Išmėginkite vieną ar kelis iš šių pratimų, ir jūsų vidiniame pasaulyje vėl sušvis saulutė.

Emociniai gestai

Kas širdyje, tas ir ant kūno. Kai į širdį įslenka liūdesys, pečiai sukumpsta, galva nusvyra, pasunkėja kvėpavimas. Kai džiaugsmas netelpa širdy, žmogus šypsosi, laikysena tiesi, smakras pakeltas, o kvėpavimas tolygus ir ramus.

Nereikia pamiršti, kad galioja ir atvirkštinis šios taisyklės variantas. Kūnas ir siela tarpusavyje taip susiję, kad fizinė kūno mankšta gali sukelti trokštamas emocijas.

Jeigu į sielą įsibrovė liūdesys ir nuobodulys, pirmiausia pamėginkite atsikratyti šios nuotaikos atlikdami tokius pratimus:

• Kelis kartus giliai įkvėpkite ir iškvėpkite.
• Kartą kitą nusižiovaukite.
• Kiek pasimankštinkite: pritūpkite, pasilankstykite, pasisukinėkite.
• Pamankštinkite raumenis: maksimaliai įtempkite visus raumenis ir po poros sekundžių juos atpalaiduokite.

Visi šie pratimai padeda neutralizuoti blogų emocijų įtaką. Vėliau jau galima pradėti kurti džiaugsmingą nuotaiką, pasitelkus teigiamus emocinius gestus. Pavyzdžiui:

• Ištiesinkite pečius, iškelkite galvą, krūtinę atstatykite į priekį - tegul jūsų laikysena būna graži.

• Nusišypsokite (sau veidrodyje, aplinkiniams ar tiesiog šiaip). Pasistenkite mažiausai 10 minučių šypsotis!

• Saukdami „Taip!" arba „Valio!" iškelkite rankas aukštyn.

Vaikiški dialogai arba linksma daina

Jeigu labai liūdna, įsiklausykite į savo vidinį balsą. Ką jis kalba ir kokia intonacija? Greičiausiai kaip užstrigusi plokštelė jūsų galvoje jau ne vieną valandą sukasi kieno nors pasakyti šiurkštūs žodžiai ar įsivaizduojamo būsimo pokalbio, kuris jums iš anksto kelia įtampą, dialogai. Toks vidinis radijas gali visą dieną gadinti jums nuotaiką. Kol jūsų galvoje viešpataus tokie garsai, prasta nuotaika - garantuota.

Tada būtina „išvalyti radijo eterį". Tai padaryti galima dviem būdais. Pirmiausia pamėginkite vidinius dialogus pagreitinti, kad jie taptų vaikiškais, juokingais ir rimtai į juos žiūrėti nebebūtų įmanoma. Antra galimybė - imkite niūniuoti kokią nors linksmą dainą. Po kokių dvidešimties minučių nuotaika neabejotinai pagerės.

Laiko mašina

Laikas gydo viską. Tai, kas mokykloje atrodė baisiausia gyvenimo tragedija, po daugelio metų gali nebent išspausti šypseną.

Lengva būti filosofu, kai nemalonumai toli praeityje. Vis dėlto kas trukdo ištrūkti iš juodžiausių dabartinių emocijų ir persikelti į ateitį, iš kur būtų galima blaiviai ir realistiškai įvertinti šiandieninę situaciją? Ar ir po dešimties metų dabartinis nemalonus dalykas vis dar jus jaudins? Sudeginote lygintuvu naują suknelę - juk jau po poros savaičių tai atrodys menka smulkmena. Todėl sunkias savo gyvenimo akimirkas išgyvenkite ne „čiair dabar", o persikėlę „laiko mašina" į ateitį.

Emocijų sprogimas

Jeigu jaučiate, kad nebeturite jėgų sulaikyti susikaupusioms negatyvioms emocijoms, kad jos jau ties sprogimo riba, tai geriausia šioje situacijoje - išlaisvinti savo emocijas, neslopinti jų, leisti joms išsilieti. Jeigu norisi verkti, paraudokite iš širdies taip, kad ašaromis išplautumėte visą vidinį sunkumą. Jeigu jumyse kunkuliuoja pyktis, imkite pagalvę ir kaip reikiant ją aptalžykite. Neslopinkite besikaupiančios agresijos - geriau jau išliekite ant pagalvės, negu ant nekalto atsitiktinai pasipainiojusio žmogaus.

Taikant šie techniką būtina įsidėmėti du dalykus. Pirma, toks emocijų išmetimas turi būti valdomas ir ekologiškas: jeigu verkiate, tai ne darbe, o namie. Žodžiu, tinkamoje vietoje tinkamu laiku. Antra, pasistenkite išvengti tokios būsenos, kai emocijos tampa nebevaldomos ir tenka imtis „sprogstamųjų metodų".

Humoristo požiūris

Kaip ten būtų, jeigu dirbtumėte humoristu? Verta pamėginti. Kai kitą kartą JŪSŲ gyvenime nutiks kažkas negero, pažvelkite į tai kitaip - tarsi iš to jvykio jums reikėtų sukurpti humoristini vaizdelį. Toks jūsų darbas!

Nesėkmėje paieškokite tokių detalių, kurios būtų vertos humoro žurnalo. Pasistenkite savo draugams papasakoti, kaip susilaužėte koją, sukėlėte gaisrą sodo namelyje ar kaip nuvarė jūsų automobilį, kad tai sukeltų juoką. Reikia išmokti kiekvienoje situacijoje rasti šviesių pusių!

Muilo opera

Kaip elgiasi pargriuvęs ir užsigavęs vaikas? Jeigu šalia nieko nėra, jis patrina užsigautą kelį ir eina toliau. Jei šalia yra mama ar kas nors kitas - prasideda labai nuoširdus teatras su tikromis ašaromis ir skausmu.

Panašiai elgiasi ir suaugusieji, įsivaizduokime situaciją: jau vienuolikta vakaro, o vyras dar negrįžęs. Žmona tuo metu ramiai žiūri komediją. Jai labai linksma, bet štai nuskamba durų skambutis... Akys sužaibuoja pykčiu, širdį drasko nuoskauda. Moteris atidaro duris, o ten - draugė! Prieš ją vaidinti neverta, todėl blogos emocijos nuslopsta.

Blogiausia tai, kad vaidinant tokį spektaklį iš tiesų juntamas sielos skausmas. Taigi jei jums blogai, pagalvokite, ar pernelyg neįsijautėte į nuskriaustosios vaidmenį. Tokiu atveju geriau jau viską pasakyti tiesiai šviesiai.

Skanus maistas

Tai labai paprastas ir labai patikimas metodas. Jeigu širdyje sunku, užeikite į artimiausią restoraną, užsisakykite gerus pietus ar vakarienę ir jau po pusvalandžio nemalonus sunkumas širdyje transformuosis į pakankamai malonų sunkumą skrandyje. Daugeliu atveju šis metodas veikia geriau nei bet kokia psichologinė treniruotė. Beje, kartais užtenka ir paprasčiausios kramtomosios gumos. Kitaip tariant - du viename: apsauga nuo ėduonies ir streso!

Blogo oro nebūna

Nebūtina iškart reaguoti į kiekvieną išgirstą piktą žodį ar stengtis užfiksuoti liūdesio akimirkas. Kita vertus, neigiami išgyvenimai dažnai suteikia naujų spalvų ir skonio kasdieniam mūsų gyvenimui, įmanoma pajusti malonumą ir verkiant, ir pykstant, ir sielvartaujant. Vis dėlto - šypsena ir juokas kur kas veiksmingesni!