5 proc. amerikiečių paauglių masturbuojasi

„Man gaila paauglių, kurie dėl lytinio švietimo sistemos nebuvimo Lietuvoje išgyvena hormonų audras, bet nežino, kaip į jas reaguoti. Amerikiečiai pateikė duomenis, kad 85 proc. paauglių jų šalyje užsiima masturbacija. Jei vaikas nesupranta, kas su juo vyksta, jis išgyvena, kad yra nenormalus. Formuojasi nepilnavertiškumo kompleksas, kuris ateityje gali sutrikdyti ir jo lytinę funkciją. Beje, seksopatologai sako, kad tie 85 proc. nuo likusiųjų skiriasi tik tuo, kad pirmieji ateityje bus lytiškai aktyvesni, o antrieji – pasyvesni.

Man teko suteikti psichologinę pagalbą mergaitei, kuriai motina nepapasakojo apie menstruacijas. Jos atsirado pačioje netinkamiausioje vietoje. Mergaitė patyrė didžiulį šoką, ji manė, kad tuoj mirs. Motina vėliau teisinosi maniusi, kad dar per anksti apie tai kalbėti, tuo tarpu vaikai bręsta vis anksčiau. Taip pat ir berniukams nepapasakojama, kad naktį, kai prasideda hormonų audros, gali nutikti savaiminis sėklos išsiveržimas, ir kad jie neturėtų jaustis nejaukiai, radę po nakties suteptą patalynę“, - tikino Šiaulių universiteto Socialinės gerovės ir negalės studijų fakulteto Specialiosios pedagogikos katedros profesorius Vytautas Gudonis, pristatydamas jo recenzuotą Daivos Šeškauskaitės knygą „Erotika tautosakoje“.

Anot jo, mokyklą baigęs dvyliktokas turėtų žinoti apie lytines ligas, kontracepcijos priemones, aborto žalą ir alternatyvias lytinio gyvenimo formas.

„Deja, mes šiandien neturime visuotinės lytinio ugdymo sistemos. Prisimenu, sovietmečiu į Lietuvą važinėdavo J. Zalytis, parašęs knygą „Meilės vardu“, ir skaitydavo paskaitas lytinio švietimo klausimais. Tuomet mes neturėjome nei specialistų, nei vadovėlių, o ir šis vieną dieną ėmė ir dingo. Jei būtų mano valia, aš knygą ir dabar dideliu tiražu išleisčiau ir duočiau paskaityti visiems, kurie skuba kuo greičiau susituokti.

Beje, tuometinė Latvija pirmavo skyrybų skaičiumi. J. Zalytis bandė išsiaiškinti priežastis. Metrikacijos biuruose būdavo nurodoma standartinė priežastis – charakterių nesutapimas. Tuomet buvo padaryta labai didelė išsiskyrusių žmonių apklausa. Pasirodė, kad didžioji dalis išsiskyrė dėl nepasitenkinimo lytiniu partneriu. Greičiausiai jie apie tai net nepasikalbėdavo, nes ši tema buvo tabu šeimoje“, - pasakojo psichologas.

Meilė trunka mėnesį arba trejus metus

V. Gudonio teigimu, mums gamtos įdėta dauginimosi programa, be kurios išnyktume. Atėjusi krikščionybė sugalvojo eiti prieš gamtą ir paskatino mus susireikšminti. Tačiau visi žino celibato katalikų bažnyčioje pasekmes, taip pat ne iš piršto laužtas senbernio ar senmergės fenomenas. Psichologai išskiria keturis bazinius žmogaus poreikius: kvėpavimo, troškulio malšinimo, alkio malšinimo ir lytinių santykių. Jei kuris nors poreikis nepatenkinimas, žmogaus psichika pakinta. Tad nieko keista, kad lytinis gyvenimas laikomas sėkmingų santykių šeimoje pagrindu, tiesa, ne vieninteliu.

„Amerikiečiai išsiaiškino rožinių akinių fenomeną. Meilė iš tiesų apakina – tie rožiniai akiniai kabo nuo mėnesio iki trejų metų. Laikas priklauso nuo žmogaus emocinio turtingumo. Įsimylėjus sukuriama šeima, vėliau akiniai nusiimami, bet nebėra kur dėtis – jau vaikai atsirado. Juos reikia prižiūrėti ir auklėti“, - sakė V. Gudonis.

Psichologas pabrėžė, kad dingus meilei, atsiranda pagarba, kuri leidžia gyventi susikibus už rankučių ik pat mirties. Tačiau jei jaunas žmogus ugdė tik lytinio gyvenimo technikos sugebėjimus, bet nebuvo išmokytas, kaip rasti, už ką partnerį galima gerbti, kas ir turėtų būti vienu iš lytinio švietimo sistemos tikslų, situacija baigsis skyrybomis.

90 proc. atvejų lytinė orientacija yra įgimta

Vytautas Gudonis
Anot V. Gudonio, lytinio neišprusimo rezultatas – ir gėjų paradas, kuriame net apsiputoję iš pykčio lakstė mūsų seimūnai.

„Todėl ir sakau, kad trūksta lytinio švietimo, kurio nėra nei mokyklose, nei universitetuose. Po to ir rodome savo neišprusimą. Tuo tarpu mokslininkai teigia, kad 90 proc. atvejų lytinė orientacija yra paveldimas, taigi nepakeičiamas dalykas. Taigi dauguma šių žmonių tokie gimė ir juos reikia priimti tokius, kokie yra. Sovietiniais laikais tai buvo laikoma iškrypimu ir net kodeksas turėjo straipsnį, pagal kurį buvo baudžiama už homoseksualius santykius. Beje, moterų lesbietiškų santykių šis straipsnis neminėjo. Jie buvo vadinami sapfizmu – pagal graikų poetės Sapfo, kuri gražiai apdainavo moterų santykius, vardą.

Iš Rytų Europos šalių paskutinė homoseksualių santykių kaip nusikaltimo traktavimo atsisakė Bulgarija. Sovietiniais metais ir kairiarankiui per ranką suduodavo, dėl to vaikas net šlapintis naktį pradėdavo. Matote, kokį poveikį nervų sistemai turi tik aktyvios pusės pakeitimas, o čia kalbame apie lytinės orientacijos, vieno iš bazinių žmogaus poreikių, keitimą“, - pasakojo pašnekovas.

Psichologo manymu, šiuo metu Lietuvoje iš tiesų nereikėtų rengti gėjų paradų, kadangi jie kelia dar labai priešiškas reakcijas, tačiau kai juose plaikstosi seimūnai, bandydami juos sustabdyt, jau gėda už tautą.

„Lygiai taip pat negalima ištraukti iš konteksto ir atvežti į Lietuvą pasakos apie du princus arba dvi princeses. Turbūt prisimenate skandalą, kai tokią programą bandyta diegti į darželius. Tačiau jei mūsų šalyje būtų kažkokia lytinio ugdymo strategija, būtų aišku, į kurią terpę tokią programą būtų galima įterpti – darželinukams dar tikrai per anksti apie tai klausytis“, - svarstė V. Gudonis.