Islandijoje Šiaurės ir Baltijos šalių ministrų, atsakingų už lyčių lygybę, susitikime patvirtinta programa turėtų paskatinti lyčių lygybės politikos siekius - suteikti tas pačias teises, galimybes ir pareigas vyrams ir moterims visose veiklos srityse. Pagrindinėmis sferomis, kuriose bus glaudžiai bendradarbiaujama - suderintas atstovavimas politiniame, ekonominiame ir akademiniame gyvenime, biudžeto poreikių paskirstymas pagal abiejų lyčių poreikius, smurtas prieš moteris, vyrai ir lyčių lygybė bei lyčių lygybė jaunimui.

Šiaurės ir Baltijos šalių bendras darbas lyčių lygybės srityje prasidėjo prieš septynerius metus. Per šį laikotarpį buvo įgyvendintos dvi bendradarbiavimo programos. Programa 2001-2003 metams buvo patvirtinta Vilniuje vykusiame ministrų susitikime 2001 metų birželio mėnesį.

Ministrų susitikime apžvelgdama šį bendradarbiavimo etapą V. Blinkevičiūtė pabrėžė, kad jis turėjo didelę įtaką Lietuvai tiek lyčių lygybės politikos formavimui, tiek ir jos įgyvendinimui.

Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pranešimo, mūsų šalis pirmoji iš Baltijos šalių priėmė Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymą, lygių galimybių principus sėkmingai įtvirtino visame teisiniame pagrinde.

Ministrų susitikime V. Blinkevičiūtė teigė, jog didelę įtaką teigiamam visuomenės nuomonės formavimui turėjo praėjusiais metais Lietuvoje, kaip ir kitose Baltijos ir Šiaurės šalyse, vykusi bendra informacinė kampanija prieš prekybą moterimis.

"Šios kampanijos dėka visuomenė atkreipė dėmesį į prekybos moterimis problemą, suvokė šios grubios smurto prieš moteris formos svarbą. Visuomenė pradėjo diskutuoti šia tema, nes suprato jos aktualumą ir pavojus - tai jau nemažas pasiekimas kovojant su šia problema. Aš ir kiti už lyčių lygybę atsakingi ministrai, manome, kad ši kampanija turi būti tęsiama", - sakė V. Blinkevičiūtė.

Ministrė taip pat pabrėžė, jog Lietuva, plėtodama lyčių lygybę, dabar turės dar daugiau galimybių - būdama ES nare šios bendrijos teikiamų struktūrinių fondų paramą galės išnaudoti realiam lyčių lygybės stiprinimui visose gyvenimo srityse.

Kartu Reikjavike buvo minimas Šiaurės šalių bendradarbiavimo lyčių lygybės srityje trisdešimtmetis - šia proga vyko iškilmingas seminaras lyčių lygybės temomis.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją