Remdamasi atliktais tyrimais, saugos tarnyba „G4S Lietuva“ pataria gyventojams pasirūpinti būsto apsauga ir atkreipti dėmesį į kelis esminius saugumo dalykus.

Gyventojų apsisaugojimo nuo būsto vagystės tyrimai rodo, kad laikas, kurį įsilaužėlis gali netrukdomas praleisti švarinamame būste yra kritinis veiksnys, lemiantis, kad vagystės atveju nuostoliai gali skirtis kelis kartus.

„Atlikę gyventojų apklausą sužinojome, kad beveik pusės įsilaužimų metu (48 proc.) per septynias minutes vagys išsineštų turto už maždaug 3000 litų. Tačiau jei įsilaužėliai namuose šeimininkautų visą pusvalandį, kas ketvirtame būste jie pridarytų žalos už maždaug 7000 litų, o o kas penktas apklaustasis mano, kad per tiek laiko būtų pagrobta turto už 7000-10 000 litų. Sutrumpinti įsilaužėlio buvimo namuose laiką, kartu ir nuostolius, geriausiai gali apsaugos signalizacijos, nes į pavojaus signalą sureagavę saugos ekipažai į įvykio vietą gali atvykti per kelias minutes“, ‑ sakė „G4S Lietuva“ Verslo vystymo departamento vadovas Vidas Kšanas.

Tačiau pasak V. Kšano, nors saugos signalizacijų patikimumą pripažįsta daugiausiai – beveik du trečdaliai gyventojų, ‑ tačiau jas įsirengia tik kiek daugiau kaip kas dešimtas apklaustasis.

Mažiau nuostolių įsilaužėlis pridarys ir tada, jei daugiau laiko sugaiš ieškodamas grobio. Specialistai pataria nepalikti brangių asmeninių daiktų “populiariose” ir dėl to vagims gerai pažįstamose vietose – drabužių spintose, seifuose, lovose ar knygose.

„Tai leistų sutaupyti kelias minutes taip brangaus laiko, kol į įvykio vietą atvyks apsaugos darbuotojai. Žinoma, saugos tarnyba atvyks tik tuo atveju, jei prieš išvykdami nepamiršite įjungti apsaugos signalizacijos. Artėjant ilgajam savaitgaliui, kai gyventojai išvyksta iš namų toliau ir kelioms dienoms, patariame daugiau dėmesio skirti savo būsto saugumui“, ‑ sakė „G4S Lietuva“ Verslo vystymo departamento vadovas.

Dažniausiai įsilaužėlių ieškomų grobių V. Kšanas įvardino buitinę techniką, garso ir vaizdo aparatūrą, kompiuterius, juvelyrinius dirbinius bei grynuosius pinigus.