I.Degutienė abejoja, kad Seimas pritartų Vyriausybės siūlymui nuo kitų metų atstatyti sumažintas pensijas tik 50 proc., nes toks žingsnis dar labiau didintų atotrūkį tarp vargingųjų ir turtingųjų, kuris Lietuvoje ir taip yra vienas didžiausių ES, teigiama Seimo pirmininkės sekretoriato pranešime.

"Seimas, kaip viena iš valdžios grandžių, šiuo klausimu taip pat yra viešai įsipareigojęs vyresnio amžiaus piliečiams. Žinodama nuotaikas Seime, taip pat ir didžiausioje valdančioje Tėvynės sąjungos frakcijoje, kai kurių TS deleguotų ministrų nuostatas, labai abejoju, kad parlamentas pritartų tokiam liberalų iniciatyva atsiradusiam pasiūlymui. Jei norime išsaugoti bent minimalų piliečių pasitikėjimą Seimu ir apskritai valdžia, jei norime stabilumo valstybėje, jei esame dėkingi savo piliečiams už parodytą kantrybę krizės metu, privalome vykdyti šį savo viešą įsipareigojimą", – pranešime sakė I.Degutienė.

Jos teigimu, stabilumas visuomenėje ne mažesnė vertybė nei subalansuotas biudžetas, nes tai tarpusavy tampriai susiję - be pirmojo negalima pasiekt antrojo.

I.Degutienės nuomone, norint subalansuoti biudžetą nemažinant pensijų, taip pat siekiant socialinio teisingumo, būtina kuo skubiau priimti vadinamuosius prabangos mokesčius, kuriuos sudarytų dalies nekilnojamo turto mokestis bei mokestis už įvairias prabangos prekes - jachtas, prabangius automobilius, sraigtasparnius, brangakmenius ir panašiai.

Seime pirmininkės teigimu, įvesti nekilnojamo turto mokestį neseniai ryžosi Graikijos parlamentas, tokį mokestį įsivesti Lietuvai siūlo ir Tarptautinės valiutos fondas (TVF).

I.Degutienė antradienį ketina kreiptis į Finansų ministeriją ir Seimo Biudžeto bei finansų komitetą, prašydama bendromis pastangomis kuo greičiau paruošti Prabangos mokesčių projektus ir prašys visų Seimo frakcijų paramos juos priimant.

Seimo Pirmininkė taip pat prašo visų Seimo komitetų dar kartą peržiūrėti biudžetinius prioritetus, investicinius projektus ir kitas biudžeto eilutes taip ieškant papildomų taupymo resursų, o Vyriausybę ragina dar aktyviau kovoti su šešėline ekonomika.

Pirmadienį Vyriausybė pranešė, kad kitąmet siekdama turėti ne didesnį kaip 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) viešųjų finansų deficitą, dėl perpus sumažintos ekonomikos augimo prognozės biudžeto projekte atsiradusį beveik 1 mlrd. litų pajamų trūkumą ketinama dengti 4 proc. mažinant valstybės išlaidas ir tik iš dalies - 50 proc. - atstatant sumažintas pensijas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją