Ekologinis projektas - Žaliasis kino festivalis, šią vasarą aplankęs daugelį Lietuvos miestų, keliasi į internetinę erdvę. Šiais metais kino pasakojimų apie šalies gamtą aruodą praturtino aštuoni kino mėgėjų ir profesionalių režisierių sukurti darbai.

Tai Tado Zuzevičiaus „Smaragdo šalis”, Eugenijaus Drobelio „Tetervins subilda“, Eglės Žemaitienės ir Vitalijos Lapinos „Rusnės užkalbėti“, Ramunės Rakauskaitės „Tarp žolių“, Dalios Rust „Ribinė zona“, Inesos Kurklietytės „Apie ką staugia vilkai“, „Gamtos dienos I“ ir „Gamtos dienos II“.

GRYNAS.lt savo skaitytojams kas savaitę pristatys po vieną iš festivalio filmų.

Rusnės užkalbėti (Incantataion of Rusne)

Režisierė Eglė Žemaitienė, Vitalija Lapina
Dokumentika / Lietuva / 2011
Originalo kalba: lietuvių

Filmas stebi Rusnės salos gyventojus, kurių gyvenimas persipynė su vandeniu - stichija, kuri įtraukia ir nepaleidžia. Jame – penki trumpi pasakojimai apie filmo herojus bei jų santykius su Rusnės gamta.

Filmo herojai: mokytoja, kuri kiekvienais metais kartu su mokiniais važiuoja dviračiais po Rusnės salą skaičiuoti gandrų. Senovinių laivų – kurėnų ir vytinių – meistras, gyvenantis senoje autentiškoje sodyboje ir vengiantis moderninti būstą. Sodybos šeimininkė, su šeima gyvenanti prie Pakalnės upės. Informatikas, kiekvienais metais pasineriantis į stintų žvejybą, leidėjas, kurio paskutiniai darbai gimė būtent ant Vorusnės krantų.

Šiuos žmones sieja viena bendra savybė - meilė rūsčiam, vėjų talžomam kraštui, jo gamtai ir istorijai. Garso takeliui, autoriams sutikus, buvo panaudotos Šilutės kultūros ir pramogų centro folkoro ansamblio „Verdainė“ įdainuotos pamario dainos bei pamario gyventojų – šišioniškių – tarme Vaidos Galinskienės įkalbėti tekstai.


ES paramos lėšomis finansuojamas Žaliasis kino festivalis skirtas Petrui Abukevičiui atminti. Šio projekto partnerė - Aplinkos ministerija.