„Aš visada svajojau apie organizaciją, kuri veiktų plačiu mastu, o straipsnis DELFI dėl lieknėjimo klubo pritraukė žmonių, iš kurių tikrai ne visi turi viršsvorį, o tiesiog nori gyventi sveikai, jaustis energingi ir žvalūs bei būti laimingi. Pamačiau, kad mums reikia kažko daugiau, be to, reikia realizuoti savo organizacinius sugebėjimus“,- šypsodamasi pasakoja asociacijos įkūrėja G. Kondratovičienė.

Moters teigimu, asociacijos veikla neapsiribos tik fiziniu aktyvumu ir lieknėjimu, o sieks užsiimti ir neformaliu švietimu bei stovyklų organizavimu, kas galėtų suteikti žmonėms daugiau žinių, džiaugsmo ir turiningo laisvalaikio. „Tikimės, kad į veiklą įsitrauks daugiau energingų, talentingų moterų bei vyrų ir subursime tikrą komandą, kuri vieningai siektų tikslo visos šalies mastu. Taip pat norime, kad mūsų valdžia bent minimaliai dalyvautų panašioje veikloje, galbūt net kartu paruoštumėme įstatymų pataisas, kurios skatintų panašias veiklas, o šioje srityje turime tikrai nemažai idėjų“,- mintimis dalijosi asociacijos vadovė.

Gražina Kondratovičienė
„Norime skatinti piliečių fizinį aktyvumą, propaguoti sveikesnį gyvenimą, ištraukti žmones iš namų ir televizorių, padaryti palankias sąlygas tokiai veiklai, bendradarbiaujant su vyriausybinėmis ir politinėmis organizacijomis. Sudaryti laisvalaikio praleidimo sąlygas įvairių socialinių sluoksnių ir pomėgių žmonėms. Kad tokia veikla teiktų teigiamų emocijų, ir darytų gerą įtaką asmenybės formavimuisi. Ir kad Lietuvoje iš tikrųjų būtų ką veikti. Nes daugybė žmonių sėdi namuose ir neturi kuo užsiimti“,- įsitikinusi G. Kondratovičienė.

Pašnekovės manymu, dažnai žmonės jaučiasi nelaimingi dėl įvairių priežasčių, pvz.: veiklos ir savirealizacijos stokos, nepasitenkinimo savo išvaizda, streso darbe, neryžtingumo keisti savo gyvenimą, dėl ko paskui išsivysto daugybė ligų.

Svarbiausia – gyventi sąmoningai

„Nuo vaikystės mums buvo kalama į galvą, kad viskas, kas sunkiai pasiekiama, yra vertinga, o visa, kas pasiekiama lengvai – tai nieko verta. Priešingai, iš tiesų mes tikslą galime pasiekti lengvai, kai visi dirbame malonų darbą, bendraujame su maloniais žmonėmis, turime bendraminčių ir nuoširdžiai šypsomės, esame patenkinti savimi, o aplinka suteikia mums džiaugsmo“,- gera nuotaika tiesiog spinduliavo energinga moteris.

„Nuostabu, kad didėja žmonių sąmoningumas. Nes dažnai mes gyvename autopilotu, atsikeliame, automatiškai išgeriame kavos, kažkur bėgame, važiuojame, nelabai atsimename nei tos kavos skonį, nei ar kvepėjo kažkuo oras, kai išėjom, ar sutikom ką nors... Gyvenam tam besisukančiame voverės rate ir nieko nejaučiame ir nematome, stebime savo gyvenimą kaip ir iš išorės, o tas yra baisiausia. O sąmoningumą gauti galima įvairiais būdais ir tai, ką aš čia girdžiu, mane labai džiugina“,- sakė asociacijos pristatyme viešėjusi Moters namų „Bitė Lingo“ įkūrėja Sigita. - Galima susirūpinti savo kūnu ir tada imti žiūrėti, ką valgai. Paskui ima rūpėti jau ir kiti dalykai ir žiūrėk, jau tampi kažkuo sąmoningesniu, tiesiog dalyvauji savo gyvenime. Galima pradėti ir nuo visai kitų dalykų, kad ir nuo šokio ar judesio, nes kiekviena išgyventa emocija niekur nedingsta, ji lieka mūsų kūne. Taigi tų kelių yra daug, ir kokį jūs pasirinksite, nesvarbu, svarbu, kad būtumėte laimingi.“

Didžiausia G. Kondratovičienės svajonė ir vienas iš ilgalaikių asociacijos tikslų - pastatyti Lietuvoje centrą, kuriame žmonės galėtų leisti laisvalaikį, sportuoti ir gauti kuo daugiau nemokamų (arba už simbolinę kainą) paslaugų. Ir žinoma, kuo greičiau pradėti lieknėjimo ir sveikatingumo projektą, prie kurio prisijungs treneriai ir kiti specialistai.

Per dieną – po 10 tūkstančių žingsnių

Asociacijos pristatyme dalyvavęs akredituotas Europos registre sveikatingumo treneris metodikas Valdemaras Kavaliauskas viršsvorį turintiems ir jo atsikratyti pasiryžusiems žmonėms pradėti pataria nuo paprasčiausio vaikščiojimo ir svarbiausia – neperlenkti lazdos.

Valdemaras Kavaliauskas
„Jeigu jūs apsisprendėte lieknėti, tai yra ilgalaikis procesas. Jeigu neturite problemų su sveikata, jums tereikia susidėlioti dienotvarkę ir pradėti formuoti aktyvaus gyvenimo įpročius. Tai reiškia – 1,5 valandos per dieną aktyviai judėti. Judėjimo forma yra visiškai individuali, bet su didesne kūno mase nesiūlau judėti labai aktyviai, nes iškart kentės judamasis aparatas, sąnariai, stuburas, nekalbant jau apie širdies ir kraujagyslių sistemą. Nes netreniruotas žmogus adaptuojasi prie krūvio ir jį priima visiškai kitaip nei treniruotas žmogus. Dažniausiai sportuojantys žmonės bando netreniruotam žmogui pateikti tas pačias metodikas, kurias patys išbandė. Bet tarp jų labai didelis skirtumas“,- aiškina treneris.

V.Kavaliausko teigimu, žmogus, norėdamas daryti prevenciją širdies ir kraujagyslių sistemos ligoms bei išvengti nutukimo, per dieną turi nueiti mažiausiai 10 tūkst. žingsnių. Jeigu paverstume tai kilometrais, tai yra 7-8 km pėsčiomis. Žingsnius skaičiuoti padės žingsniamačiai, kurie yra protingi - jie įsijungia kas šeštą tolygiai daromą žingsnį, tad besisukiojant virtuvėje ir namuose to padaryti nepavyks. Pavyzdžiui, vaikus auginanti moteris namuose „bežingsniuodama“ per dieną tesudegina 80-100 kilokalorijų. Ofise dirbantis ir važinėjantis automobiliu vyras per dieną nueina nuo 2 iki 2,5 tūkst. žingsnių per dieną. Tai yra tik penktadalis rekomenduojamos dienos normos.

„Taigi pati pradžia, nuo ko reikėtų pradėti viršsvorį turinčiam žmogui, tai įvertinti, ką jūs galite, ir vaikščioti, kol dar galite. Dažnai tiems, kas pradeda tuos dalykus daryti, išlenda įvairūs negalavimai – tai koją pradeda skaudėti, tai stuburą, nes 8-9 km nueiti yra nemažas krūvis – apie 1,5 valandos ėjimo. Siūlau pradėti palaipsniui, neskubėti. Pirmiausia ilginkite judėjimui skirtą laiką, paskui didinkite intensyvumą“,- perspėja treneris. Anot jo, viskas, ko reikia, tai gera avalynė. Dar gali būti šiaurietiško ėjimo lazdos ir žingsniamatis. Taip pat reikalinga drausmė, o ji prasideda nuo smegenų. O fizinio aktyvumo būdų ir formų yra daugybė.

Svarbiausia – kartu tai padaryti bus daug lengviau – įsitikinę visi „AKV klubo“ nariai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją