Strijos atsiranda dėl elastinio palaikančiojo audinio, esančio po oda, pakitimų. Strijos pradinėje stadijoje būna rausvos arba raudonai rudos, priklausomai nuo odos spalvos. Su laiku jos ima blyškėti, tačiau niekada visiškai neišnyksta.

Ar man gresia strijos?

Sunku spręsti. Mažiausiai pusei nėščiųjų atsiranda strijų. Visgi, egzistuoja keletas faktorių, padidinančių strijų atsiradimo šansus.

Mokslininkai teigia, kad čia rolė atitenka genetikai: jei jūsų mama arba sesuo nėštumo metu susidūrė su strijomis, yra nemaža tikimybė, kad jų atsiras ir jums. Taip pat, kai kurios studijos parodė, kad jaunesnės mamos, ypač paauglės, labiau linkusios į strijas.

Be to, kuo daugiau nėštumo metu jūsų oda plečiasi, tuo didesnė tikimybė, kad atsiras strijų. Dėl šios priežasties, strijų gali atsirasti, jei:

Greitai priaugate daug svorio.
Nešiojate dvynukus.
Kūdikis pakankamai didelis.
Susikaupė amniotinio skysčio perteklius.

Kaip išvengti strijų?

Deja, padaryti galima ne tiek jau daug. Stenkitės lėtai priaugti svorio ir nepriaugti jo daugiau, nei jums rekomenduojama. Nėra patvirtinimo, kad strijų padeda išvengti tam tikri kremai, tepalėliai ar aliejai. Nors, tepant šias priemones bent jau sumažinamas besitempiančios pilvo odos niežėjimas.

Padarykite strijas mažiau matomomis nesilankydama kosmetologijos kabinete

Sportuokite. Geras raumenų tonusas padės odai sutvirtėti ir tuo pačiu išvengti strijų.

Įsitikinkite, kad maitindamasi gaunate pakankamai baltymų, vitamino C ir E. Šios medžiagos skatina odos audinio atsinaujinimą.

Masažuokitės alyvuogių aliejumi arba sumaišykite šiek tiek avokado, saldžiųjų migdolų ir jojobos aliejaus su septyniais lašiukais levandų arba penkiais lašiukais ramunėlių aliejaus, naudokite masažui.

Tepkite kūną kokoso sviestu.

Ar strijos kada nors išnyks?

Gera naujiena ta, kad strijos tampa mažiau pastebimos praėjus 6 – 12 mėnesių po gimdymo. Vykstant pigmentacijai, strijos šviesėja, visgi jų struktūra išlieka nepakitusi.

Ar galima išsivaduoti nuo strijų?

Rekomenduojama pasikonsultuoti su dermatologu. Egzistuoja keletas gydymo būdų. Kremas su retinoliu A ir glikolio rūgštimi. (Pastaba: retinolis A nėra saugus naudoti nėštumo bei žindymo metu.)

Taikomos ir lazerinės procedūros, gerinančios odos elastingumą ir padedančios suvienodinti odos pigmentaciją.

Šeši didžiausi mitai apie strijas

Strijos atsiranda tik ant pilvo. Taip, pilvas populiariausia sritis, tačiau strijų gali atsirasti ir ant krūtinės, šlaunų, netgi viršutinės rankų dalies.

Strijų neatsikratysite. Taip, jų neatsikratysite, tačiau galite išvengti vadovaudamasi įvairiais patarimais: sportuodama, sveikai maitindamasi, tepdama kūną įvairiomis priemonėmis.

Jei esate liekna, strijų neatsiras. Deja, nesvarbu kokia liekna esate, strijų atsiradimą lemia genetika ir hormoniniai pokyčiai organizme. Strijos susijusios ne su kūno svoriu, o su odos elastingumo problemomis, todėl dažniausiai atsiranda brendimo ir nėštumo metu.

Įdegis panaikina strijas. Strijos, kaip ir randai, saulės spindulių veikiami skirtingai, nei visa kūno oda, todėl įdegis nekoks pagalbininkas norint užmaskuoti strijas.