"Anava - Seimo pirmininkas, o štai - jo pavaduotojas, tas - ministras, o anas - jau tik buvęs, štai - generalinis policijos komisaras, o jau Seimo narių - kaip grybų", - skaičiavo varėniškiai valdžios vyrus ir moteris.

Įspūdinga palyda sekiojo paskui pirmą kartą į Varėnos miškus išsirengusį Jungtinių Amerikos Valstijų nepaprastąjį ir įgaliotąjį ambasadorių Lietuvoje Johną F.Tefftą.

Nepasiklysti lietuviškų grybų pasaulyje J.F.Tefftui padėjo socialliberalų pajėgos - užsienio reikalų ministras Antanas Valionis su žmona Romualda ir Seimo narys Gediminas Jakavonis.

Ambasadoriaus apsauga rūpinosi ir buvęs aplinkos ministras varėniškis Imantas Lazdinis. Grybavimo naujoko iš Amerikos krepšyje buvo 6,5 kilogramo grybų. Tarp jų - ir 8 baravykai.

"Grybavau ne vienas, o net su keturiais ekspertais. Gerus grybus nuo blogų man padėjo atskirti ne tik užsienio reikalų ministras ir Seimo narys, bet ir mano žmona Mariella, jau ketvirtadienį grybavusi prie Valkininkų. Aš čia taip gerai jaučiuosi, kad pamiršau visas problemas ir darbą", - džiaugėsi Jungtinių Valstijų ambasadorius.

Į klausimą, ar Zervynose pamiršo ir apie teroristų Amerikai keliamą grėsmę, J.F.Tefftas atsakė: "Leiskite man šiandien nekalbėti apie karą, noriu grybauti ir džiaugtis grybų švente".

Ambasadorius padovanojo savo kepurę grybautojui Kęstučiui Rauluškai, o pats gavo dovanų džiovintų baravykų vėrinį, kurį J.F.Tefftas ketino nusiųsti į Ameriką - lauktuvių žmonos tėvams.

"Duonos kepalą gavau dovanų, o medaus aš pats nusipirkau", - džiaugėsi švente ir Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas. Jo nuotaikos nesudrumstė net tai, kad pakeliui į Zervynas apie devintą valandą ryto Valkininkuose Vadovybės apsaugos departamento automobilis "Volvo" rėžėsi į vieno varėniškio vairuojamą "Honda Civic" ir jį apgadino.

Nei A.Paulauskas, nei Varėnos rajono meras Vidas Mikalauskas grybų šįkart nerinko. "Tuo metu vaikiau debesis. Todėl prieš pat karnavalines eitynes Varėnos gatvėmis ir liovėsi liję", - neslėpė geros nuotaikos meras.

Iš Zervynų varžybose dalyvavę grybautojai atvyko į Varėną, kur iki pat šeštadienio vakaro tęsėsi grybų šventė. Rajono seniūnijos stengėsi kuo originaliau prisistatyti gausiai į šventę susirinkusiems varėniškiams ir svečiams iš kitų šalies miestų, taip pat ir iš Lenkijos, Vokietijos bei Švedijos.

Muzikantai, dainininkai ir tautodailininkai rungėsi, kas daugiau svečių privilios į savo kiemus, kuriuose jau laukė vaišės - valgiai iš grybų ir su grybais.

Sočiai buvo ir nelegaliai gaminamos naminės degtinės - samanės ir kitais vardais vadinamos, pagardintos medumi, su stumbražolėmis, kitokiomis žolelėmis.

"Pavaišinę naminuke generalinį policijos komisarą Vytautą Grigaravičių, išgirdome iš jo, kad tokį gėrimą galbūt galima ir patentuoti. Šiuos žodžius mes supratome kaip pažadą, kad nebūsime baudžiami", - sakė Valkininkų seniūnas Jonas Urbaitis.

Grybautojų varžybų nugalėtojais tapo jauniausias dalyvis 15 metų Giedrius Balčius. Per pustrečios valandos jis pririnko 11,5 kg grybų. 57 metų Kęstučio Lasicko laimikis svėrė 1,5 kg mažiau, bet jam pasisekė rasti daugiau baravykų.

Baravykų karaliene tapo 60-ąjį gimtadienį šventusi Jeronima Vilčinskienė. Ji surado 20 dzūkų labiausiai vertinamų grybų, nors varžybų dieną daugiausia dygo pilkieji gudukai ir šilbaravykiai.