Tačiau autoservisai sako, kad dar viena klientų banga plūstels spustelėjus pirmiesiems šalčiams, nes dalis vairuotojų savo automobiliais rūpinasi tik atsitikus bėdai.

Padangų keitimo bazių darbuotojai vos spėja dirbti. Pirmieji klientai, norintys keisti padangas, plūstelėjo savaitės pradžioje ir jų srautai auga, o kai kurie pardavėjai teigia jau jaučiantys padangų trūkumą.

Sumaištį esą kelia stambieji Europos padangų gamintojai, kurie, anot verslininkų, didžiąją dalį produkcijos nukreipė į Vokietiją, Prancūziją, nes šios po praėjusios šaltos žiemos užsako didesnius kiekius padangų.

„Mūsų Latvijos didmeninis pirkėjas sakė, kad Latvijoje visiškas padangų deficitas. Turi viena įmonė ir pirkdami iš jos prekiauja 7 didmenininkai, niekas natūra neturi padangų, prekiauja tik telefonu“, – sako bendrovės „Vianor LT“ direktorius Donatas Skulskis.

Šiemet dėl brangusio kaučiuko žieminių padangų kaina išaugo 10–15 proc. Populiariausios esą standartinės penkiolikto dydžio padangos, kurių komplektas kainuoja iki 800 litų. Be to, pastebima ir nauja pirkimo tendencija.

„Lietuviai rūpinasi savo giminaičiais Airijoje, Anglijoje. Kadangi ten praėjusiais metais buvo stipri žiema, šiemet taip pat laukiama tokios pat, tai žmonės perka ir siunčia į Airiją ar Angliją žiemines padangas“, – pasakoja D. Skulskis.

Didesnio skaičiaus klientų teigia sulaukiantys ir autoservisai. Lapkritį pas juos užsuka 10–15 proc. daugiau vairuotojų. Mašinų savininkai prašo patikrinti skysčius, akumuliatorius, važiuokles, elektros instaliaciją.

„Lyginant su praėjusiais metais, tai daugiau žmonės rūpinasi ir daugmaž planuoja tas patikras. [Tam įtakos turi] gal noras saugiau jaustis, saugiau važiuoti, atsakomybė už kitų saugumą“, – svarsto bendrovės „Šiaulių altas“ vadybininkas Vytas Jasilionis.

Tačiau gausu ir vairuotojų, kurie mašinos priežiūra susirūpina paskutiniu momentu, tad dar vieno klientų srauto didėjimo tradiciškai tikimasi spustelėjus pirmiesiems šalčiams.

Esą daugiausiai problemų kyla dyzelinių mašinų savininkams, bako nepripildžiusiems žieminių degalų, ir klientams, nepasirūpinusiems pasikeisti įvairių skysčių, dėl to trūksta radiatoriai, variklių blokai.

„Pirmas šaltukas į autodalių parduotuves ir degalines sugina dar papildomai 20 proc. automėgėjų. Vieni perka spynelių ledo tirpiklius, kiti langų plovimo skysčius, nes užšąla ir nebevalo valytuvai“, – pasakoja bendrovės „Autospecas“ generalinis direktorius Artūras Melnikas.

Vasarines padangas pakeisti žieminėmis privaloma iki lapkričio 10-osios. To nepadariusieji gali būti nubausti ir piniginėmis baudomis.