Tradicijos ir skonio reikalas

Aplink egzistuojančias spalvas vertinti vien patikimo kriterijumi yra gana ribota. Netgi „skonio reikalas“, kalbant apie jas, gali tapti analizės objektu. Sakoma, kad asmenybės mėgstamas spalvas lemia lytis, amžius, kultūrinė aplinka. Išvydę vyriškį, nelabai vykusiai suderinusį vilkimo ansamblio spalvas, skubame kaltinti jį prastai išlavinta stiliaus uosle. Bet iš tiesų keisti deriniai stipriosios lyties aprangoje yra anaiptol ne skonio, o dėmesio stokos dalykas. Tiesiog vyrai spalvoms abejingesni nei moterys.

Nors spalvų matymas yra subjektyvus dalykas, vis dėlto esama tam tikrų per žmonijos kultūros istoriją nusistovėjusių kanonų.

Pavyzdžiui, pas mus, kaip ir kitose Europos šalyse, balta spalva tradiciškai siejama su nuotakų ar krikšto drabužiais, o Tolimuosiuose Rytuose – su laidotuvėmis. Kinų moterys tuokiasi vilkėdamos raudonas sukneles, o kitose kultūrose ši spalva turi visai kitokių reikšmių: senovės Arabijoje – mirties, Filipinuose ir senovės Romoje – karo.

Ryškios spalvos, kurias mes paprastai suvokiame kaip linksmas, kai kuriose šalyse turi neigiamų konotacijų: geltona Egipte reiškia gedulą, mėlyna senovės Turkijoje ir Meksikoje – irgi gedulinga spalva, o Tailande gedulą ženklina violetinė.

Spalvų horoskopas

Intuicija paremto meno praktikė Michele Bernhardt studijoje apie spalvas „Spalvostrologija“ (angl. „Colorstrology“) nagrinėja, kaip jos susijusios su asmenybės gimimo diena. Kiekvienai metų dienai ji priskiria konkrečią plačiai pasaulyje naudojamos „Pantone“ paletės spalvą, susijusią su atitinkamomis būdo savybėmis. Pavyzdžiui, mano gimimo dienos, spalio 18-osios, spalva – švelniai alyvinė, tapatinama su asmenybės spalvingumu, gilumu, sudėtingumu; sausio 9-ąją gimusių – žemės raudona, simbolizuojanti rimtumą, praktiškumą, tikslingumą; žaliosios arbatos atspalvis – žmonių, gimtadienį švenčiančių gegužės 11 d. Jis byloja apie asmenybės meniškumą, dvasingumą.

Spalvyno specialistė teigia, kad ne mažiau iškalbingos mūsų mėgstamos ir naudojamos spalvos, apie mūsų būdą esą išduodančios kur kas daugiau, nei mes manome. Anot tyrėjos, žmogaus požiūris į spalvas susijęs su asmenybės branda ir augimu. Remdamasi savo moksline praktika Michele Bernhardt yra padariusi keletą apibendrinimų: tamsias ir neutralias spalvas dažnai renkasi subrendusios, atsakingos asmenybės, raudoną – azartiški drąsuoliai ir lyderiai, laivyno uniformų mėlyna byloja apie žmogaus sąžiningumą ir intelektualumą.

Energiją ir entuziazmą spinduliuoja oranžinė, švelni rožinė simbolizuoja švelnumą, moteriškumą. Turkio spalva siejama su kelionėmis, žalia – su sveikatingumu ir meile gamtai. Geltona, pasak Michele Bernhardt, reiškia komunikabilumą, violetinė – trapumą ir svyravimą.

Žemės tonus, tyrėjos teigimu, renkasi žemiškos ir pragmatiškos asmenybės, neutralius – vertinančios paprastumą ir paklusnumą, o metalizuotas blizgesys išduoda mėgavimąsi gyvenimu. Baltai tradiciškai priskiriama dvasingumo reikšmė, o juoda, kaip ir mūsų senolės postringauja, sugeria energiją, todėl šios spalvos esą reikėtų vengti apėmus liūdnai nuotaikai.

Santykis su spalva – mūsų smegenyse

Vis dėlto santykis su spalva yra labai individualus dalykas, kurio neaprėpia lyties, amžiaus, išsilavinimo, profesijos kriterijai. Tai, kaip žmonės jaučia ir mato spalvas, lemia smegenų suvokimo procesas.

Estetinis spalvos jutimas yra ir įgimtas gebėjimas, ir akies lavinimo rezultatas. Dailininkai, dizaineriai ir kiti menininkai, kuriantys gražiausias spalvų kompozicijas, yra laimingieji, apdovanoti iš prigimties ir gebantys ugdyti šią dovaną. Tačiau net ir neturint dailininko akies galima išmokti komponuoti spalvas įsigilinus į jų tarpusavio santykius. Spalvų ratas (angl. color wheel) – viena iš metodikų, įgalinančių perprasti spalvų harmoniją. Menininkai ją naudoja derindami vieną spalvą su kita, kurdami harmoningą spalvyną. Pirmąjį spalvų ratą 1666 m. sukūrė Isaacas Newtonas.

Spalvų rato pagrindą sudaro trys pagrindinės spalvos – raudona, geltona, mėlyna. Jos gali sukurti kitas vaivorykštės spektro spalvas, žinoma, išskyrus juodą ir baltą. Antrame rate – žalia, oranžinė ir violetinė. Jos padaromos iš pirmųjų. Trečio rato spalvos – iš pirmojo ir antrojo kombinacijų.

Remiantis šiuo metodu labai patogu derinti savo aprangos paletę, ypač šio metodo gali prireikti šiųmetinį rudenį, nes sezono tendencijos išties stebėtinai spalvingos. Ar minėta metodika garantuoja neginčytinai patrauklų estetinį rezultatą – skonio reikalas, tačiau tai viena iš galimybių perprasti tam tikrus dėsnius.

Spalvų derinimo metodika

Unikalioje spalvų studijoje „Spalvotas gyvenimas“ (angl. „Life in Color“) mados specialistai Jesse Garza ir Joe Lupo pateikia praktinių pavyzdžių, kaip sukurti harmoningų spalvų derinius remiantis spalvų ratu. Anot ekspertų, puikiai dera vienas priešais kitą spalvų rate esantys atspalviai.

Pavyzdžiui, oranžinės ir violetinės, purpurinės ir geltonos, raudonos ir žalios. Štai keletas pavyzdžių nuo šio sezono podiumų: mados namai Derek Lam derina žydrą ir raudonę, Alberta Ferretti – oranžinę ir violetinę, Jil Sander – oranžinę, mėlyną ir violetinę, Bottega Veneta – violetinę ir geltoną.

Kitas variantas – kombinuoti vieną šalia kitos spalvų rate esančias spalvas, pavyzdžiui, rožinė ir oranžinė Bottega Veneta ansamblyje, žalių tonų harmonija Diane von Furstenberg apdaruose (puikiai dera skirtingi tos pačios spalvos pustoniai). Emporio Armani – mėlynos atspalvių derinys, Sportmax – įvairių oranžinės pustonių harmonija, Philosophy languotame paltuke – pasakiškas gelsvų atspalvių žaismas. Haider Ackermann demonstruoja subtilų ir savitą pilkos, žalios, melsvai žalios derinį.

Kiekvieną sezoną pristatoma vienaip ar kitaip languotų audinių tendencija, meistriškai atskleidžianti savitą originalios spalvų harmonijos versiją (Sonia Rykiel, Rag & Bone, Carven).

Dabartinės mados spalvų fiesta

Iš esmės mados tendencijų karuselėje sukasi įvairūs tų pačių spalvų atspalviai ir pustoniai. Kalbant apie šį rudens–žiemos sezoną, akivaizdu, kad madingi bene intensyviausi kolorito akordai.

Šiųmetinio šaltojo sezono mada spalvingesnė nei anksčiau, kiek tik pamename (ekspertai aiškina, kad tai dvilypė antikrizinė mados pozicija – neigti niūrias socialines nuotaikas ir stengtis daugiau parduoti masinant pirkėjus akį traukiančiais drabužiais).

Šiaip ar taip, kad ir kokios madingos būtų ryškios spalvos, žmonės jų vengia, nes baiminasi suklysti pasirinkę netinkamus derinius.
Minėto spalvų rato metodika gali padėti varijuoti priešingų ir analoginių spalvų deriniais, tačiau klausimas, kas yra gražu ir „teisinga“, išlieka subjektyvus.

Spalvų derinimas – meniškas ir intuityvus dalykas, todėl nuojauta čia pasitarnauja ne mažiau nei metodinės taisyklės. Juolab kad iš gyvenimiškos patirties žinome, jog neslopinama moteriška intuicija beveik niekada neapgauna.

Spalvos ir įvaizdžiai

Spalvos – tarsi atskira kalba, atskleidžianti mūsų asmenybės niuansus, taip pat įrankis, padedantis užmaskuoti trūkumus ir išryškinti privalumus: paskaistinti veidą, paslėpti pilvuką, pabrėžti akis ir t. t. Taigi rinkdamiesi tam tikros spalvos drabužius mes turime intuityvų ir sąmoningą tikslą: kokį įvaizdį norime susikurti, kokia informacija apie save norime pasidalyti su aplinkiniais. Visa tai atskleidžiame pasirinktu įvaizdžiu ir aprangos stiliumi, o spalvos – vienas svarbiausių jų komponentų.

Ekstravagantiškam stiliui leidžiama daugiau nei, pavyzdžiui, klasikiniam; žavimasi keistais spalvų deriniais ir tam tikromis harmonijos klaidomis. Raudona, fuksijų, mėlyna, pilka – tai natūralus šio stiliaus ansamblio derinys, nes čia svarbiausia žinutė – išskirtinumas.

Jį sukuria originalūs įvaizdžio detalių kontrastai, svarbu kūrybiškumas, nežymi provokacija. Vizualinės harmonijos taisyklės nusileidžia efektingumo kriterijui. Mėlyna suknelė ir raudoni bateliai arba raudona suknelė su geltona detale puikiai atrodys suderinta su geltona avalyne ar rankine.

Bohemiškam stiliui būdingos sunkios, sodrios spalvos: žemės tonai, daržovių atspalviai. Drabužiai – tarsi skirtingų pasaulio kultūrų žemėlapis, paženklintas etnomotyvais. Šiai stilistikai būdingi metalų atspalvių intarpai: aukso, sidabro, vario, žalvario. Sodrias spalvas su blizgiais akcentais išryškina neutralių kontrastas.

Santūriausia spalvų gama – klasikinio stiliaus. Tačiau šį sezoną ir jis sumirga stulbinamai ryškiais tonais. Klasikinio stiliaus spalvynas tradiciškai priklauso nuo sezono: vasarą – pastelinės spalvos, baltos atspalviai, žiemą – juoda, pilka, rudos, mėlynos variacijos.

Klasikinė vakaro spalva raudona šį sezoną vyrauja ir dienos aprangoje. Stilingose klasikinio stiliaus interpretacijose nevengiama ryškių detalių – rankinių, avalynės, papuošalų. Klasikiniam apdarui svarbus medžiagos pasirinkimas. Išskirtinumas kuriamas kokybiškais įvairiopų tekstūrų audiniais. Įdomių ansamblio variantų galima sukurti žaidžiant įvairiais tos pačios spalvos pustoniais.

Avangardinis stilius vis labiau populiarėja dėl tokių dizainerių kaip Garethas Pughas, Rickas Owensas, Nicolas Ghesquière’as kūrybos ir kitų įtakos. Nenuobodūs, akį traukiantys, įdomių proporcijų ir keistų spalvų derinių drabužiai – puikus būdas išsiskirti margoje XXI a. madoje. Avangardiniam stiliui būdingas juodos ir įvairių ryškių spalvų derinimas, neoninės spalvos, žėrintys, tviskantys metaliniai atspalviai.

Kaip prisijaukinti spalvas

Coco Chanel yra pasakiusi, kad geriausia spalva yra ta, kuri tinka tau. Taigi ribos tarp „tinka“ ir „patinka“ reikėtų nepamiršti. Kas žmogui tinka, lemia jo gymis – plaukų, odos, akių spalva. Dar ne pro šalį būtų atsižvelgti į figūros ypatumus. Turbūt ir naktį prikelti atsakytume, kad šviesios ir ryškios spalvos optiškai stambina, tamsios – lieknina.

Taigi su tokiomis ryškiomis spalvomis, kokios madingos šį sezoną, reikėtų elgtis atsargiai, atsižvelgti į tam tikras išlygas. Yra nemažai teorijų, nustatančių žmogaus išvaizdos tipažą, tačiau jos reikalauja kruopščių testų. Garsių moterų pavyzdžiai, kaip vilkėti vieną ar kitą spalvą – kur kas paprastesnė ir patrauklesnė inspiracija.

Šio sezono mada šaukia „Tegyvuoja ryškios spalvos!“ Tai tinka ne tik pasirodant ant raudonojo kilimo, bet ir einant tiesiog į gatvę ar net biurą. Paltai, palaidinės, suknelės, kelnės vilioja sodriais akmenų atspalviais – smaragdo, turkio, rubino, safyro, ametisto, pasakiškais gėlių tonais – fuksijų, ciklamenų, našlaičių, rožių, svaiginančia vyno ir sidro kolorito gama – bordo, chaki pustoniai, gardžia vaisių palete – apelsinų, citrinų, aviečių...

Spalvų karalienė raudona – moterų itin mėgstama. Tai viena populiariausių iškilmių suknių, taip pat išskirtinių aksesuarų spalvų. Raudona turi begalę įvairių atspalvių, todėl ji tinka skirtingų tipažų moterims: tiek šviesių akių, šviesių plaukų skaisčiaodėms, tiek subtiliai įdegusioms, tiek tamsių akių ir plaukų, tamsaus gymio ar blyškiaveidėms moterims. Pavyzdžiui, Courteney Cox, Uma Thurman, Blake Lively, Anne Hathaway, Jennifer Lawrence, Sandra Bullock... Variantų, kaip raudoną vilkėti šį sezoną, galima pasidairyti mados namų Jil Sander, Gucci, Lanvin, Prada, Diane von Furstenberg, Michael Kors kolekcijose.

Kita itin madinga šios žiemos spalva – įvairių atspalvių violetinė. Ant podiumų sužiba gražiausi jos tonai – nuo tamsiųjų vynuogių vyno iki ametisto. Violetinių atspalvių drabužius mėgsta Scarlett Johansson, Natalie Portman.

Ši subtili rudeniškos paletės spalva tinka tamsių plaukų, rusvos arba šviesios odos ir šviesių akių arba šviesių plaukų, rusvos odos ir ryškių akių moterims. Violetinės pavyzdžių galite aptikti Versace, Tom Ford šio sezono kolekcijose, ypatingas našlaičių violetinės žalumoje marginimas – Givenchy ansamblyje. Pretenzingoji alyvinė pagal stilistų rekomendacijas labiausiai tinka šviesių plaukų, rusvos odos, ryškių akių arba rudų plaukų, šviesios odos, mėlynų akių moterims, tokioms kaip Molly Sims, Mila Kunis, Cate Blanchett...

Neretai su violetine derinama oranžinė. Tai beveik klasikinis drabužių, aksesuarų, interjero spalvų derinys. Oranžinė – viena ryškiausių ir pretenzingiausių spalvų. Ji labai energinga, pastebima, dėl to įpareigojanti. Nors ši spalva spinduliuoja teigiamą energiją, ji gali išryškinti nepageidaujamas išvaizdos ypatybes. Labiausiai ji tinkama tamsaus gymio – tamsių plaukų, tamsios odos ir akių – moterims.

Svarstydamos, kokios šios spalvos nešiojimo galimybės šį sezoną, pasidairykite į Céline, Alberta Ferretti, Burberry kolekcijas. Jennifer Aniston, Jennifer Hudson – štai kelios moterys, kurios su šios spalvos drabužiais atrodo stulbinamai!

Ryškūs rubinų, ciklamenų ir fuksijų atspalviai stilingų moterų mėgstami jau keletą sezonų. Tai ekstravagantiški rožinės tonai, traukiantys akis ir dėmesį. Ši seksuali ir moteriška spalva tinka mėlynų akių ir šviesios odos tamsiaplaukėms, ryškioms šviesiaplaukėms, taip pat ryškių bruožų raudonplaukėms: Natalie Portman, Julianne Moore, Kelly Rowland, Jennifer Lopez. Idėjų galite pasisemti iš mados namų Alberta Ferretti, Bottega Veneta, Lanvin rudens–žiemos kolekcijų.

Rausvos pudros atspalvis – kitas šį sezoną madingas rožinės spektro tonas. Tai persikinės odos šviesiaplaukių spalva, kaip antai Cate Blanchett, Scarlett Johansson. Įprastai šis atspalvis būdingas šiltojo sezono kolekcijoms, tačiau mados namai Rochas, Valentino, Michael Kors siūlo juo puoštis šį rudenį ir žiemą.

Ant podiumų šįmet karaliauja ir įvairūs žalios tonai – nuo žolės, smaragdo, melsvai žalių atspalvių iki sidro bei chaki. Minėtinos Burberry, Emilio Pucci, Carolina Herrera, Ralph Lauren, Mulberry, Marc by Marc Jacobs, Loewe kolekcijos. Stilistiškai žalia yra gana universali spalva, tinkanti tiek šiltajam, tiek šaltajam metų laikui, taip pat įvairių tipažų moterims: tiek itin šviesaus, tiek tamsesnio gymio, tiek temperamentingoms raudonplaukėms.

Kaip pavyzdžius galima paminėti Angeliną Jolie, Julianne Moore, Catherine Zetą-Jones, Jessicą Albą.

Nė vienas mados sezonas neapsieina be mėlynos. Šį sezoną ji suspindi turkio žydrumu, sodriais, ryškiais ir tamsiais tonais. Žavingai mėlyna puošiasi Mila Kunis, Angelina Jolie, Gwen Stefani, įsimintini pirmosios Amerikos ledi Michelle Obamos žydros spalvos apdarai. Kadangi turi be galo daug atspalvių, ši spalva gali įsilieti į skirtingų tipažų ir stilių moterų aprangą. Verta atkreipti dėmesį į mados namų Akris, Haider Ackermann, Dolce & Gabbana, The Row, Missoni kolekcijas.

Šaltojo sezono prognozės

Jei vengiate ryškių spalvų ir abejojate jų „galiojimo laiku“, pravartu užmesti akį į kito rudens–žiemos sezono kolorito tendencijų prognozes. Kokia paletė bus madinga? Mėlyna įgaus pilkų, sidabrinių atspalvių: nuo žydryne spindinčio sidabro, pilkšvos alyvinės iki vidutinio tamsumo džinso, tamsaus plieno ar indigo. Miglos melsvumas, turkio spalva – irgi aktualūs kito sezono mėlynos tonai.

Unikalūs melsvai žali absento, šaldytos mėtos, pušies, chaki atspalviai. Žalia atsiskleis žaliosios citrinos pustoniais, granito, iki juodumo patamsėjusiais atspalviais. Iš ateinančios vasaros išliks gana gausi geltonos paletė: įvairūs matiniai aukso atspalviai, gelsva balta, sviesto, smėlio, ochros.

Oranžinė varijuos nuo migdolo riešuto iki persiko, karamelės, iriso, intensyvių apelsino atspalvių.

Kito šaltojo sezono raudona bus šiek tiek santūresnė, ne tokia ryški. Šilti koralų, degančios ugnies, ryškiausi – pomidorų pastos atspalviai ar slopstantys deginti, rusvai raudoni tonai. Violetinė taps šaltesnė, įsilies į šaltus rausvus ir rusvus tonus.

Gruodžio – sausio „L'Officiel“ numeryje skaitykite:

Interviu su popmuzikos karaliene Madonna. Pašnekesys apie besąlygišką meilę, šių dienų karalius ir karalienes, taip pat ir apie tai, kodėl moterys turėtų liautis siekti idealų.

2011 m. žiemos švenčių stilius

Juozas Statkevičius 2012 m. pavasaris–vasara

It girl: mergina, turinti Tai

Izero slėnio ir Tignes slidinėjimo kurortai Savojoje
Gėrio ambasadorės. Interviu su moterimis, kurios įgyvendina gražiausias labdaros idėjas...