"Į ją neturi būti žiūrima kaip į antrą Prezidentūrą, kurioje, keičiantis mėnesiams ar dienoms, prezidentas būtinai turi atvažiuoti, atsisėsti prie stalo ir vaidinti dvigubos sostinės vaidmenyje", - penktadienį viešėdamas Kaune žurnalistams sakė šalies vadovas.

Pasak V. Adamkaus, jis gali atvažiuoti į Kauną esant reikalui, jeigu mieste vyksta tam tikros šventės ar ceremonijos.

"Jeigu yra koks nors tarpvalstybinis aktas, kuris reikalauja prezidento dalyvavimo, kaip simbolis Prezidentūra turėtų būti panaudota", - svarstė V. Adamkus.

Tarpukario Prezidentūroje atkurtas prezidento darbo kabinetas, šalies vadovo nuomone, turi išlikti kaip simbolis. "O jeigu bus proga juo pasinaudoti - kodėl ne?" - neatmetė tokios galimybės prezidentas.

Šalies vadovas susitikime su Kauno visuomene pripažino, kad istorinės Prezidentūros statusas tebėra "pakibęs ore", dar neaišku, kam ji priklausys ir kas ją administruos. Iki rinkimų šis klausimas greičiausiai ir nepajudės. V. Adamkus tikisi, kad galutinis sprendimas paaiškės iki spalio pabaigos.

Valstybės vadovo nuomone, turi būti suorganizuotas bendras įvairių institucijų pasitarimas ir priimtas bendras sprendimas, kaip geriausia šį objektą išlaikyti.

Kauno miesto tarybos narys Gediminas Budnikas prezidentui sakė baiminąsis, kad tarpukario Prezidentūros pastatas netaptų kultūros namais.

ELTA primena, jog birželio mėnesį laikinai einantis Lietuvos Respublikos prezidento pareigas Artūras Paulauskas pasirašė dekretą, kuriuo restauruotieji Prezidentūros rūmai Kaune, priklausę Vytauto Didžiojo karo muziejui, bus perduoti Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos žinion.

A. Paulausko pasirašytoje Kauno Prezidentūros naudojimo koncepcijoje numatyta, kad joje dirbs Lietuvos Respublikos prezidentas, bus priimami oficialūs valstybės vadovo svečiai, rengiamos konferencijos. Taip pat buvo numatyta, kad rūmuose bus atkuriami ir puoselėjami reprezentaciniai interjerai, veiks ekspozicijos iš Kauno Vytauto Didžiojo karo, Lietuvos dailės, Nacionalinio M. K. Čiurlionio ir kitų muziejų deponuotų vertybių.

Istoriniuose prezidento rūmuose Kaune 1919-1940 m. gyveno ir dirbo prezidentai Antanas Smetona, Aleksandras Stulginskis ir Kazys Grinius. Po karo čia kurį laiką veikė pionierių rūmai, vėliau buvo Mokytojų namai.

1998-aisiais pastatas buvo pradėtas restauruoti ir tik 2003 m. liepos 4 d. atvėrė duris lankytojams.