„Išsiėmimų buvo kur kas mažiau. Vakar (sekmadienio – DELFI) vakaro žiniomis, jų turėjome nepilnus 50 mln. Lt, kažkur apie 45 mln. Lt, o teoriškai galima buvo paimti apie 200 mln. Lt. Rezultatas yra geras, žmonės čia irgi neskuba. Kas turi apdraustus indėlius, tai ko ten skubėti, jei pinigų nereikia dėl ypatingų poreikių. Tai jie ir daro“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė jis.

Lietuvos banko valdybos nario teigimu, kai kada „Snore“ įprastais savaitgaliais pinigų būdavo išimama ir daugiau.

„Tikslių skaičių neturiu, bet galiu nujausti, kaip labai prijaučiantis skaičiams ir mėgstantis juos analizuoti, kad kai kuriais savaitgaliais skaičiai būdavo šiek tiek didesni, bet nedaug didesni. Be to, judėjimas būdavo į abi puses, ne tik į vieną“, – teigė V. Geralavičius.

Klausiamas, kodėl kai kuriuose bankomatuose trūksta pinigų, valdybos narys atsakė: „Galiu jus užtikrinti, kad „Snoras“ yra pasiėmęs tikrai didelį kiekį grynųjų pinigų, jų užtenka ir ne vienai dienai. Jeigu jų nespėjama nuvežti, reikia suprasti žmogiškai: yra antplūdis, žmonės dirba labai įtemptai, gal nespėja, nepasižiūri. Yra nedideli nesklandumai, kurie turi būti pašalinti“.

Šiuo metu gyventojai ir įmonės iš bankomatų gali išsiimti ne daugiau nei 500 Lt per parą. Nuo trečiadienio žadama leisti po 500 Lt išsiimti ir banko skyriuose.

Kol kas neveikia „Snoro“ internetinė bankininkystė. Jos veiklą atnaujinti žadama artimiausiu metu.

Kituose bankuose, pasak V. Geralavičiaus, didelių pokyčių su gyventojų indėliais nėra.

„Gyventojų indėliai yra beveik tokiame pačiame lygyje, tai mus džiugina. Gyventojai suvokia, kad panikuoti tikrai nėra reikalo, jie tiki Lietuvos banku ir Vyriausybe. Žmonės, matyt, suvokia ir tai, kad indėlių atsiėmimas reiškia palūkanų praradimą, tokiu atveju palūkanos lieka tiems patiems bankams“, – sakė jis.

Lietuvos bankas garantuoja, kad gyventojų ir įmonių indėliai iki 100 tūkst. eurų, tiek terminuoti, tiek ir laikomi sąskaitose, yra 100 proc. apdrausti.

Skaičiuojama, kad šiame banke gyventojai yra padėję 4 mlrd. Lt.

Vyriausybė banką „Snoras“ nacionalizuoti nusprendė trečiadienio neeiliniame posėdyje.

Tai nuspręsta padaryti įvertinus banko finansinę būklę ir įtarus, kad jo įsipareigojimai gali būti didesni nei turtas.

Jam paskirtas laikinasis administratorius, kuris analizuoja situaciją banke. Vėliausiai ketvirtadienį planuojama pateikti banko skaidymo planą.

Rusijos pilietis Vladimiras Antonovas valdo 68,10 proc., o Lietuvos pilietis Raimondas Baranauskas – 25 proc. banko akcijų, likusi dalis kotiruojama Vilniaus vertybinių popierių biržoje.

Abu didžiausi „Snoro“ akcininkai, pasak A. Kubiliaus, yra įtariami finansiniais nusikaltimais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją