Tolimaisiais viduramžiais nuotakos tekėjo vilkėdamos ryškių spalvų sukneles, be to, spalva ir fasonas priklausė nuo luomo ir regiono, ir tik 17 a. atsirado baltos suknelės. Yra versija, kad pirmoji apsivilkusi balta suknele buvo Marija Stiuart… Vienaip ar kitaip, baltos suknelės palaipsniui tapo nepakeičiamu vestuvių atributu ir nuotakos nekaltybės simboliu.

Kasmetinės parodos, pavyzdžiui Tarptautinė vestuvinės mados paroda “Mode et Mariage” Paryžiuje įrodo, jog vestuvinė mada vystosi ne blogiau, nei kita įprasta.

Vestuvinių suknelių įvairovės pagrindą sudaro 5 pagrindiniai fasonai. Dabar madingiausias ir labiausiai paplitęs- “Balinė suknelė”. Tai kirpta per taliją suknelė su krinolinu ir labai pūstu, daugiasluoksniu sijonu. Tokios suknelės liemenėlė paprastai prigludusi, neretai panaši į standų korsetą su raišteliais. Panaši į “Balinę” suknelę “Princesė”. Jos taip pat pūstas sijonas su stambiomis klostėmis. Pagrindinis skirtumas tas, kad tai vientiso kirpimo suknelė, o gražų ir liekną siluetą sukuria reljefinės siūlės.

Suknelė yra “A- linijos”, kuri taip pat dažnai vadinama “Gode”, taip pat figūrą pabrėžiantis viršus ir vientiso kirpimo talijos linija. Į apačią sijonas platėja, tačiau nelabai. “Tiesi” suknelė, skirtingai, nei kitos, gali būti ir ilga, ir trumpa. Tai asketiškiausias modelis, bet ir elegantiškiausias.

Suknelė “Ampir” labai tinka stambioms merginoms arba būsimoms mamoms. Paaukštinta talijos linija ir lengvai krentančios klostės nuo krūtinės linijos padeda paslėpti figūros trūkumus.

Visas tas puikumas siuvamas iš klasikinio atlaso, organzos, šifono, taftos, nėrinukų ir įėjusio į madą tiulio. Išskirtinis šio sezono bruožas- prabangus papuošimas kailiais, plunksnomis, siuvinėjimais. Ypač madinga detalė- labai plonos petnešėlės iš juostelių, karolių ir daug apsiuvų, drapiruočių, klosčių ir net plisuočių. Daugelis modelių asimetriški, dažnai sutinkamos suknelės su kirpimu ant vieno peties. Kaip ir anksčiau populiarūs nuleisti pečiai, korsetai ir raišteliai.

Klasikinę baltą spalvą išstumia įvairūs šviesūs atspalviai- švelniai žydras, rožinis, žalias, levandų, auksinis, dramblio kaulo arba vanilės. Prie daugelio modelių pridedami šaliai ir nuometai.

Tačiau, ko gero, paskutinis vestuvinės mados klyksmas, kad šiuolaikinė nuotaka turi būti… apsinuoginusi. Suprantama, kiek leis padorumas ir drąsa.

Ekstremaliausias variantas - australų dizainerio Akiros Isogavos (Akira Isogawa) modelis: mažyčiai mini- šortai, papuošti plunksnomis ir gėlėmis iš pusiau peršviečiamos medžiagos, ir apykaklė- šalis iš tų pačių plunksnų ir gėlių. Krūtinė lieka absoliučiai apnuoginta. Tačiau šis variantas atkaklioms. Visos kitos gali apsiriboti maža balta suknele su dekolte arba petnešėlėmis- siūleliais iš pusiau peršviečiamo šifono. Ką padarysi, modeliuotojai nusprendė, kad nuotaka turi būti labai seksuali.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją