Naminių augintinių fotografė Carli Davidson yra pagarsėjusi besipurtančių gyvūnų nuotraukų serija „Shake“, ėmėsi kiek svarbesnės misijos – įamžinti tuos, kuriems reikia ypatingo dėmesio.

Idėja fotografuoti gyvūnus su negalia merginai kilo prieš dvejus metus, vaikštinėjant po Cannon Beach miestelį Oregono valstijoje (JAV).

„Ten pamačiau nepaprastai gražų vokiečių aviganį, kuris žaidė su šeimininku, jam patarnavo, nors ir buvo sukaustytas invalido vėžimėlyje. Jis buvo toks laimingas ir elgėsi kaip visi kiti sveiki šunys, visiškai nepalūždamas dėl šios negalios. Toks galimas nuotraukų scenarijus mane įkvėpė. Juk šeimininkas tokią judėjimo alternatyvą gyvūnui suteikė iš meilės, papildomai kasdien skirdamas laiko tam, kad užtikrintų savo draugui prasmingą gyvenimą ir patogią savijautą“, - teigė C. Davidson.

Dar dvi savaites mergina nuolat svarstė ir galiausiai nusprendė imtis projekto, kuriame esą norėjusi pristatyti įvairiapusiškai prisitaikančius augintinius.

„Papasakočiau kiekvieno jų istorijas ir taip parodyčiau pasauliui, kokie jie laimingi ir ištikimi. Jie neliūdi ir nekenčia. Šeimininkams šie augintiniai ir toliau labai reikalingi ir nepakeičiami“, - įsitikinusi fotografė.

Visi šuneliai, kuriuos matote nuotraukų albume, gyvena didžiausiame minėtos valstijos mieste Portlende. C. Davidson projekto veidais jie tapo po to, kai fotografė „Facebook“ socialiniame tinkle paskelbė klausimą, ar kas nors augina keturkojus su negalia. Autorės kreipimasis žaibiškai išplito iš lūpų į lūpas. Sumanymo autorė sulaukia vis daugiau šeimininkų klausimų, ar ir jų keturkojai galėtų tapti neįgaliųjų projekto dalimi. Šiuo metu ji jau rengia knygą.

„Tikrai tikiuosi, kad žmonėms šios istorijos padės labiau save susieti su augintinių gerove, padės suprasti įvairius gyvūnų prisitaikymo gyventi būdus. Taip pat tai leis kiekvienam artimiau susipažinti su skirtingais gyvūnų likimais, jų nuotraukomis ir istorijomis, - teigė C. Davidson. - Technologijos vis sparčiau tobulėja. Kartu kinta ir mūsų santykis su gyvūnais, atsiveria naujos galimybės jiems padėti“.

Tarptautiniu mastu pripažinta fotografė yra ir patyrusi gyvūnų trenerė ir prižiūrėtoja. Kadre fiksuoti gyvūnus – jos įgimtas talentas. Carli puikiai išmano gyvūnų elgseną. Ji taip pat bendradarbiauja su Oregono zoologijos sodu. Namuose mergina augina prancūzų mastifų veislės šunį Norbertą ir juodą katytę Yushi.

Valų korgis kardiganas Duncan (nuotr. viršuje), turi stuburo traumą, į kurią linkę daugelis šios veislės šunų. Nors jis ir negali valdyti užpakalinių kojų, vis dar yra labai aktyvus. Duncan pats išmėto žaislus po visą kambarį, o tada juos renka. Mėgstamiausias jo patiekalas – plakta grietinėlė.

Prancūzų buldogas Little Man Rue yra aktyvus nepaisant paralyžuotų kojų

Prancūzų buldogas Little Man Rue paralyžiuotas nuo juosmens dėl stuburo traumos, tačiau ir šiandien yra labai aktyvus bei laimingas šunelis. Jis gyvena ne tik su šeimininku, bet su dar vienu tos pačios veislės keturkoju.

Dar vienas čihuahua ratukuose - Inky

Juodoji Čihuahua Inky buvo išgelbėta iš gyvūnų sanitarų gniaužtų. Nepaisant to, kad kadaise su ja blogai elgtasi, dabar ji nepaprastai geraširdė ir meili. Ji net vykdo gyvūnų terapiją, kuri taikoma streso nualintiems žmonėms.

Šie šunys - visuomet kartu. Neregys čihuahua seka mopsą pagal žingsnių garsą

Mopsas Buddy Nixon ir aklas čihuahua Diego. Pastarajam mopsas yra tarsi akys. Neregys seka iš paskos, įsiklausydamas į pirmojo žingsnius ir taip stebi naują aplinką.

Pudelis vardu Ramen Noodle išmoko gyventi ant dviejų kojų

Pudelis vardu Ramen Noodle abiejų priekinių kojyčių neteko per nelaimingą atsitikimą. Tuomet jam buvo vos dveji. Po pirmosios kojos netekimo tris savaites jis dar vaikštinėjo ant trijų, o vėliau ir šią amputavus, gyvena naudodamasis tik užpakalinėmis galūnėmis. Pasivaikščiojimui lauke jam taip pat paskirtas invalido vežimėlis, tačiau pudelis vaikštinėja savomis kojelėmis.