Šiandien medicinos mokslas žuvį labiausiai vertina dėl polinesočiųjų ir omega-3 riebalų rūgščių, kurių mūsų organizmas pats nepasigamina.

Omega-3 riebalų rūgštys turi įtakos protiniam vystymuisi, intelekto koeficientui, mažina kraujospūdį, gerina regėjimą, apsaugo nuo vėžio. Vertingesnės yra sūrių vandenų žuvys, nes jose daugiau omega-3 riebalų rūgščių. Mažiausiai vertingos – žuvys, auginamos pramoniniu būdu. Žuvyse taip pat daug baltymų (10–19 proc.), riebalų (dažniausiai 3–8proc.), vitaminų.

Žuvų patiekalai lengvai virškinami. Dažniausiai žuvys verdamos, šutinamos, troškinamos, kepamos. Virti tinka ne visas žuvis. Kai kurios, pavyzdžiui, karšis, strimelė, navaga, skanesnės keptos.

Žuvies skoniui pagerinti verdant dedama prieskoninių daržovių (morkų, svogūnų, salierų, petražolių, porų, krapų ir kt.) bei prieskonių (pipirų, lauro lapelių, mairūnų, kalendrų, kardamonų ir kt.). Kad žuvis mažiau suirtų, o išvirusi būtų švelnesnio skonio ir neturėtų specifinio, dedama citrinų rūgšties, įpilama raugintų agurkų sunkos. Mažos žuvys kepamos nepjaustytos, su galvomis. Didesnės žuvys kepamos perpjautos išilgai. Žuvies filė kepama su kaulais ir oda arba be kaulų, bet su oda.

Virtas upėtakis

1 upėtakis, 1 arbat. šaukšt. citrinų sulčių, po 20 g morkų, petražolių šaknų ir porų, 1 lauro lapelis, 2 kadagio uogos, 0,5 arbat. šaukšt. garstyčių grūdelių, 2 šaukštai baltojo vyno acto, druskos.

Prie medinio dantų krapštuko pririškite storą baltą medvilninį siūlą ir persmeikite juo išvalyto upėtakio žiaunas. Paskui perverkite per uodegą ir suriškite. Daržoves bei prieskonius virkite pasūdytame vandenyje (2 l) su actu 10 min. Paskui sumažinkite ugnį ir atsargiai įdėkite žuvį. Virkite ant labai mažos ugnies 12 min. Atsargiai išimkite upėtakį ir patiekite lėkštėje kartu su daržovėmis.

Įdarytas starkis

2 kg starkis, 4 morkos, 3 svogūnai, 250 g marinuotų grybų, 1 galvutė česnako, 2 kietai virti kiaušiniai, bulvės, 5 šaukštai majonezo, pipirai, druska, žuvies prieskoniai.

Starkį išvalykite, nuskuskite žvynus ir įtrinkite prieskoniais. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite. Česnaką bei svogūnus susmulkinkite ir viską pakepinkite keptuvėje. Tada sudėkite marinuotus grybus. Šia mase prikimškite starkį ir jį užsiūkite. Bulves nuskuskite ir sudėkite šalia starkio. Viską sukiškite į kepimo rankovę ir pašaukite į orkaitę vienai valandai. Pabaigoje aptepkite majonezu.

Menkė su kariu, porais ir ananasais

500 g menkė, 1/2 arbat. šaukšt. citrinų sulčių, krapai, 200 ml žuvies sultinio, 2 arbat. šaukšt. kario miltelių, 125 ml grietinėlės, 3 šaukštai miltų, druska, pipirai, 1 poro stiebas, 200 g ananaso arba obuolių minkštimo, 3 šaukštai sviesto.

Menkės filė supjaustykite 4 cm pločio gabaliukais ir pašlakstykite citrinų sultimis. Keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą sviesto ir jame apkepinkite pusžiedžiais supjaustytą porą bei smulkintą ananasą. Pabarstykite miltais, kariu ir dar truputį pakepinkite. Tada
supilkite karštą sultinį, palaukite, kol pradės tirštėti, ir supilkite grietinėlę. Pamaišydami kaitinkite iki užvirimo.

Keptuvę nukelkite nuo ugnies, bet laikykite šiltai. Žuvies gabaliukus pasūdykite, pabarstykite pipirais, apvoliokite miltuose ir iš abiejų pusių apkepkite likusiuose dviejuose šaukštuose sviesto, kol gražiai paruduos. Žuvį sudėkite į padažą ir palikite viską truputį pastovėti. Patiekite apibarstę krapais.

Aluje keptas karpis

500 g karpis, 1/2 arbat. šaukšt. citrinų sulčių, druska, pipirai, 1 arbat. šaukšt. smulkinto česnako, 200 ml šviesaus alaus.

Žuvį ištrinkite druska, pipirais ir smulkintu česnaku. Apšlakstykite citrinų sultimis. Dėkite į skardą ir užpilkite šviesiu alumi. Kepkite orkaitėje apie 30 min. Kepantį karpį nuolat apšlakstykite alumi.

Lašiša su apelsinų skonio balzaminiu padažu

500 g lašišos filė, 1 šaukštas apelsinų skonio balzaminio padažo, 2 šaukštai apelsinų sulčių, 1 arbat. šaukšt. smulkinto česnako, 1 šaukštas alyvuogių aliejaus, druska, pipirai.

Sumaišykite visus marinatui skirtus produktus, išskyrus aliejų. Pakaitinkite keptuvėje, palaukite, kol atvės, tada supilkite ir aliejų. Lašišą įdėkite į marinatą ir palikite 15 min. Išėmę pasūdykite, užberkite šiek tiek pipirų. Kepkite orkaitėje ant grotelių. Baigdami kepti, apšlakstykite marinatu.