Naudingiausia šiuo metų laiku vaikams valgyti obuolius. Galima alternatyva - bananai. Patartina suvalgyti bent vieną ar du vaisius per dieną.

B grupės vitaminai taip pat yra labai svarbūs augančiam organizmui. Šių vitaminų galime rasti stambesnio malimo grūdiniuose produktuose (pvz. juodoje duonoje). Nepamirškite į vaikų racioną įtraukti tinkamą kiekį daržovių. Jose yra gausu medžiagų, kurios stiprina organizmą.

Lietuvoje įprasta vaikams duoti daugiau pieno produktų. Reiktų būti atsargesniems ir nepersistengti. Vaikui užtektų 50 g sūrelio per dieną, tačiau piktnaudžiauti 2 - 3 vienetais nederėtų. Taip pat pakanka 100 g vištienos, kad vaikui per dieną baltyminio maisto susidarytų apie 150 g. Suaugusiems tokio kiekio nereikia. Žmogui, kuris yra vyresnis nei 30 metų, užtenka tik 100 g baltymų.

Daugelis klaidingai mano, kad žiemą valgydami riebų maistą saugo organizmą. Jeigu mityboje nebus pakankamai vitaminų (o jų reikia daugiau, didesniam maisto kiekiui), tai rezultatas bus tik persivalgymas bei nusilpęs imunitetas.

Norint stiprinti vaikų imunitetą, maisto racionas turėtų būti toks:

* daržovių 300-400g, vaisių 200-300g,
* angliavandenių 200g (duona arba ryžių košė arba grikių),
* baltyminio maisto 150g (šis kiekis turi būti suvalgytas ne iš karto, bet per du patiekalus).

Vartojant daug gyvulinės kilmės maisto, didesnis krūvis tenka organizmo kepenims, inkstams, žarnynui, todėl patartina dažniau vartoti stiprinančias ir organizmą valančias arbatas: dilgėlių, kiaulpienių, melisos, čiobrelių. Kiaulpienės lengvai skystina kraują, gerina jo cirkuliaciją ir malšina galūnių šalimą.

Veiksmingasis receptas vaikams nuo kosėjimo ir užkimimo

1. Pavirti citriną su žieve penkias minutes.
2. Ištraukus atvėsinti.
3. Perpjauti per pusę,
4. Išspausti sultis į 200-250 g talpos indą (sulčių bus dvigubai daugiau nei įprastai iš citrinos, nes pavirus iš gilesniųjų sluoksnių vanduo pritraukia daugiau antioksidantų).
5. Į citrinos sultis įmaišyti vieną šaukštą vaistinėje įsigyto glicerino.
6. Įmaišyti medaus, kad bendra mišinio masė siektų indo viršų.
7. Duokite vaikui sučiulpti per dieną maždaug 3-4 mišinio šaukštelius.

Vieną tokį indelį suvartojus, kosėjimas dažniausiai praeina.