Pagaliau batai nebeįstrigs tarp šaligatvio plytelių! Kištelėkime nosį į spalvų paletę – čia akis glosto juoda, smėlio, chaki, burgundiška raudona, tamsi mėlyna, sodri violetinė, akmens bei šokolado spalvos.

Platformų manija

Kelrodė žvaigždė – aštuntasis dešimtmetis ir bohemiška jo atmosfera! Stambi ir šiurkšti platforma, aukštas auliukas, versta oda, kelių spalvų deriniai – būtent taip atrodo naujausi stileivos batai.

Mados namų linijos Marc by Marc Jacobs dizaineris su pasimėgavimu imasi eksperimentų: stambus platformos kulnas derinamas su buka nosele, o auliuko ilgių variacijas dar padailina kailiniai dekoro elementai. O kur dar šmaikštusis stirniukas Bembis! Žaisminga gyvūnėlio aplikacija puošia verstos odos aulinukus su platforma. Visa tai pagardinama smagiomis trumpomis vilnos kojinaitėmis virš kauliuko – taip šiluma susidraugauja su stiliumi.

Dievinate sportą, bet negalite apsieiti be aukštakulnių? Išspręsti šią problemą padės mados namai D&G. Jų kolekcijoje aptinkame ištisą spalvotų „inkariukų“ su platforma gvardiją.

Prancūzų mados namai Carven meta įdėmų žvilgsnį į penktąjį dešimtmetį ir ant lėkštutės patiekia retro modelį su ne itin aukšta platforma.
Adata ir trinkelė. Jeigu pamačius platformas nelinksta kojos, o aukštesni horizontai vis dar domina, lieka viena išeitis: rinktis klasikinius aukštakulnius. Bet situacija dviprasmiška.

Jau kelerius metus iš eilės visos batų maniakės sapnuoja įmantrius Manolo Blahnik ar Christian Louboutin aukštakulnius su smailiuoju „stiletto“ kulniuku. Dizaineriai dosnūs: mados namai Lanvin, Giorgio Armani, John Galliano, Jason Wu patenkina šią moterų užgaidą ir sukuria dar vieną nepatogių batų porą.

Kita vertus, kai dangus arčiau, gal mažiau skauda? Vienintelis šio sezono „bet“ – tokių aukštakulnių batų noselės neįtikėtinai smailėja ir pagaliau platformai bato priekyje sakomas griežtas „ne“. Adatos formos kulniuko alternatyva – stambus, aukštas stačiakampio formos kulnas. Tokia pora batų bent jau atrodo stabiliai!

Kita vertus, akys jau taip pavargo nuo smailiųjų „stiletto“, kad stambus medinis kulnas tampa geidžiamiausia sezono naujiena. Mados namai Chanel netgi atsisako svaiginamo aukščio ir nupjauna batų kulniukus iki aukso viduriuko – penkių centimetrų. Rag & Bone, Fendi, Michael Kors dievina aukštį, todėl čia jokių nuolaidų nėra: pridėjus kelis papildomus centimetrus, stačiakampis kulnas netgi pretenduoja į grakštumo epitetą.

Raišteliai ar sagtys?

Kol mados namai Marc Jacobs, Louis Vuitton, Christian Dior ir Balmain kruopščiai varsto ilgaaulius batus raišteliais, kiti mados grandai neria į sagčių pasaulį. Šį rudenį raišteliai kelia vienareikšmes asociacijas – agresyviai seksualias.

Tik pažiūrėkite, kaip gundomai mados namų Alexander McQueen aksominiai ilgaauliai priglunda prie damos kojų, koketiškai apnuogintų ir suvarstytų plonyčiais raišteliais.

Dizaineris Mariosas Schwabas nusprendžia parodyti moters pedikiūrą ir net nesvarstydamas rudens orų ypatumų drąsiai apnuogina kojų pirštus. Mados namai Emilio Pucci ir Etro pamiršę raištelius renkasi sagčių desantą. Smailėjantys aukštakulniai iš juodos lakinės odos su galybe siaurų sagtelių – būtent taip moterų kojas įsivaizduoja Emilio Pucci dizaineris Peteris Dundasas. Pagunda toms, kurios nemėgsta batų bukomis noselėmis ir vis dar negali atsispirti „stiletto“ kulnui.

Moterys šaltąjį sezoną nuosaikesnės. Veronica Etro batų kulnus pastambina, o aulus pašiltina kailiu. Net ir sagtys čia masyvesnės. Mados namų Rag & Bone požiūris į sagtis dviprasmiškas: jos yra, tačiau atlieka tik dekoratyvinę funkciją. Kita vertus, jų batai – preciziškas koliažinis kūrinys, kuriame puikiai dera kelios skirtingos faktūros, spalvos, užtrauktukas ir sagtelės.

Gyvatė, lakas ir šiluma. Roplių odos tendencija – viena ryškiausių šiais metais. Tokie mados namai kaip Céline, Chloé, Donna Karan, Balenciaga, Valentino, Michael Kors leidžiasi suviliojami gyvačių raštų subtilybių: spalvina, lakuoja, dėlioja kompozicijas. Susižavėjimas roplių oda duoda gražių vaisių: grakštūs violetiniai Balenciaga aukštakulniai su „stiletto“ kulniuku ir smailėjančia nosele kovoja dėl dėmesio su ekscentriškais lakiniais Céline smailianosiais, kurių noselę puošia gyvatės odos aplikacija.

Beje, lakinė oda taip pat pirmauja populiariausių sezono tendencijų sąrašuose. Tiesa, čia pirmuoju smuiku groja spalvų kombinacijos: juoda ir raudona, mėlyna ir burgundiška raudona, klasikinės juoda ir balta...

Nemėgstate glamūriško spindesio? Tuomet jums į pagalbą skuba visi verstos odos, zomšinių ir aksominių batų kūrėjai: subtili šiltų, rudeniškų spalvų paletė ir ilgaaulių bei klasikinių aukštakulnių batelių modeliai. Diane von Furstenberg atranda sodrią raudoną, paslepia moterų kelius ir viską papuošia besiplaikstančiais kutais. O žaismingoji Anna Sui moterų kojas apauna subtiliomis penktojo dešimtmečio retro avalynės interpretacijomis: aukštakulniais, sandalais bei oksfordo tipo batus.

Skaisčiai rožiniai zomšos ilgaauliai su kailiu puikiai dera su blizgiomis rožinėmis pėdkelnėmis, o subtilūs blankios oranžinės spalvos aukštakulniai bateliai su sagtele – prie storų rudų pėdkelnių. Visa rudens paletė – jums po kojomis!

Vyriškas požiūris

Patogūs oksfordo tipo batai grumiasi dėl vietos po saule su šiltesniais giminaičiais – žemakulniais su auliuku. Ryški pankiška devintojo dešimtmečio tendencija padaroma blizgesnė įvairiomis kniedėmis, sagtelėmis ir spalvų deriniais. „Pasaulis – tamsi vieta“, – tarė Karlas Lagerfeldas ir sukūrė postapokaliptinę mados viziją. Įspūdingos, bauginančios instaliacijos metu šiurkščiais vyriškais batais su auliukais kaukšėjo Chanel kolekcijos modeliai. Jeigu jūsų ir antrosios pusės batų dydžiai sutampa, galite drąsiai skolintis kokią porą iš savo vyro!

Šaltos lietuviškos žiemos primena apie save: gyvsidabrio stulpelis vis smunka žemyn, o kojų pirštai tyliai šaukiasi šilumos. Gal todėl vadinamieji „Ugg“ batai taip prigijo mūsų tėvynėje. Tiesą pasakius, mados olimpe jų tikrai nėra, bet šilumos poreikis daro juos populiarius.

Didžiausi „Ugg“ batų konkurentai „Emu“ imasi nelengvos užduoties rungtyniauti, mat pirmųjų pavadinimas jau yra tapęs bendriniu pavadinimu šnekamojoje kalboje. Konkurencija įprasta – kas pasiūlys gražesnę spalvų paletę, įdomesnių dekoro elementų, o galbūt kiek kitokią šių veltinukus primenančių batų viziją.

Gruodžio – sausio „L'Officiel“ numeryje skaitykite:

Interviu su popmuzikos karaliene Madonna. Pašnekesys apie besąlygišką meilę, šių dienų karalius ir karalienes, taip pat ir apie tai, kodėl moterys turėtų liautis siekti idealų.

2011 m. žiemos švenčių stilius

Juozas Statkevičius 2012 m. pavasaris–vasara

It girl: mergina, turinti Tai

Izero slėnio ir Tignes slidinėjimo kurortai Savojoje
Gėrio ambasadorės. Interviu su moterimis, kurios įgyvendina gražiausias labdaros idėjas...