Tokią idėją siūlo interneto svetainė „ifttt.com“ („If This, Then That“, arba „Jei tas, tai anas“). Kas tai – gyvenimą palengvinanti technologija ar ženklas, kad žmonijai ateina galas?

Šios programos esmė – padaryti taip, kad viskas, ką mes norime daryti virtualioje erdvėje, vyktų nuspėjama seka, kitaip tariant, vienas įvykis pakurstytų kitą; „ifttt.com“ atlieka „skaitmeninės lipnios juostos“ funkciją ir šiuos įvykius tarsi „suklijuoja“. Jei nieko nesupratote, pateiksime keletą pavyzdžių.

Jei orų prognozės žada lietų, ši programa jums ryte atsiųs žinutę „Nepamiršk skėčio!“ Ji gali išsiuntinėti visas nuotraukas, kurias įkeliate į „Flickr“ ar „Facebook“, o akcijoms nukritus iki tam tikros ribos, parašyti elektroninį laišką jūsų biržos makleriui.

Šias individualias užduotis gali atlikti ir kiti tinklalapiai, bet „ifttt.com“ trokšta „sulipdyti“ visą internetą. Tai puiki, nors ir nerimą kelianti idėja, nes vieną dieną mūsų virtualusis „aš“ gali imti funkcionuoti nepriklausomai nuo mūsų.

Įsivaizduokite – skaitmeninis „jūs“ naršo po internetą, siuntinėja žinutes draugams, tvarko jūsų banko sąskaitas, atsakinėja į elektroninius laiškus, o jūs tuo metu snaudžiate hamake. O tada jau nebetoli metas, kai virtualusis „jūs“ įgis nepriklausomą sąmonę ir jus sunaikins. Nesijuokite – Oliver Burkeman teigia girdėjęs, kad tokį scenarijų jau aptarinėjo du naujausios kartos išmanieji telefonai.

Svetainė „ifttt.com“ ne tik kursto mūsų fantazijas, bet ir skatina pamąstyti apie veiksmus, kuriuos atliekame realybėje ir virtualioje erdvėje. Mūsų gyvenimuose yra daugybė „jei tas, tai anas“ sekų, kurias mes vykdome automatiškai, apie jas negalvodami.

Mūsų smegenys, kaip jau seniai žinoma, be automatiškumo negalėtų funkcionuoti. Joms tenka labai didelis krūvis, todėl jos dažnai persijungia į automatinį režimą. „Visiškai normalu, kad sąmonė apleidžia procesus, kur ji nėra reikalinga“, - rašė psichologas William James. Mūsų gyvenimai vyksta automatiškai, nes kitaip negali būti.

Džiuginanti automatiškumo pasekmė – viltis, kad galime perprogramuoti šias sekas savo naudai, bet ne virtualioje erdvėje, kaip siūlo „ifttt.com“, o realiame gyvenime.

Savipagalbos knygose dažnai rašoma, kad geriausias būdas išsiugdyti naują sveiką įprotį – tai „prikabinti“ jį prie dalykų, kuriuos visada darome. Ryte nepamirštate išsivalyti dantų ir išgerti kavos, tad prie šių kasdienių veiksmų galite „prikabinti“ dar kelis sveikus įpročius. „Išsivalęs dantis, susidėsiu į dėžutę maistą šiandienos pietums“, „Užsiplikęs kavos, parašysiu elektroninį laišką draugui, su kuriuo seniai bendravau“.

Viena didžiausių kliūčių, niekais paverčianti pastangas išsiugdyti sveikus įpročius, yra mūsų užmaršumas; tuo tarpu automatiškumas neleidžia išklysti iš praminto tako. Veiksmų „prikabinimas“ tarsi lipnia juosta priklijuoja naują įprotį prie jau įsisenėjusio.

Jūs negalite kovoti su automatiškumu, bet to daryti ir nereikia. Taip, dabar madinga sakyti, kad reikia „gyventi šia akimirka“, bet jei šią frazę suprasite pažodžiui, patirsite nesėkmę. Mes esame pasmerkti gyventi kaip robotai, bet patys juos ir konstruojame. Bent jau kol kas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją