Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT) praneša parengsianti penkiems Lietuvos regionams būdingos tradicinės architektūros katalogus, kad šalies nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose būtų statoma daugiau tradicinių sodybų.

Pasak VSTT direktorės Rūtos Baškytės, visuomenę reikia informuoti apie Lietuvos tradicinę architektūrą, prisidėti prie jos išsaugojimo, taip pat padėti naujakuriams rasti idėjų, patikrintų „protėvių gyvensenos ir laiko“. Anot jos, net ir gyvenant moderniai, reikia išsaugoti savitumą ir formuoti darnią aplinką.

Katalogai bus skirti norintiesiems pasistatyti ar rekonstruoti sodybas Vakarų Aukštaitijos, Dzūkijoje, Suvalkijoje, Žemaitijoje ir Mažojoje Lietuvoje.

Juos sudarys tradicinės architektūros pastatų ir jų apdailos, puošybos elementų pavyzdžiai, naujų sodybų projektai, istorinė, projektavimo ir statybos darbų organizavimo bei vykdymo dalys. „Šimtmečius tobulinta statyba įkūnija žmogaus ir gamtos santarvę, grožio ir naudos vienovę“, - tvirtina aplinkosaugininkai.

Šiuo metu jau išleistas tradicinės architektūros katalogas „Kaimo statyba: Rytų Aukštaitija“, jo elektroninę versiją galite rasti ČIA. Leidinyje pateikiami dvylikos naujų sodybų projektai, jų istorinis kontekstas, projektavimo ir statybos darbų aprašas.