Ji paminėjo buvusio premjero Michailo Kasjanovo ir kai kurių kitų žinomų žmonių vadovaujamą Rusijos liaudies laisvės partiją „Už Rusiją be savivalės ir korupcijos“ (PARNAS), kuri neturėjo teisės dalyvauti rinkimuose, nes nebuvo registruota. Ši partija kreipėsi į ESBO pirmininką, Lietuvos užsienio reikalų ministrą Audronių Ažubalį ir prašė atkreipti ESBO šalių narių dėmesį į Rusijos valdžios pažeidimus.

„Kai valdžia nesugeba nubausti tų, kurie pažeidinėja žmonių teises, ji sugriauna teisingumą ir pamina žmonių pasitikėjimą savo valdžia. Kaip regėjome daugelyje valstybių, neseniai ir Dūmos rinkimuose Rusijoje, nelaisvi ir neteisingi rinkimai turi tą patį efektą. Mes tikrai abejojame dėl šių rinkimų įgyvendinimo, nes tokios nepriklausomos politinės partijos, kaip PARNAS, negalėjo būti registruotos“, - kalbėdama Ministrų Tarybos sesijoje sakė H. Clinton.

JAV valstybės sekretorė paminėjo žinanti ir tai, kad rinkimų Rusijoje metu buvo nulaužtas asociacijos „Golos“ tinklapis bei specialus projektas „Pažeidimų žemėlapis“, o muitininkai trumpam sulaikė šios organizacijos vadovę Liliją Šibanovą bei paėmė tyrimui nešiojamąjį kompiuterį.

„Rusijos rinkėjai nusipelno teisingo tyrimo dėl įvairių užfiksuotų sukčiavimo atvejų, manipuliacijų. Mes pripažįstame Rusijos atvirumą leidžiant ESBO stebėti rinkimus ir dabar tikimės, kad bus imtasi veiksmų pagal rekomendacijas, kurias pateiks ESBO stebėtojų misija“, - sakė amerikiečių politikė.

„Rusai, kaip ir bet kurie kiti žmonės, nusipelno, kad jų balsai būtų išgirsti, o balsavimo biuleteniai – teisingai suskaičiuoti. Tai reiškia, kad jie nusipelno teisingų, laisvų ir skaidrių rinkimų, o lyderių, kurie jiems atskaitingi“, - teigė H. Clinton.

Išsakė susirūpinimą Baltarusijos opozicija ir procesu prieš J.Tymošenko Ukrainoje

Susirūpinimą aukšta amerikiečių pareigūnė išsakė ir dėl Baltarusijos režimo persekiojamų opozicionierių bei Ukrainoje teisiamos buvusios premjerės Julijos Tymošenko, kuri, kaip manoma

„Šiandien regione stebime didžiulį rūpestį keliančius žmogaus teisių pažeidimus, kurie pamina esminius ESBO įsipareigojimams. Tai vis didėjantys apribojimai pagrindinėms žmogaus teisėms visame regione. Už 40 kilometrų nuo čia esančioje Baltarusijoje žmogaus teisių gynėjai patiria persekiojimą. Žmonės, tokie kaip Alesis Beliackis, yra siunčiami 4,5 metų į kalėjimą už mokesčių vengimą, tačiau tikrasis jo nusikaltimas valstybės akyse yra pagalba aukoms, nukentėjusioms nuo valstybės represijų“, - sakė JAV valstybės sekretorė.

DELFI primena, kad A. Beliackis Baltarusjoje nuteistas už vengimą mokėti mokesčius, nors nuosprendį jis apskundė. Informaciją apie A. Beliackio vadovaujamos organizacijos „Vesna“ bankines sąskaitas Baltarusijai pateikė Lenkija ir Lietuva, nors vėliau dėl to atsiprašė.

A. Beliackiui yra skirta 4,5 metų laisvės atėmimo sustiprino režimo kolonijoje ir turto konfiskavimas. Jis taip pat turi sumokėti 721 mln. rublių žalos atlyginimui ir 36 mln. rublių valstybės mokesčio.

„Buvę kandidatai į Baltarusijos prezidentus Andrejus Sanikovas ir Nikolajus Statkevičius vis dar yra kalėjime, nors praėjo metai, kai valdžia su jais susidorojo“, - sakė H. Clinton.

Kalbėdama ESBO Ministrų Tarybos sesijoje Vilniuje, H. Clinton taip pat pabrėžė, kad kai kurios valstybės nusisuka nuo ankstesnių pasiekimų bei nebepaiso įstatymų viršenybės principų. Tarp tokių valstybių H. Clinton paminėjo Ukrainą, kurioje buvusi premjerė J. Tymošenko yra teisiama už šaliai nepalankios sutarties su Rusija pasirašymą.

Anot H. Clinton, J. Tymošenko teismo procesas kelia minčių apie politinę jo motyvaciją – ne teisinę.

Skyrė dėmesio ir Egiptui

JAV valstybės sekretorė, be kita ko, pažymėjo, jog ESBO valstybėse pastebimas netolerancijos, ksenofobijos ir neapykantos nusikaltimų augimas prieš religines bei etnines mažumas arba kitas pažeidžiamas visuomenės grupes – pavyzdžiui, prieš homoseksualų ir lesbiečių bendruomenę.

Pasak H. Clinton, smurtas prieš moteris apskritai neturi geografinių sienų, o ESBO erdvėje auga prekybos žmonėmis mastai.

Savo kalboje H. Clinton apžvelgė ir Egipto situaciją, kur piliečiai nuvertė ilgus metus valdžiusį diktatorių Hosni Mubaraką bei išsireikalavo kariškių vyriausybės surengti rinkimus. Pasak JAV valstybės sekretorės, po rinkimų parlamente, neabejotinai, dalį mandatų laimės islamistinės partijos, tačiau net ir jos, anot H. Clinton, turėtų siekti demokratinių reformų.

Amerikiečių politikė sako, kad egiptiečiai nusipelno demokratijos, kuri pirmiausia apibrėžiama per taikų valdžios perdavimą po rinkimų.

Pasak H. Clinton, JAV yra pasiruošusi toliau derėtis dėl CFA sutarties, tai yra dėl konvencinių ginkluotųjų pajėgų Europoje.

Maža to, politikė išsakė, jog JAV ir toliau palaiko Gruzijos teritorinį integralumą bei norėtų progreso sprendžiant konfliktą tarp Rusijos bei Gruzijos dėl per karą atplėštų ir nepriklausomomis paskelbtų Pietų Osetijos ir Abchazijos regionų. H. Clinton atkreipė dėmesį, kad šie regionai yra militarizuojami Rusijos karinių pajėgų.