kad kova dėl paskutinių trijų kelialapių į Londono olimpines žaidynes vyks kitoje pasaulio pusėje nei pati olimpiada.

„Sunku suvokti tokį pasirinkimą. Ne tik Lietuvai, ne tik Europai, bet visai tarptautinei krepšinio bendruomenei turėtų kilti daug klausimų. Bet aš manau, kad tai pasitarnaus kaip blogas precendentas, po kurio krepšinis taps skaidresnis ir veiksmingiau valdomas.

Venesuela sumokėjo FIBA dviem milijonais eurų daugiau negu mes – iš viso 5 mln. Bet pinigai negali visko spręsti. FIBA negali gyventi iš federacijų sąskaitos. Turėtų būti atvirkščiai: FIBA turėtų būti pavyzdys, kaip uždirbti pinigus. Deja, bet to nėra.

Žinoma, kad kelionė nei laiko, nei vietos atžvilgiu nėra patogi. O liūdniausia dėl mūsų krepšinio sirgalių. Manau, kad jie nusipelnė dar vienos šventės Lietuvoje. Dabar visos viltys nukreiptos į Amerikos lietuvius – neabejoju, kad salė bus pilna lietuvių. Tik, žinoma, iškils klausimas dėl šalies saugumo, politinės sistemos, ekonominio stabilumo. Šiuo atžvilgiu FIBA pasirinkimas labai nevykęs“, - apgailestavo M. Balčiūnas.

Olimpinis atrankos turnyras liepos 2-8 dienomis vyks Venesuelos sostinėje Karakase, o dėl vietos Londono žaidynėse kovos Lietuva, Rusija, Makedonija, Graikija, Naujoji Zelandija, Angola, Nigerija, Dominikos Respublika, Puerto Rikas, Venesuela, Jordanija ir Pietų Korėja.

Po kvalifikacinio turnyro kelialapius pelniusios rinktinės pasiruošti startui Londone turės 20 dienų, kadangi olimpinės žaidynės prasidės liepos 28 d.

Priėmusi Venesuelai palankų sprendimą FIBA privalės sugrąžinti LKF beveik 12 mln. litų, kurie buvo pervesti kaip užstatas ir mokestis už teisę rengti turnyrą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją