„Tai techninė naujovė, kuriai žadama įdomi ateitis. Seimo užduotis yra įteisinti reglamentavimą, įteisinti jų naudojimą, nes šiuo metu yra daug teisinių klausimų“, - kalbėjo E.Vareikis per trečiadienį Seime vykusią konferenciją dėl elektromobilių naudojimo ir infrastruktūros jiems kūrimo skatinimo.

Pasak politiko, kuo labiau elektromobiliai populiarėja, tuo labiau aktualūs tampa klausimai dėl jų infrastruktūros sukūrimo, šios struktūros standartizacijos ir vartojimo skatinimo.

„Šnekama, kad po 10-20 metų tokie automobiliai dominuos. Galbūt jie visiškai neišstums dabartinių automobilių, tačiau tikrai plėsis elektromobilių panaudojimas ir galimybės“, - sakė Seimo narys.

Anot jo, ir dabar daugelis ekspertų pritaria, kad nedideliems atstumams, kasdieniniam naudojimui elektromobiliai daugeliu aspektų yra patogesni, palyginti su varomais benzinu.

Bendrovės „Elinta“ generalinis direktorius Vytautas Jokužis teigė, kad elektromobiliai anksčiau ar vėliau į rinką ateis, nesvarbu ar į juos žiūrėsime teigiamai ar neigiamai. Tik klausimas, ar tai bus Lietuvoje.

Akcinės bendrovės „Lesto“ Elektromobilių iniciatyvų kuratorė Kristina Milčienė kalbėjo, kad Lietuvoje būtų palankios sąlygos tobulinti technologijas, nes esame lanksti, nedidelė valstybė, galinti užtikrinti aukštą iniciatyvų palaikymą.

„Elektromobilių infrastruktūra Lietuvai įdomi dėl daugelio aspektų: mažesnės taršos, energijos efektyvumo siekimo, BVP augimo, elektros energijos vartojimo balansavimo, mokslinio potencialo panaudojimo. Šie tikslai turėtų būti reikalavimai Lietuvai“, - teigė K.Milčienė.

Anot jos, elektromobilių infrastruktūrai įtvirtinti labai svarbios būtų savivaldybių iniciatyvos - atleidimas nuo automobilio statymo mokesčio, leidimas važiuoti A juosta, galimybė įvažiuoti į ekologines zonas. Taip pat reikėtų sukurti elektromobilių nemokamo įkrovimo zonas.

Konferencijoje minėta estų patirtis, kurie elektromobilumą pristatė kaip vieną strateginių šalies krypčių kelyje į išmaniąją visuomenę.

„Dabar tinkamas laikas elektromobilių infrastruktūrai Lietuvoje vystyti. Mes esame įdomūs užsienio partneriams, tai būtų puiki galimybė prisitraukti užsienio investicijų“, - pabrėžė K.Milčienė.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją