Ūkio ministras Petras Čėsna trečiadienį patvirtino BNS pasiūlęs komercijos atašė paskirti nepaprastojo ir įgaliotojo ambasadoriaus rangą turintį Romualdą Ramošką ir paprašęs užsienio reikalų ministro pritarimo šiai kandidatūrai.

Pagal Lietuvos Respublikos specialiųjų atašė nuostatus, sprendimą įsteigti specialiojo atašė pareigybę priima Vyriausybė, atitinkamos srities ministro teikimu ir užsienio reikalų ministrui pritarus.

R.Ramoška 1996 metų pabaigoje tuometinio prezidento Algirdo Brazausko dekretu buvo atšauktas iš ambasadoriaus Ukrainoje ir Moldovai posto, įtarus dokumentų klastojimu.

Be to, privataus verslo atstovo R.Ramoškos skyrimas prieštarautų Vyriausybės 1997 metais patvirtintų Lietuvos Respublikos specialiųjų atašė nuostatų daliai, numatančiai, kad specialiuoju atašė gali būti skiriamas tik valdininkas. BNS žiniomis, R.Ramoška pastaruoju metu dirbo UAB "Rūdė" Vilniaus filialo "Rūdės stiklas" direktoriumi.

Ūkio ministras P.Čėsna BNS korespondentui patvirtino pasirašęs dokumentą, kuriuo Užsienio reikalų ministerijai siūloma komercijos atašė Rusijoje skirti R.Ramošką, laimėjusį dėl šių pareigų surengtą atvirą konkursą. Tačiau ministras teigė nežinąs R.Ramoškos atšaukimo iš ambasadoriaus Ukrainoje pareigų aplinkybių. Ministras sakė taip pat nežinojęs, kuo iki šiol vertėsi R.Ramoška.

"Mes atidavėme derinti su Užsienio reikalų ministerija, tai jų buvęs darbuotojas. Jeigu jie turi kokios medžiagos, jie blokuos. Aš neturiu tokios medžiagos, nežinau nieko", - sakė P.Čėsna.

URM Informacijos ir kultūros departamento direktorius Petras Zapolskas BNS sakė, jog ministerija negali pritarti siūlomai R.Ramoškos kandidatūrai, nes ji neatitinka Vyriausybės patvirtintų specialiųjų atašė skyrimo nuostatų, reikalaujančių, kad atašė gali būti tik Lietuvos Respublikos valdininkas.

Ūkio ministras sakė asmeniškai pažįstas R.Ramošką dar nuo 1991 metų - darbo tuometinėje Materialinių išteklių ministerijoje, kur R.Ramoška dirbo ministro pavaduotoju, o P.Čėsna - vieno padalinių vadovu. Ministru tuomet dirbo Romualdas Kozyrovičius, dabartinis URM sekretorius.

Prezidento A.Brazausko dekretas dėl ambasadoriaus R.Ramoškos atšaukimo buvo pasirašytas, atsižvelgiant į tuometinės LDDP Vy riausybės teikimą. Ambasadorius R.Ramoška buvo įtariamas išdavęs neegzistuojančios Lietuvos prekybos atstovybės pažymėjimą asmeniui, nesusijusiam su diplomatine tarnyba.

1992-1996 metų Lietuvos demokratinės darbo partijos Vyriausybės užsienio reikalų ministras Povilas Gylys BNS trečiadienį sakė prisimenąs R.Ramoškos paskyrimo ir atšaukimo aplinkybes, tačiau nenorįs jų komentuoti. "Nenorėčiau to epizodo prisiminti. Tai nebuvo pats geriausias epizodas mūsų diplomatijos istorijoje", - sakė P.Gylys.

Jau po atšaukimo iš ambasadoriaus pareigų, 1997 metų balandį, R.Ramoška, būdamas Lietuvos pramoninės finansinės grupės generaliniu direktoriumi, pateko į kitą skandalą.

Kartu su tuometiniu ūkio ministru Vytautu Babiliumi paslaptingomis aplinkybėmis apsilankęs Maskvoje, R.Ramoška tuomet BNS sakė, kad buvo numatyta įkurti tarptautinę pramoninę finansinę grupę, į kurią įsijungtų Lietuvos, Rusijos ir Baltarusijos, o vėliau - ir Ukrainos bei Vidurinės Azijos šalių pramoninės finansinės grupės.

Anot tuometinių R.Ramoškos aiškinimų, tokios grupės įkūrimas suteiktų galimybę sumažinti arba visai panaikinti Rusijos importo muitus lietuviškoms prekėms. Šie planai nebuvo įgyvendinti, o R.Ramoškos pasisakymai - neigiamai įvertinti tuometinėje Gedimino Vagnoriaus Vyriausybėje.