Ankščiau buvo planuota pasus įvesti liepos pradžioje, tačiau daugeliui Europos Sąjungos valstybių nespėjus įdiegti naujos tvarkos, šis terminas buvo atidėtas.

Pasai veterinarijos gydyklose išduodami ne visiems gyvūnams, o tik šunims, katėms, šeškams bei fretkoms (naminiams šeškams). Nors pastarieji nėra labai populiarūs naminiai gyvūnai Lietuvoje, jiems išduoti pasus įpareigoja ES aktai.

Pasai privalomi tik tiems gyvūnams, kuriuos savininkai pasiims į keliones po svečias šalis. Iš Lietuvos niekur nekeliaujantiems augintiniams šie dokumentai nebūtini.

Lietuvos smulkių gyvūnų veterinarijos gydytojų asociacijos prezidentas Saulius Laurusevičius BNS sakė, kad naujieji pasai padės kontroliuoti pasiutligės plitimą Europoje.

"Be to, bus galima patikrinti, ar gyvūnas sveikas, kam jis priklauso", - pabrėžė jis.

12 litų kainuojančiuose pasuose lietuvių ir anglų kalbomis pateikta informacija apie gyvūno savininką, taip pat bus gyvūno aprašymas, duomenys apie jo identifikavimą, vakcinavimą nuo pasiutligės, gydymą nuo erkių, serologinius tyrimus.

Pase savininkai galės įklijuoti ir savo augintinio nuotrauką.

Siekiant identifikuoti naminius gyvūnus, jiems ausyje bus įsiūta mikroschema arba padaryta speciali tatuiruotė.

Įvažiuojant į ES šalis nebus reikalaujama pasų iš žiurkėnų, triušių, jūrų kiaulyčių, paukščių ir tokių egzotiškų keleivių, kaip vorai ar gyvatės. Šie gyvūnai vykdami į kitas šalis, kaip ir iki šiol, privalės turėti sveikatos sertifikatą.